Goedkeuring overname Ziggo door Liberty Global

overname ziggo door upc

Liberty Global, het Amerikaanse moederbedrijf van UPC, mag Ziggo overnemen. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Er waren zorgen over de concurrentie, maar Liberty Global heeft toezeggingen gedaan om die weg te nemen.

Door de goedgekeurde overname gaan de twee grootste kabelaars van Nederland samen, en ontstaat een megakabelaar die in 90 procent van Nederland dekking heeft. Liberty Global maakte eerder al bekend dat UPC en Ziggo na de overname tot één provider met de naam Ziggo zullen worden gefuseerd. Het is nog niet bekend hoe snel dat zal gebeuren; Liberty Global kon dat vrijdagmiddag nog niet aangeven.

film1Om goedkeuring te krijgen voor de overname, heeft Liberty Global beloofd om zijn betaalzender Film1 te verkopen. De Europese Commissie vreesde dat Liberty Global een te grote positie op de markt zou krijgen: Ziggo zit immers achter de Nederlandse tak van Film1-concurrent HBO. Samen zouden de zenders een te grote macht hebben tegenover de makers van films en series.

netflixOok zal Liberty Global de komende acht jaar geen eisen meer stellen aan omroepen die het doorgeeft via zijn tv-pakket over het opzetten van eigen streamingdiensten. Op dit moment heeft de publieke omroep bijvoorbeeld overeenkomsten over de doorgiftekwaliteit van Uitzending Gemist op internet, aldus een bron tegenover Tweakers. De kwaliteit daarvan is lager, om de kabelaars tevreden te houden. Daarnaast heeft Liberty Global moeten beloven dat het genoeg netwerkcapaciteit voor concurrerende diensten beschikbaar zal houden.

De overname van Ziggo werd in januari aangekondigd. Liberty Global had vorig jaar al 28,5 procent van Ziggo in handen. In oktober vorig jaar werd al een overnamebod gedaan, maar dat werd door Ziggo afgeslagen, omdat de provider het bod niet hoog genoeg vond. Daarna onderhandelden de twee kabelaars over een nieuw overnamebod.

Bron: Tweakers.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *