Wat is een gigabit switch eigenlijk?

Een gigabit switch is een netwerkapparaat dat wordt gebruikt om apparaten binnen een lokaal netwerk (LAN) met elkaar te verbinden. De gigabit switch maakt gebruik van de zg. Ethernet-technologie (de techniek die gebruikt wordt om data via je netwerkkabels te verzenden) en ondersteunt gegevensoverdrachtssnelheden tot 1 gigabit per seconde (Gbps).

Kort gezegd, met een gigabit switch kun je een groot aantal netwerkapparaten met elkaar verbinden zodat ze data ontvangen en zenden van en naar je router. 

Een router heeft vaak maar maximaal 4 aansluitmogelijkheden. Met een switch vergroot je dat aantal door die switch te ver

Wat is het voordeel van een switch?

Met een switch vergroot je het aantal netwerkapparaten die met je router verbonden zijn. Een router heeft vaak maar maximaal 4 aansluitmogelijken (ook wel RJ45 poorten genoemd). Als je meer netwerkapparaten wilt aansluiten kom je eigenlijk poorten tekort. Daar kun je de switch uitstekend voor gebruiken, die zorgt er voor dat je extra aansluitingen maakt.

Hoeveel extra? Dat hangt van het type switch af. Zo het je 5 poorts switches (1 poort dient als aansluiting op je router, dus je houdt 4 poorten over om extra netwerkapparaten op aan te sluiten) maar ook 8 poorts switches (hierop kun je wel 7 extra netwerkapparaten op aansluiten).