Wat is een gigabit switch eigenlijk?

Een gigabit switch is een netwerkapparaat dat wordt gebruikt om meerdere apparaten binnen een lokaal netwerk (LAN) met elkaar te verbinden. Dit apparaat maakt gebruik van Ethernet-technologie, wat de standaardmethode is voor het verzenden van data via netwerkkabels, en ondersteunt gegevensoverdrachtssnelheden tot 1 gigabit per seconde (Gbps).

Een gigabit switch stelt je in staat om een groot aantal netwerkapparaten aan elkaar te koppelen, waardoor ze data kunnen ontvangen en verzenden van en naar je router.

Wat is het voordeel van een gigabit switch?

De meeste routers hebben een beperkt aantal aansluitingen, vaak tot maximaal 4 RJ45 poorten. Als je meer apparaten wilt aansluiten dan de router poorten toelaat, biedt een gigabit switch uitkomst. Door een switch te gebruiken, kun je het aantal beschikbare aansluitingen aanzienlijk uitbreiden.

Bijvoorbeeld, een 5-poorts switch laat je effectief 4 extra apparaten aansluiten (één poort wordt gebruikt om de switch met de router te verbinden). Een 8-poorts switch biedt ruimte voor 7 extra apparaten. Deze uitbreidbaarheid maakt de switch een essentieel onderdeel van grotere netwerken of netwerken waar flexibiliteit in connectiviteit vereist is.

Bijzondere functies

Gigabit switches bieden een aantal bijzonder functies, zoals:

Andere bijzondere functies van een gigabit switch zijn onder meer: