MoCA adapters gebruiken je bestaande coax netwerk om je internet in je woning te verbeteren, of om je Wifi bereik te vergroten. Over je bestaande coax netwerk en zonder je televisie te storen.

We spreken ook wel over Internet over Coax. Het roept veel vragen op, kijk of jouw vraag erbij staat.

Welk probleem lost MoCA op en hoe maakt MoCA mijn thuisnetwerk beter?

Internet over Coax is een manier om verbindingen met het internet te maken via je bestaande coaxkabels.

Wil je bijvoorbeeld een betrouwbare en stabiele verbinding op je thuiswerkplek of studieplek hebben? Dan is een vaste internetverbinding de meest betrouwbare manier daarvoor. Je hebt een netwerkkabel nodig die de verbinding met je kabelmodem maakt. Maar een netwerkkabel trekken is niet altijd mogelijk.

Heb je een coaxkabel op je werkplek of studieplek? Dan kun je die gebruiken om met MoCA-adapters een snelle, stabiele en betrouwbare internetverbinding te maken. En dat zonder dat de televisie wordt gestoord.

Ook kun je met MoCA een extra Wifi versterker aansluiten. Zo zorgt MoCA ervoor dat je je draadloze bereik vergroot en de stabiliteit van je Wifi netwerk verbetert. MoCA levert een uitstekende ondersteuning om je draadloze bereik te verbeteren tegen beheersbare kosten.

Dat doe je door gebruik te maken van je coax netwerk. Via je coax netwerk bereiken de internetsignalen vanaf het kabelmodem je internetapparaten.
Dankzij MoCA. MoCA zorgt voor snelle, stabiele en betrouwbare verbindingen tussen je kabelmodem en je internetapparaten. via je coax netwerk en zonder je televisiesignaal te storen.

Hoeveel MoCA adapters heb ik nodig?

Voor je eerste verbinding heb je 2 MoCA adapters nodig. De ene adapter is via een netwerkkabel met je kabelmodem verbonden. De andere adapter plaats je ergens in je woning en verbind je via je bestaande coaxkabel met de eerste MoCA adapter.

Voor een tweede internetverbinding via je coaxnetwerk heb je slechts 1 extra MoCA adapter nodig. Alle adapters communiceren met elkaar via je coaxnetwerk.

Kunnen MoCA adapters gelijkertijd zenden en ontvangen (“Full duplex”)?

MoCA-adapters werken onderling half duplex. Of ze zenden, of ze ontvangen. Voor het zenden (en dus ook voor het ontvangen) wordt steeds de volle bandbreedte benut.MoCA adapters werken directioneel

Werkt Internet over Coax op elk type coax?

Ja. Als je een televisiebeeld hebt, kun je ook de MoCA-adapters gebruiken om via het coax netwerk een snelle en stabiele internetverbinding te maken. En als je coaxkabel bij voorkeur KabelKeur gecertificeerd en Ziggo Geschikt is zit je helemaal goed!

Storen MoCA en televisie elkaar

Nee, Internet over coax met MoCA adapters en televisie storen elkaar niet. Dat komt doordat beide diensten elk een eigen frequentieband hebben.
MoCA signalen worden in de frequentieband 1125-1675 MHz verzonden en televisiesignalen worden in de band 5-862 MHz verzonden.

In de tekening zie je de verschillende frequentiebanden op je coaxnetwerk. Het gele MoCA gebied ligt gescheiden van het groen televisiegebied.

Heb ik voor Internet over Coax een versterker nodig?

Dat is niet nodig. MoCA-adapters houden hun verbinding vast. Ook als je lange coaxkabels gebruik. En ook als je producten zoals een splitter of aansluitdoos gebruikt. Geen enkel probleem voor de verbinding tussen de adapters. De MoCA techniek is robuust en blijft de internetverbinding vasthouden zelfs bij hoge signaaldemping.

Het komt voor dat je een antenneversterker nodig hebt voor je televisiesignaal. In dat geval installeer je de MoCA-adapters altijd achter de antenneversterker, nooit voor de antenneversterker (zie het voorbeeld van een coax netwerk met een versterker en enkele MoCA-adapters).

Hirschmann heeft dit ontwerpprobleem heel handig opgelost door een MoCA adapter als ‘plug in’ adapter te ontwerpen. Deze INCA 1G PLUG IN MoCA adapter is heel eenvoudig direct met de Hirschmann antenneversterker HMV 41 te verbinden en dat is alles wat je hoeft te doen. Natuurlijk heb nog wel een tweede MoCA adapter nodig om de verbinding over de coax te maken. Bijvoorbeeld de Hirschmann INCA 1G MoCA adapter.Luster MoCA 2.0 adapter - Dualgig - 2x GBit Ethernet over coax - Via VersterkerINCA_1G_PLUS IN_HirschmannINCA_1G_PLUG IN_met_HMV41_vesterker_HirschmannHirschmann_MoCA_Inca_adapter

Welke coax producten zijn hinderlijk voor Internet over Coax

Natuurlijk is het niet zo dat de verbinding tussen Internet over Coax adapters nergens last van heeft. Er zijn een aantal producten die wat aandacht nodig hebben.
We noemen hier de meest voorkomende hinder die veroorzaakt wordt door deze coax producten.

Antenneversterker
De antenneversterker hindert de  doorgang van het Internet over Coax signaal als dat via de versterkeringang naar versterkeruitgang moet. Daarom monteer je MoCA-adapters altijd achter de antenneversterker, maar nooit ervoor.

Multitaps
Multitaps zijn producten die het televisiesignaal verdelen naar meer aansluitingen. Ze lijken op splitters, maar er zijn een aantal belangrijk verschillen.
Dit type verdeler dempen de communicatie tussen Internet over Coax signaal heel sterk. Die demping kan zo hoog zijn dat de MoCA-adapters hun onderlinge verbinding verliezen. Ook kan het gebeuren dat de internetsnelheid via de adapters erg langzaam wordt door de signaaldemping.
De oplossing is de multitap te vervangen door een meervoudige verdeler. Bijvoorbeeld door een zesvoudige verdeler of een achtvoudige verdeler.

TV/R rijgdozen (doorlusdozen)
In de jaren 70 en ’80 werden heel vaak rijgdozen gebruikt voor de aansluiting van het televisie- en radiosignaal. We noemen dit type aansluitdozen ook wel doorlusdozen. Deze doorlusdozen werken gebruikt om het televisiesignaal van de ene aansluitdoos naar de andere aansluit door te lussen. Zo werd het televisiesignaal doorgegeven van aansluitdoos naar aansluitdoos. 
Dit type aansluitdoos heeft een hoge signaaldemping naar televisie-aansluiting. En, wat nog vervelender is, er is een hoge signaaldemping tussen de televisie-aansluiting en de coaxkabel die naar de volgende doorlusdoos gaat.
Als de MoCA-adapter op dit type aansluitdoos aangesloten is wordt het signaal tussen de MoCA-adapters sterk gedempt. De adapters kunnen daardoor de onderlinge verbinding verliezen of het leidt tot lage internetsnelheden. 
De oplossing is de doorlusdoos te vervangen door een tweevoudige verdeler. 
 

Is de internet over Coax verbinding veilig?


Deze vraag krijgen wij regelmatig. Allereerst is het belangrijk de te weten dat als je woning afgesloten is van het coax netwerk (omdat je bijvoorbeeld een glasvezel aansluiting hebt of een KPN-aansluiting) dan is er geen mogelijkheid dat je buren jouw MoCA signaal kunnen ontvangen verlaten. Je bent namelijk van het coax netwerk afgesloten.

Heb je wel coaxaansluiting? Laten we eerst uitleggen hoe een coax netwerk in de wijk opgebouwd is. 

Een kabelnetwerk is zo gebouwd dat woningen via de straatkast met elkaar verbonden zijn. In de straatkast zitten verdelers en de uitgangen daarvan zijn met woningen in jouw buurt verbonden. Door deze constructie is de demping van je signaal tussen woningen al zo hoog dat het uiterst onwaarschijnlijk is dat Internet over Coax adapters tussen buren met elkaar kunnen verbinden. 

Twijfel je? Monteer dan een MoCA filter of (voor Luster MoCA-2.5 adapters) verander je netwerkwachtwoord.

Hieronder zie je hoe de verbindingen tussen twee woningen via de grijze straatkast gemaakt is.

signaaldemping tussen woningen

Kan ik verschillende merken MoCA adapters in mijn netwerk installeren?

Als de MoCA adapters voldoen aan de internationale MoCA standaarden zoals die door de MoCA Alliantie vastgelegd zijn, kun je inderdaad verschillende merken met elkaar koppelen.

Je kunt ook MoCA adapters gebruiken die verschillende MoCA versies hebben. Op dit moment vind je de volgende versies in de markt:
MoCA-1.0
MoCA-1.1 (Hirschmann MA 16)
MoCA-2.0 (Luster DualGig-2.0, Hirschmann MA 32))
MoCA-2.0 bonded (Hirschmann INCA 1G)
MoCA-2.0 (Luster DualGig-2.0)
MoCA-2.5 (Luster DualGig-2.5)

In het bijgaande plaatje zie je wat er gebeurd als je verschillende MoCA adapters met elkaar verbind. De onderlinge datasnelheden passen zich op de ‘zwakste schakel’ aan (de matrix is afkomstig uit het webmenu van de Luster MoCA-2.5 adapter).

Zo zie je dat de onderlinge datasnelheid:
– tussen adapter nr. 3 (Luster MoCA-2.5) en adapter nr. 0 (Hirschmann INCA 1G, MoCA-2.0 bonded) 1371-1402 Mbps is, maar
– tussen de adapters nr. 3 en nr. 2 (beiden Luster MoCA-2.5) is die datasnelheid 3373-3480 Mpbs!


MoCA-snelheden_tussen_verschillende_typen

Kunnen MoCA-apparaten 802.1q VLAN-gelabelde pakketten overbruggen en VLAN-tags toevoegen?

Ja, MoCA-adapters kunnen pakketten met VLAN-tags doorgeven. Maar MoCA kan geen VLAN-tags toevoegen aan de doorgegeven Ethernetpakketten.

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *