We zien vaak de vraag voorbij komen: "Wat is de maximale lengte van een coaxkabel?"  Om deze vraag te beantwoorden heb je een aantal gegevens nodig.

 • Signaalsterkte op het punt waar je de coaxkabel op aansluit.
 • De demping van de coaxkabel zelf.
 • De gewenste lengte van de coaxkabel.

Signaalsterkte op het aansluitpunt

De signaalsterkte op het aansluitpunt bepaalde de maximale lengte welke een kabel mag hebben. Deze signaalsterkte kun je meten met een CAI-signaal meter of spectrum analyser. Dit zijn dure gereedschappen welke gebruikt worden door CAI monteurs. Het is zonder deze specifieke meetinstrumenten onmogelijk om de signaalsterkte exact te bepalen. Aan een kabelaansluiting kun je minimaal zonder problemen te ervaren een 2-weg splitter en 10 meter coaxkabel aansluiten. Veelal zijn uitgebreidere splitters en langere kabels mogelijk.

Demping van een coaxkabel

De maximale lengte van een coaxkabel wordt ook bepaald door de demping demping, ook wel impedantie, van de coaxkabel. Er zijn een verschillende typen coaxkabels op de markt.

 • Coax 3 (Doorsnede 18mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)
 • Coax 6 (Doorsnede 10,2mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)
 • Coax 9 (Doorsnede 7mm, geschikt voor thuis gebruik.)
 • Coax 12 (Doorsnede 6.8mm, geschikt voor thuis gebruik.)
 • Coax 18 (Doorsnede 4.5 mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)

Zoals je ziet zijn er verschillende typen coaxkabel. Het getal in de naam geeft het aantal dB verlies per 100 meter aan op de 230Mhz frequentie. Bij 800Mhz is dit getal bij benadering 2x zo hoog. Dus hoe lager het getal, hoe lager de demping van de coaxkabel.

Coax 3 en Coax 6 worden niet in binnenhuis installaties gebruikt. Deze kabels zijn bij kabelexploitanten in gebruik in het buitennetwerk om grotere afstanden te kunnen overbruggen. Zo kunnen ze met een Coax 3 kabel tot wel 700 meter overbruggen zonder het signaal opnieuw te versterken.

Coax 9, Coax 12 en Coax 18 kabels komen veel voor in de binnenhuis installaties. Coax 9 en Coax 12 zijn van elkaar te onderscheiden door de opdruk op de kabels zelf of door de kern te beoordelen. Een Coax 12 kabel heeft een dunnere kern dan een Coax 9 kabel. Zeer dun uitgevoerde kabels zijn zogenaamde Coax 18 kabels. Deze kabels hebben een hoge demping en een dunne kern. Deze kabels zijn als aansluitkabels goed te gebruiken. Het is afgeraden dit type kabel te gebruiken om grotere afstanden te overbruggen. Dit type kabel wordt dan ook niet meer verkocht als losse kabel.

Signaalverlies C9 coaxkabel

In de grafiek hierboven geven we weer van 0 tot 100 meter hoe hoog de demping is van een Coax 9 kabel. Zo zie je hoe langer de kabel is, hoe hoger de demping wordt in de hogere frequenties. Coax 9 coaxkabels wij onder andere de KOKA 799 en KOKA 9TS coaxkabels van Hirschmann.

De gewenste lengte van de coaxkabel

Nu je een indruk hebt gekregen over demping van een coaxkabel kun je bekijken of de lengte van de coaxkabel die jij wilt haalbaar is. Door de lengte van de coaxkabel te vermenigvuldigen met de demping van de coaxkabel kun je de demping berekenen van de lengte van je coaxkabel.

De maximale lengte van een coaxkabel

De maximale lengte wordt dus bepaalde door de signaalsterkte op het aansluitpunt en de demping van de kabel. Wil je een langere coaxkabel gebruiken dan moet de signaalsterkte op het aansluitpunt hoger zijn. Hiervoor gebruik je een antenneversterker. Vaak staat op de versterker zelf al de lengte van de aan te sluiten kabel. Staat dit niet op de antenneversterker dan sluit je de kabel aan op de uitgang met de versterking welke nagenoeg gelijk is aan de demping van de kabel. Op deze manier houdt je aan het einde van de kabel voldoende signaalsterkte over om een ontvanger aan te sluiten.

Join the discussion

 • Jos Swagemakers
  Jos Swagemakers 30 maart 2016 om 10:50

  Beste, ik heb een kabel nodig van 40 meter om van een bedrijfspand naar een woonhuis te gaan door een pvc buis in de grond. De kabel word aangesloten op het kastje van Ziggo in de meterkast. In de loods word geen TV signaal gevraagd. Ik neem aan dat het signaal van het originele ziggo kastje sterk genoeg is. De loods is circa 6 jaar geleden gebouwd en aangesloten op een netwerk van een nieuw industrie terrein. We halen nu momenteel alleen internet signal van Ziggo binnen. In het woonhuis zullen later circa 4 tot 5 tv's worden aangesloten. Vraag is nu welke kabel ik voor de 40 meter het beste kan kopen. Graag uw advies. Gr. Jos

  Reageren
  • Coaxkabel Winkel
   Coaxkabel Winkel 30 maart 2016 om 12:24

   Voor het overbruggen van 40 meter in een pvc buis kun je Hirschmann KOKA 9TS gebruiken. Zou je geen pvc bui in de grond hebben dan moet je groene grond kabel gebruiken. Het signaal wat standaard uit een AOP komt van Ziggo is niet voldoende om die 40 meter te overbruggen. Een splitter voor het internet en tv heeft een verlies van 4dB. De coaxkabel van 40 meter heeft een verlies van 7dB. Dit samen is 11dB verlies wat niet voldoende is om het woonhuis te halen. Ook in de woning moet je een versterker gebruiken om het signaal naar het signaal goed naar de 4/5 tv's te verdelen. Want ook het splitsen van signaal geeft demping in het signaal.

   Hiervoor zijn 2 situatie's mogelijk om het wel goed werkend te krijgen:

   Situatie 1: Gebruik een Technetix FRA-784 in de loods om het signaal naar de woning te versterken en gebruik in de woning een versterker met 4 of 5 uitgangen zoals de Technetix FRA-752 al dan niet met het gebruik van een splitter.

   Situatie 2: Gebruik een Hirschmann GHV 930 in de loods, dit is een zeer krachtige versterker welke het signaal genoeg versterkt naar de woning en daar te verdelen naar de tv's. In de woning gebruik je een Hirschmann MFC 1861 om de verdeling naar de tv's te maken. In de woning is hiervoor geen versterker nodig. Mijn dringende advies is hierbij wel om voor deze situatie een monteur te laten komen voor inregelen van de versterker. Het is namelijk belangrijk dat het signaal goed gemeten en vlak binnenkomt. Zie hiervoor ook het grafiekje hierboven, langere kabels hebben op hogere frequenties meer demping wat je in deze situatie gaat ervaren. De versterker is zo in te regelen dat deze op de hogere frequenties meer versterkt dan de lage om het signaal goed in de woning aan te laten komen. Dit moet wel gemeten worden en kun je niet op inschatting doen. In de eerste situatie doen de versterkers dit zelf, omdat zij op de vaste kabel lengtes ontwikkeld zijn.

   Reageren
 • William de Wit
  William de Wit 9 mei 2016 om 07:41

  Dus de provider legt kabels met lage demping naar huizen toe om lange afstanden te overbruggen.

  Klanten moeten daarentegen coaxkabel aanleggen met hoge demping en daardoor extra signaalversterkers kopen?

  Worden we tegenwoordig niet allemaal moe van dit soort financiele logica?

  Reageren
 • Hans de Wit
  Hans de Wit 29 mei 2016 om 14:43

  Mijn situatie nu is al zo'n 8 jaar als volgt:
  Ziggo Aansluitpunt, 40 cm coax 'Hirschmann koka799', splitter 'König FC2SPLTKN F-splitter', ene kant 21,5 meter "Hirschmann 799' en andere kant 13,5m 'Bedea Coax twaalf'. Op beide TV's (Loewe en Samsung) nooit storingen gehad en goed beeld.
  Nu heb ik de 13,5m Bedea moeten verwijderen omdat ik er een CAT6 internetkabel bij wilde trekken i.v.m. de aanschaf van een nieuwe TV met internet, dit is mij helaas niet gelukt. De internetkabel gaat nu onder de vloer komen te lopen en de CAI wil ik opnieuw via de elektrabuis trekken (zoals die altijd heeft gezeten). Gezien het getrek en geduw ben ik genoodzaakt deze 'Bedea Coax twaalf" te vervangen door een nieuwe Coax kabel. Welke merk-type coaxkabel kunt u mij in onze situatie adviseren?

  Reageren
  • Coaxkabel Winkel
   Coaxkabel Winkel 31 mei 2016 om 18:29

   Iedere Coaxkabel met Kabel Keur is geschikt. De hoogste kwaliteit Coaxkabel die wij op dit moment leveren is de Hirschmann KOKA9TS. Deze kabel is vrij flexibel en goed door buizen te trekken. Door zijn 3-voudige afscherming is de kans op storing bij gebruik van deze coaxkabel nihil.

   Reageren
 • marc van dijkman
  marc van dijkman 9 december 2016 om 17:08

  Goedendag,

  Onlangs zijn weer verhuisd naar een gerenoveerd pand met 4 woonlagen, waarbij de grondkabel van ziggo in de kelder van de begane grond uitkomt. De verhuurder heeft helaas geen coax kabel doorgetrokken naar onze woning (wij wonen op de 4e woonlaag).
  Ik wil dus zelf als nog de kabel gaan doortrekken. Liefst in 1 stuk tot de woonkamer. Ik schat dat deze afstand circa een meter of 20 is.
  Nu begreep ik dat ik hier het beste een groene coaxkabel voor kan gebruiken, welke het minste signaal verlies geeft (en ook heb ik gehoord dat witte kabels brandgevoeliger zijn??).
  Ik begreep van de buren ook dat het signaal op de grondkabel niet optimaal is aangezien wij in een oude straat wonen.
  Kunt u uitsluitsel geven welke kabel ik het beste kan gebruiken?

  mvg Marc

  Reageren
  • Coaxkabel Winkel
   Coaxkabel Winkel 9 december 2016 om 17:27

   De door ons geleverde groene grondkabels hebben de zelfde eigenschappen als het gaat om signaalverlies als witte kabels. De eigenschappen van de kabel zelf bepalen het verlies van de kabel. Er zijn kabels witte kabels op de markt welke bepaalde schadelijke stoffen niet bevatten en inderdaad minder brand gevoelig zijn. De kabel zelf zal niet ontbranden en gaat om het ontbranden van de kabel wat trager verloopt als er vuur bijgehouden wordt bij dat type kabels.

   Een oude straat of niet maakt niets uit als het gaat om het signaal op de grondkabel. Dit is per aansluiting verschillend en is slechts te bepalen door het signaal te meten. De aanname dat een oude straat slechter signaal heeft kun je niet maken.

   Gaat alleen het bovenste woning gebruik maken van de Ziggo aansluiting of zijn er meerdere woningen welke gebruik willen maken van de aansluiting? Indien er meerdere woningen zijn welke gebruik maken van de Ziggo aansluiting vergeet dan niet om ook een versterker te plaatsen bij de inkomende kabel. Een verdeler dempt het signaal en daarna 20 meter overbruggen kan een niet werkende situatie opleveren. Als goede kabel adviseer ik in dit geval wel de groene kabel. Deze is steviger en voor monteurs goed te herkennen als hoofdkabel naar de woning.

   Reageren