De full-duplex switch kan op twee manieren communiceren met de aangesloten apparatuur. (Half-duplex) Bij half-duplex vindt het verzenden van informatie en het ontvangen van informatie niet gelijktijdig plaats. Dit betekent dat de switch ofwel informatie verzendt ofwel informatie ontvangt.

Bij full-duplex vindt zowel het verzenden als het ontvangen van informatie gelijktijdig plaats. Hier zendt en ontvangt de switch informatie op hetzelfde moment. Dit in tegenstelling tot half-duplex waar het netwerkapparaat kan zenden en luisteren maar niet gelijkertijd.

Het grote voordeel van de full-duplex switch die in full-duplexmodus werkt, is een hogere overdrachtssnelheid van informatie en daardoor geen wachttijden en geen onderbrekingen.

Full-duplex

Apparaten hoeven dus niet te wachten op hun beurt om gegevens over het netwerk te verzenden of te ontvangen, wat de vertraging aanzienlijk vermindert.

We zetten alle voordelen even op een rijtje.

Snellere gegevensoverdracht

Met full-duplex kan de switch gelijktijdig gegevens zenden en ontvangen. Dit betekent dat de communicatie tussen je apparaten sneller en efficiënter verloopt. Het is alsof je tegelijkertijd kunt praten en luisteren.

Geen wachttijden

Omdat de full-duplex switch gelijktijdig kan zenden en ontvangen, zijn er geen wachttijden. Apparaten hoeven niet te wachten op hun beurt om gegevens te verzenden of te ontvangen, waardoor alles sneller gaat.

Geen onderbrekingen

De full-duplex switch voorkomt onderbrekingen in de communicatie. Het maakt niet uit of je video’s bekijkt, bestanden deelt of online games speelt, de verbinding blijft stabiel zonder haperingen.

Eenvoudigere multitasking

Als je meerdere dingen tegelijk doet, zoals downloaden terwijl je video streamt, zorgt de full-duplex switch ervoor dat alles soepel verloopt. Je kunt verschillende taken gelijktijdig uitvoeren zonder prestatieverlies.

Verbeterde netwerkprestaties

Het gebruik van full-duplex verbetert over het algemeen de algehele prestaties van je thuisnetwerk. Dit resulteert in een betere ervaring bij het gebruik van internet en verbonden apparaten.

Samenvatting

In eenvoudige bewoordingen betekent het gebruik van de full-duplex switch dat je apparaten efficiënter met elkaar kunnen communiceren, waardoor je een snellere en soepelere netwerkervaring hebt, zelfs als je meerdere dingen tegelijk doet.

Meer bijzonder functies van een gigabit switch zijn:

  • Flow control
  • Watchdog
  • Adaptive support
  • Auto MDI/MDX
  • QoS (quality of service)