Een gigabit switch met QoS (Quality of Service) geeft voorrang aan belangrijke datacommunicatie. Stel je voor dat je netwerk een drukke weg is. Belangrijke data, zoals die voor spraak en video, moet niet lang moeten wachten. Bijvoorbeeld, tijdens videogesprekken wil je niet dat de verbinding hapert of vertraagt. Minder urgente taken, zoals het verzenden van e-mails, kunnen iets langer duren.

Om alles soepel te laten verlopen, beschikt de switch over een speciale functie genaamd QoS, oftewel “Quality of Service.” Dit werkt als een speciale ‘rijbaan’ op de weg die belangrijke data sneller laat gaan.

Dus, als je een speciale ‘rijbaan’ hebt voor spraak- en videoverkeer op je netwerk, zorgt QoS ervoor dat deze data snel wordt verwerkt zonder wachttijd. De QoS van de switch regelt dit automatisch, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde instellingen.

De voordelen van QoS zijn dat je videogesprekken soepel verlopen en belangrijke data altijd voorrang krijgt, zelfs wanneer het netwerk druk is. Dit verbetert je internetervaring zonder dat je diep in de technologie hoeft te duiken.

Andere bijzonder functies van een gigabit switch zijn onder meer: