Dit artikel gaat over de beste MoCA verdelers. Om een Internet over Coax verbinding te maken heb je minimaal 2 MoCA adapters nodig. De ene MoCA adapter is verbonden met je kabelmodem of router, de andere MoCA adapter wordt via je bestaande coaxnetwerk verbonden. Die verbinding kan natuurlijk rechtstreeks (dus een enkele coaxkabel verbindt de ene MoCA adapter met de andere MoCA adapter), maar vaak is dat niet het geval en zitten er verdelers (ook wel splitters genoemd) in je coaxnetwerk. Wat is de functie van een verdeler en welke zijn de beste voor een MoCA verbinding? Wat zijn eigenlijk de beste MoCA verdelers? Daar gaat dit artikel over.

Functie van verdelers

Het woord zegt het al, een verdeler verdeelt het signaal op zijn ingang naar een aantal uitgangen. Soms zie je het woord ‘splitter’ staan. Dat is hetzelfde product, het splitst het signaal op zijn ingang naar een aantal uitgangen. In dit artikel blijven de naam verdeler gebruiken. Het leuke aan verdelers is dat ze het signaal steeds in dezelfde porties verdelen. Zo splits een tweevoudige verdeler het signaal op de ingang naar 2 uitgangen (elke uitgang krijgt qua sterkte de helft van het signaal) en een drievoudige verdeler splitst het signaal in 3 gelijke porties naar 3 uitgangen (elke uitgang krijgt qua sterkte een derde van het signaal). We noemen dit de demping van een verdeler en de demping wordt uitgedrukt in een dB waarde.

Zo dempt een tweevoudige verdeler het signaal met 3 dB en dempt een drievoudige verdeler het signaal met 6 dB. Dit zijn echter zuiver theoretische waarden. Door de opbouw dempen verdelers het signaal meer en vaak zie je dan op het label de waarden 4 dB resp. 7 dB staan. Maar hoe zit dat dan met de MoCA verdelers? Lees verder!

Specificaties van verdelers 

De fabrikant specificeert verdelers op basis van het gebruik en met name het frequentiegebruik waarbinnen de verdelers goed werkt. Zo worden verdelers voor kabeltelevisienetwerken gespecificeerd voor gebruik in de frequentieband 5 MHz tot 1218 MHz. De fabrikant garandeert dat in die frequentieband de verdeler voldoet aan de dempingswaarde die op het label vermeld staat.

Maar hoe zit het dan met de demping in het frequentieband vanaf 1218 MHz? Dat is immers het frequentiegebied waarin de MoCA signalen zich bevinden (namelijk in de frequentieband van 1125 MHz tot 1675 MHz)? Dat is best wel een goede vraag! Want als je dat niet weet, hoe weet je dan het MoCA signaal wel goed aankomt bij de andere MoCA adapter?

Gelukkig is het minder ernstig dan het lijkt. Allereerst is het MoCA protocol zeer robuust en heel goed bestand tegen hoge dempingen in het kabeltelevisienetwerk. Ook bij signaaldempingen tot wel 50 dB werken MoCA adapters nog prima. Maar ja, de zekerheid of een verdeler die voor de kabeltelevisiefrequenties gemaakt is het ook goed doet voor MoCA signalen die heb je natuurlijk niet. 

MoCA verdelers

Om het echt zeker te weten heb je verdelers nodig die kabeltelevisiesignalen en MoCA signalen beiden goed verdelen. Dat zijn dus verdelers zie zowel in de kabeltelevisie frequentieband (5-1218 MHz) werken als ook in de MoCA frequentieband (1125-1675 Mhz)  Tellen we die beiden bij elkaar op dan dient de verdeler in een frequentieband te werken tussen 5 MHz en 1675 MHz. En dat is precies wat MoCA verdelers doen! De MoCA verdelers die wij op de shop aanbieden werken zelfs tot 1800 MHz!

Assortiment MoCA verdelers

Op dit moment bieden wij de beste tweevoudige en drievoudige MoCA verdelers aan. Wij verwachten op een later moment ook de viervoudige, zesvoudige en zelfs de achtvoudige MoCA verdelers in het assortiment op te kunnen nemen. 

Specificaties

We zetten in de tabel de MoCA verdelers even bij elkaar. De specificaties zijn gepubliceerd door de fabrikant Technetix. 

MoCA verdelerNaamAantal uitgangenFrequentiebandDemping op elke uitgang (min-max)
tweevoudige verdelerCSZ-02212 – 1800 MHz   4 – 5.5 dB
drievoudige verdelerCSZ-03312 – 1800 MHz   6 – 8.1 dB
viervoudige verdelerCSZ-04412 – 1800 MHz 7.5 – 9.3 dB
zesvoudige verdelerCSZ-06612 – 1800 MHz 9.5 – 12.5 dB
achtvoudige verdelerCSZ-08812 – 1800 MHz11.2 – 13.5 dB 

Tweevoudige MoCA verdelerDrievoudige MoCA verdelerZesvoudige MoCA verdelerAchtvoudige MoCA verdeler

 

Meer weten over MoCA? Ga dan naar de pagina ‘Veel gestelde vragen‘ en kijk of jouw vraag daar bij staat.