Benodigde tijd: 15 minuten

Moca, ook wel Internet over Coax genoemd, zorgt voor snelle, betrouwbare en stabiele internetverbindingen via je bestaande coaxnetwerk. En dat zonder je televisiesignaal te storen. Met dit stappen plan je zowel de Luster MoCA adapters als de Hirschmann INCA 1G adapters testen. Heb je vragen over Internet over Coax (MoCA)? Lees dan onze pagina met veel gestelde vragen.

 1. Koppel de MoCA adapters los

  Heb je de MoCA adapters al geïnstalleerd? Koppel ze dan van het netwerk los omdat we in dit stappenplan de MoCA adapters direct gaan testen zonder dat met je coaxnetwerk gekoppeld zijn.

 2. Test de internetsnelheid

  Voordat we beginnen gaan we eerst vaststellen wat je internetsnelheid is. De internetaansluiting die we daar voor gebruiken blijft hetzelfde aansluitpunt dat we in de volgende stappen de MoCA adapter ook gaan gebruiken. Met welk aansluitpunt je dat doet maakt niet uit, als het maar een internetaansluiting is.
  Het meest handige is natuurlijk een van de internetuitgangen van je kabelmodem te gebruiken. Dat is immers het startpunt van al je internetverbindingen in je woning. Maar als je bijvoorbeeld een aparte router gebruikt kun je ook een van de uitgangen van de router gebruiken.

  Sluit je laptop op de internetaansluiting aan en doe een speedtest. Herhaal de speedtest een aantal malen en schrijf de gemiddelde up- en downloadsnelheid op. We hebben die gegevens in stap 7 weer nodig om die te vergelijken met de andere testresultaten.

 3. Verbind de eerste MoCA adapters het internet

  Verbind een van je MoCA adapters met de internetaansluiting die we in de vorige stap gebruikt hebben voor de speedtest.
  Gebruik voor de verbinding een netwerkkabel. Er zijn MoCA adapters met 1 LAN poort (zoals bijvoorbeeld de Hirschmann INCA 1G) met 2 LAN poorten (zoals de Luster MoCA adapters). In het laatste geval maakt het niet uit welke LAN poort je neemt voor de verbinding met de internetaansluiting

 4. Verbind beide MoCA adapter met elkaar

  Verbind de tweede MoCA adapter met de eerste MoCA adapter. Dat doe je door beide adapters met een coaxkabel met elkaar te verbinden. Gebruik daar bij beide adapters (Luster) de MOCA aansluiting of (Hirschmann) de CATV+MOCA aansluiting voor.

  MoCA2.5_basisaansluiting

 5. Sluit de voeding aan

  Sluit beide MoCA adapters op de voeding aan en (Luster) druk op de ‘on/off’ knop. Op beide adapters gaat het ‘power’ lampje branden.

 6. Verbind de tweede MoCA adapter met je laptop

  Sluit nu je laptop op de LAN poort van de tweede MoCA adapter aan (als je een Luster MoCA adapter hebt gebruik dan een van de beide LAN poorten, welke maakt niet uit). Let op, het kan 30-60 seconden duren voordat beide MoCA adapters met elkaar verbonden zijn. Als de verbinding tot stand is gekomen gaat (Hirschmann) het ‘MoCA link’ of (Luster) het ‘MOCA’ lampje onregelmatig knipperen.

 7. Controleer de datasnelheid van de tweede MoCA adapter

  Beide MoCA adapters zijn met elkaar verbonden en de eerste MoCA adapter is ook met de internetaansluiting verbonden.
  Verbind je laptop met de tweede MoCA adapter. Gebruik voor de verbinding een netwerkkabel. Heb je de Luster MoCA adapter met 2 LAN poorten dan maakt het niet uit welke LAN poort je neemt voor de verbinding met je laptop.

  Doe een speedtest. Herhaal de speedtest een aantal malen en schrijf je gemiddelde up- en downloadsnelheid op.

  Vergelijk de testresultaten met die uit stap 2.

 8. Het resultaat

  Komen de beide resultaten met elkaar overeen? Dan kun je een aantal conclusies trekken:
  – de netwerkkabels die je voor de test gebruikt zijn in orde
  – de coaxkabel tussen beide MoCA adapters is in orde
  – de voedingen van beide MoCA adapters zijn in orde
  – de MoCA adapters zijn in orde

  Het je een Luster MoCA adapter en wil je nog meer weten? Ga dan naar volgende stappen

 9. Open het MoCA webmenu

  Er zijn MoCA adapters die toegang geven tot een webmenu. Een daarvan is de MoCA adapter van de fabrikant Luster.
  Voordat je begint moet je de MoCA adapters met elkaar aansluiten met een coaxkabel (zie stap 4) en verbind je de eerste adapter met het internet (stap 3). Ook heb je een aantal gegevens nodig:
  – het IP adres van een van de MoCA adapters
  – het wachtwoord
  – de toegangscode

  Het IP adres van de MoCA adapters vind je terug in je router. In de router kun je zien welke internetapparaten met de router verbonden zijn en welk IP adres de router aan het apparaat afgegeven heeft. Je vind in de lijst ook de IP adressen die de router aan de MoCA adapters afgegeven heeft. Noteer die IP adressen.

  Ga nu met je browser (Safari, FireFox of Chrome) naar het IP adres (type het adres in de zoekbalk) en een scherm opent zich om het wachtwoord en toegangscode in te typen. Voor Luster is dat vaak door de fabriek ingesteld als admin/admin of admin/12345

 10. Controleer de datasnelheid tussen de MoCA adapters

  Nadat je ingelogd bent (stap 9) ga je naar het menu item ‘PHY snelheid’. Hier zie je een matrix waarin de onderlinge snelheden tussen de MoCA adapters staat. Let op, deze snelheid kan vele malen hoger zijn dan de snelheid die je in stappen 2 en 7 meet. In het MoCA menu vind je snelheid tussen de adapters (bij Luster kan dat tot 3.5 Gbps oplopen), wat je met je speedtest meet is je internetsnelheid van je internetabonnement met een maximum van 1 Gbps.

  MoCA2.5 datasnelheid adapter 2 adapters

 11. Meer dan 2 adapters in gebruik

  Als je meer dan 2 MoCA adapters in je netwerk geïnstalleerd hebt zijn er een aantal mogelijkheden om de adapters stuk voor stuk te testen.

  Testmethode 1
  Koppel alle MoCA adapters los en volgt de stappen vanaf stap 2. Als je twee MoCA adapters getest hebt, verwissel dan een van de beide adapters met je 3e MoCA adapter en herhaal de stappen vanaf stap 2. Dit geldt ook voor alle overige adapters

  Testmethode 2 (Luster MoCA adapters)
  Met deze testmethode hoef je de MoCA adapters niet los te koppelen. Ga naar stap 9 en open het webmenu van een van de MoCA adapters. (stap 10) Ga naar het menu item ‘PHY snelheid’ en kijk op de matrix wat de snelheden tussen de MoCA adapters is. Zijn die wat je verwacht (3 Gbps of meer tussen de adapters), doe dan een speedtest op elke adapter.

  MoCA2.5 datasnelheid adapter 4 adapters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *