MoCA voor probleemloos internet

Internet over Coax aansluitingen zorgt voor internetverbindingen via je bestaande coaxkabels zonder dat het je televisie stoort. Dat doe je met MoCA adapters. Internet over Coax is speciaal ontwikkeld om je bestaande coax netwerk als computernetwerk te gebruiken. Het zorgt voor de verbetering van je internet in de woning en maakt daarbij gebruik van je bestaande coaxkabels. Zo vergroot je bijvoorbeeld het Wifi bereik ik je huis en maak je vaste verbindingen tussen het kabelmodem en je internetapparaten. Juist omdat het gebruik van bestaande coaxkabels krijg je met Internet over Coax snelle, stabiele en betrouwbare verbindingen via het internet.

Lees nu snel verder en je weet nog veel meer over de voordelen van Internet over Coax.

 1. Internet over Coax en MoCA adapters
 2. Voordelen van Internet over Coax
 3. Welke producten heb ik nodig voor een Internet over Coax netwerk
 4. Ontwerp je Internet over Coax netwerk
 5. Hoe sluit je een MoCA adapter aan
 6. Maak meer aansluitingen via je coax netwerk
 7. Televisie en Internet over Coax storen elkaar niet
 8. Internet over Coax Ziggo (extra internetpunt)
 9. Internet over Coax KPN
 10. Glasvezel naar Coax converter
 11. MoCA adapter aanbieders
 12. Conclusie
 13. Onze aanbieding

 

Internet over Coax en MoCA adapters

Internet over Coax bereik je met MoCA adapters. MoCA is de afkorting voor Multimedia over Coax Alliance, kortweg MoCA alliantie. De MoCA alliantie is begin 2004 opgericht. De MoCA alliantie definieert de multi-gigabit internet over coax standaarden voor gebruik in woningen.

Internet over Coax Moca
MoCA is de afkorting voor Multimedia Over Coax

De MoCA alliantie definieert dus ook de specificaties voor MoCA adapters en ook zorgt voor publicatie van de door haar opgestelde specificaties. Op basis hiervan maken fabrikanten producten die aan de MoCA eisen voldoen. Zo is het Amerikaanse bedrijf MaxLinear de belangrijkste fabrikant voor MoCA microchips en is het Chinese Luster een van de belangrijkste en meest innovatieve fabrikanten van MoCA adapters.

Dankzij de inspanningen van de MoCA alliantie is het nu mogelijk stabiele internetverbindingen via de coaxkabel te maken. Dat biedt veel voordelen en welke dat zijn lees je in het volgende onderdeel.

 

Voordelen van Internet over Coax

Het grootste voordeel van Internet over Coax is dat je je draadloze internetbereik in je woning vergroot via je bestaande coaxkabels. MoCA adapters gebruiken die kabels om snelle, stabiele en betrouwbare internetverbindingen te maken. Internet over Coax is daarom een goede oplossing om meer Wifi versterkers of andere internet apparaten via je coax netwerk met je router te verbinden. Als resultaat voorkomt Internet over Coax dat je dat netwerkkabels moet trekken naar moeilijk bereikbare plaatsen. Welke producten je nodig hebt om snel internet over de coax te krijgen lees je in het volgende stuk.

<<Terug

Welke producten heb ik nodig voor een Internet over Coax netwerk

Coax netwerk

Hirschmann KOKA 9TS Radio-TV Coaxkabel

Voor een Internet over Coax netwerk heb je natuurlijk een coax netwerk nodig. In bijna alle woningen in Nederland vind je wel 2 of meer aansluitingen van je coax in de woonkamer en slaapkamer. Heel handig om die ook voor je internetverbinding te gebruiken terwijl je toch televisie kunt blijven kijken. Met andere woorden je hebt niet meer nodig dat 2 MoCA adapters om een internetverbinding via je coax te maken. 

MoCA adapters

Luster MoCA 2.0 adapter - Dualgig - 2x GBit Ethernet over coax

MoCA adapters zijn apparaten die het internetsignaal van je kabelmodem overnemen en dat via de coaxkabel weer doorgeven aan de andere MoCA adapter(s). De MoCA adapters versleutelen het internetsignaal zodat het niet door anderen kan worden gelezen. Voor een eerste internetverbinding via je coaxkabel het je 2 adapters nodig. Voor elke extra verbinding heb je slechts 1 adapter nodig. Dus je begint met een set van 2 adapters om daartussen een internetverbinding via de coaxkabel te maken en voor elke volgende verbinding heb slechts 1 extra MoCA adapter nodig. En als je meer dan 1 MoCA verbinding wilt maken, hoe maak je die dan? Dat bespreken we in het volgende onderdeel.

<<Terug

Ontwerp je Internet over Coax netwerk

MoCA adapters maken van je bestaande coax netwerk een datanetwerk. Zoals we in het vorige onderdeel zagen heb je daarvoor minimaal 2 MoCA adapters nodig. Een adapter is met je kabelmodem of router verbonden. De andere adapter is via het coax netwerk verbonden met je wandcontactdoos of coaxkabel als je geen wandcontactdoos gebruikt. MoCA-eenvoudige_montage De adapter die met je kabelmodem verbonden is zorgt ervoor dat het internetsignaal op de coaxkabel komt en de andere adapter is je dan het aansluitpunt voor je internetapparaten. Dat kan bijvoorbeeld je Wifi versterker, je werkcomputer of je gamecomputer zijn. Je ziet hiernaast de verbinding tussen twee MoCA adapters. Hoe de adapters aangesloten worden lees in het volgende onderdeel.

<<Terug

Hoe sluit je een MoCA adapter aan

Het aansluiten van een MoCA adapter is heel eenvoudig. Je hoeft alleen maar te onthouden dat de coaxkabel tussen de adapters altijd op de MOCA-uitgang zijn gemonteerd. Dus zowel voor het aansluiten van de adapter die op het kabelmodem aangesloten is als ook alle andere MoCA adapters die via de coaxkabels aangesloten zijn. Heb je dat gedaan dan sluit je de voeding aan en dat is alles. De adapters vinden elkaar binnen ongeveer een minuut, maken contact, wisselen de netwerkwachtwoorden en de verbindingen zijn gemaakt. Samengevat, voor de aansluiting van de adapters is geen technische kennis nodig. Je sluit de adapters op je coax netwerk aan en dat is alles. En dat geldt voor een netwerk met 2 adapters, maar ook met meer adapters. Hoe je meer dan 1 Internet over Coax verbinding maakt lees je hierna.

 

Maak meer MoCA aansluitingen via je coax netwerk

Wil je meer MoCA aansluitingen via je coax netwerk maken? Dat is geen probleem. Een van de adapters blijft altijd verbonden met de kabelmodem. De extra adapters sluit je op dezelfde manier aan als in het vorige onderdeel is beschreven. Eerst meldt de nieuwe adapter zich in het netwerk aan en maakt daarna verbinding met alle ander adapters. Dus alle adapters hebben verbindingen met alle andere adapters. MoCA-adapter-met_tweeweg_verdelerKijk dan even naar het schema met de drie adapters. Nu zie je dat achter de eerste MoCA adapter een tweevoudige verdeler ESX-02 verdeler geplaatst is. De verdeler zorgt ervoor dat de MoCA adapter zich met de andere MoCA adapters verbindt. Overal waar je een coaxkabel hebt kun je dus een MoCA adapter aansluiten om met Internet over Coax een snelle, stabiele en betrouwbare verbinding te maken. 

<<Terug

<<Terug

Televisie en Internet over Coax storen elkaar niet

Als Internetsignalen en televisie over dezelfde coax gaan waarom storen beide signalen elkaar dan niet? Internet over Coax signalen en de televisiesignalen gebruiken verschillende frequentiebanden. Met andere woorden ze nemen ieder een stukje van de coaxkabel in beslag en overlappen elkaar niet. Daarom storen de signalen niet. Als een illustratie kijk eens naar het overzicht van de signalen op de MoCA_frequentiebanden_op_ de_kabelkabel. Daar zie je de signalen die over de coaxkabel gaan. De gele MoCA frequentieband overlapt de groene televisie frequentieband niet. Dus Internet over Coax adapters storen het televisiesignaal niet en televisiesignalen storen het Internet signaal niet. Ben je klant van Ziggo? Lees dan snel verder.

<<Terug

Internet over Coax Ziggo (extra internet punt)Internet over Coax Ziggo

Ziggo is zijn mediabox aan het moderniseren. De nieuwe mediaboxen van Ziggo hebben zowel een coaxaansluiting als ook een internetaansluiting nodig. Met andere woorden de mediabox moet op je coax netwerk aangesloten zijn.
Maar ook met een aparte netwerkverbinding met het kabelmodem. Dat laatste kan draadloos, maar voor een betrouwbare verbinding is het beter een vaste verbindingen te maken. Daarom is juist Internet over Coax een uitstekende oplossing, namelijk over dezelfde coaxkabel verbind je je mediabox met zowel het televisiesignaal als ook het internetsignaal. En dus hoef je geen aparte netwerkkabel te trekken om je mediabox aan te sluiten.

Maar hoe doe je dat dan? We leggen het even uit. Het Ziggo kabelmodem heeft 4 LAN-uitgangen. Dat zijn 4 aansluitmogelijkheden voor je Internet over Coax adapter. En het maakt niet uit welke van de 4 aansluitingen je gebruikt. Op het kastje waarop de Ziggo kabel je woning binnenkomt (we noemen dat ook wel het Abonnee Overname Punt) zit vaak de tweevoudige opdrukverdeler POA 01-B. De verdeler heeft twee uitgangen. Op de ene uitgang wordt je kabelmodem aangesloten en de andere is voor je televisiekabel. De televisiekabel gaat nu naar de aansluiting op je MoCA adapter en met een netwerkkabel verbind je het kabelmodem ook met die adapter. Via je coax netwerk verbind je tweede MoCA adapter en die verbindt je met de Ziggo mediabox. Zo eenvoudig is dat. Hetzelfde doe je als je een KPN-aansluiting hebt. Lees hierover meer in het volgende deel.

Ziggo spreekt liever over een ‘extra internetpunt via de coaxkabel’ als het een MoCA adapter betreft. Het communiceert beter wat de adapter eigenlijk doet namelijk het maken van een aansluiting voor je internetverbinding via het coaxnetwerk.   

<<Terug

Internet over Coax KPNInternet over Coax KPN

Internet over Coax is ook een prima oplossing als je een KPN-kabelmodem hebt, bijvoorbeeld de KPN Experiabox. Dit kabelmodem heeft geen coaxaansluiting en alleen netwerkaansluitingen. Heb je coaxkabels in je woning en kun je of wil je geen netwerkkabels trekken? Dan biedt ook hier Internet over Coax goede mogelijkheden je internetbereik ik je woning te vergroten. De aansluiting van beide MoCA adapters komt met die voor aansluiting als je een aansluiting van Ziggo hebt. Een adapter wordt met je KPN-kabelmodem verbonden en de andere adapter met je KPN-mediabox. De verbinding tussen beide adapters is je bestaande coax netwerk. 

<<Terug

Glasvezel naar Coax converter

Het glasvezel kabelmodem heeft alleen internet aansluitingen en geen aansluiting voor een coaxkabel. Dus om  bedrade internetverbindingen in je woning te maken met je netwerkkabels trekken. Internet over Coax glasvezel
Dat lukt niet altijd en kan een lastige klus zijn. Maar het je coaxkabels in je woning dan lost Internet over Coax dit probleem op. Heb je een coax netwerk in je woning? Dan kun je dat coax netwerk gebruiken om je internetverbindingen via de coax netwerk maken en hoef je teen netwerkkabels te trekken.

<<Terug

 

MoCA adapter aanbieders

Cable Home en Hirschmann zijn de belangrijkste aanbieders voor MoCA adapters. Cable Home biedt de Luster adapters en Hirschmann Inca adapters). Technisch lijken beide adapters op elkaar, maar er toch ook verschillen. Ten eerste biedt de Luster MoCA adapter een dubbele Gbit LAN-poort voor de gelijktijdige aansluiting van 2 internetapparaten en ten tweede krijgt de gebruiker van de Luster MoCA adapter toegang tot het webmenu. Met het webmenu krijg je inzicht in de prestatie van je Internet over Coax netwerk en kun je eventuele firmware-updates doorvoeren. Verder biedt de Luster adapter het MoCA-2.5 protocol, met 3.5 Gbps snelle verbindingen tussen de MoCA adapters en biedt de Hirschmann adapter het MoCA-2.0 protocol met 1 Gbps snelheden tussen de MoCA adapters.

<<Terug

Conclusie

Met vaste verbindingen bouw je betrouwbare verbindingen voor je internet. Daarmee vergroot je het Wifi bereik en geeft je werkplek een betrouwbare internettoegang tussen kabelmodem en internetapparatuur. Een netwerkkabel is de beste oplossing daarvoor. Maar als je die niet hebt en er is een coaxkabel aanwezig kies dan voor Internet Over Coax.

 • Internet over Coax is snel, stabiel en veilig en stoort het televisiesignaal niet.
 • De adapters installeren zichzelf, daar is geen technische kennis voor nodig.
 • Voor je eerste verbinding heb je 2 adapters nodig en daarna 1 adapter voor elke volgende verbinding via het coax netwerk.
 • Tenslotte Internet over Coax maakt gebruikt van de internationale MoCA standaard voor communicatie via het coax netwerk.

<<Terug

 

Onze aanbieding

 

  Internet over Coax adapter 2.5  INCA_1G_PLUS IN_Hirschmann
Merk Luster Hirschmann Hirschmann
Type MoCA-2.5 Inca 1G Inca 1G PLUG IN
Kabel Keur X X X
Ziggo Geschikt   
Caiway Geschikt   
 Prijs (prijs voor 2 stuks)

 165,34Toevoegen aan winkelwagen

 (prijs voor 2 stuks)

 115,22Lees meer

 

 63,38Toevoegen aan winkelwagen

  Bestel Bestel Bestel
Eigenschappen  
Protocol MoCA 2.5 MoCA 2.0 MoCA 2.0
Type Ingang F-female connector IEC-female connector IEC-female connector
Uitgangen 2 1 X
Datasnelheid tussen adapters  3.5 Gbps 1 Gbps 1 Gbps
Max toegestane demping tussen adapters 50 dB 50 dB 50 dB
Max toegestane demping tussen adapters 50 dB 50 dB 50 dB
Uitgang 1  
Type RJ-45 RJ-45 RJ-45
Datasnelheid LAN-poort 1 Gbps 1 Gbps 1 Gbps
Uitgang 2  
Type RJ-45 X X
Datasnelheid LAN-poort 1 Gbps X X
Uitgang televisie  
Type F-connector IEC-female X
Demping 1 dB 1 dB X
       
 Prijs (prijs voor 2 stuks)

 165,34Toevoegen aan winkelwagen

 (prijs voor 2 stuks)

 115,22Lees meer

 

 63,38Toevoegen aan winkelwagen

  Bestel Bestel Bestel

 

<<Terug

 

Een reactie op “Internet over Coax voor snel internet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *