Soms zie je in de specificaties van een Gigabit switch het woord flow control. Wat flow control is en wat het voordeel ervan is leggen we hier uit. 

Kort samengevat zorgt flow control ervoor dat er geen onbalans ontstaat in de verbinding tussen de switch en het aangesloten apparaat. Deze onbalans treedt vooral in situaties van van intensief verkeer. Het apparaat stuurt teveel informatie naar de switch waardoor de switch een vorm van overbelasting krijgt. Populair gezegd roept de switch op enig moment tegen het zendende apparaat “houd nu op met zenden”. Flow control zorgt ervoor dat een intensief zendend apparaat tijdelijk pauzeert, waardoor de switch de benodigde tijd krijgt om de informatie te verwerken.

Hoewel flow control niet strikt noodzakelijk is voor full-duplex communicatie, kan het toch gunstig zijn om de prestaties en stabiliteit van je netwerk te verbeteren. Flow control is als het ware een regulerend mechanisme dat wordt ingezet om het verzenden van gegevens tussen apparaten in een netwerk te controleren. Hierdoor voorkom je  ophoping of verlies van gegevens.

We zetten de voordelen van flow control voor je op een rijtje.

Voorkomen van overbelasting

Flow control zorgt ervoor dat er geen overbelasting ontstaat wanneer er veel informatie heen en weer gaat tussen de switch en je apparaten. Hierdoor blijft je netwerk soepel werken, zelfs tijdens drukke momenten.

 Stabielere communicatie

Het helpt om de communicatie tussen je apparaten stabieler te maken. Dit betekent dat wanneer je bijvoorbeeld video’s bekijkt of bestanden deelt, de verbinding betrouwbaar blijft zonder haperingen.

Geen verlies van gegevens

Flow control zorgt ervoor dat er geen gegevens verloren gaan, zelfs niet als het druk is op je netwerk. Dit is handig omdat je niet wilt dat belangrijke informatie verloren gaat tijdens het gebruik van je apparaten.

Geen handmatige instellingen nodig

Je hoeft niets handmatig in te stellen. De switch regelt automatisch hoe de gegevens worden verzonden tussen je apparaten, waardoor je je hier geen zorgen over hoeft te maken.

Samengevat, een etrouwbaar netwerk

Dankzij flow control kun je erop vertrouwen dat je netwerk goed blijft werken, zelfs als je veel dingen tegelijk doet. Het zorgt voor een consistente en betrouwbare ervaring.

In het kort zorgt flow control ervoor dat je netwerk betrouwbaarder en stabieler is, zonder dat je ingewikkelde technische instellingen hoeft aan te passen. Het helpt alles soepel te laten verlopen, zelfs als je meerdere apparaten tegelijk gebruikt.

 

Het voordeel van flow control ligt in het vermijden van informatieverlies door overbelasting, waardoor de communicatie tussen apparaten betrouwbaarder wordt. Hierdoor wordt een consistente en stabiele gegevensoverdracht bevorderd, zelfs in perioden van intense activiteit op het netwerk.