Een gigabit switch met Qos (Quality of Service) geeft voorrang aan belangrijke datacommunicatie. Stel je voor dat je netwerk als een drukke weg is. Soms wil belangrijke data, zoals die voor spraak en video, niet lang moeten wachten. Denk bijvoorbeeld aan videogesprekken, je wilt niet dat het hapert of vertraagt. Maar als je gewoon e-mails verstuurt, is het niet zo erg als het een beetje langer duurt.

Om ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt, biedt de switch iets speciaals, namelijk QoS, wat staat voor “Quality of Service.” Dit is als een speciale ‘rijbaan’ op de weg die belangrijke data sneller laat gaan.

Dus, stel je voor dat je een speciale ‘rijbaan’ hebt voor spraak- en videoverkeer op je netwerk. Deze speciale ‘rijbaan’ zorgt ervoor dat belangrijke data snel kan gaan zonder te wachten. QoS  van de switch doet dit automatisch, dus je hoeft je geen zorgen te maken over ingewikkelde instellingen.

Dit zijn dus de voordelen voor jou zijn dat je met QoS ervoor zorgt dat je videogesprekken soepel verlopen en belangrijke dingen altijd voorrang krijgen, zelfs als er andere dingen gaande zijn op je netwerk. Het maakt je internetervaring beter, zonder dat je alles over deze technologie hoeft te begrijpen.

Meer bijzonder functies van een gigabit switch zijn:

  • Flow control
  • Watchdog
  • Full duplex
  • Adaptive support
  • Auto MDI/MDX