Antenne versterker wanneer en welke nodig?

Antenne versterker wanneer en welke nodig?

Technetix FRA-752N

 1. Wanneer gebruik je een antenne versterker?
 2. Wat doet een antenne versterker?
 3. Wat doet een antenne versterker niet?
 4. Rekenmethode voor de juiste antenne versterker
 5. Kwaliteit antenne versterker is belangrijk
 6. Fabeltjes over antenneversterkers
 7. Onze aanbieding

Wanneer gebruik je een antenne versterker?

Een antenne versterker gebruik je meerdere televisies en langere coaxkabels aan te sluiten. Het signaal niveau bij een cai aansluiting is gebaseerd op maximaal 2 apparaten. In veel gevallen een modem en televisie ontvanger of 2 televisie ontvangers. De kabels mogen, voor een goede werking van de ontvanger, niet langer zijn dan 10 meter. Wil je meer televisie ontvangers of langere kabels gebruiken dan wordt een antenne versterker aangeraden. Met een goede antenne versterker kun je tot 5 televisies aansluiten en langer coaxkabels gebruiken.

groen vinkje Aansluiten langere kabels

groen vinkje Aansluiten meerdere televisies

groen vinkje Kwaliteit behouden van inkomende signaal

FJ6R4Wat doet een antenne versterker?

Coaxkabels, splitters, wandcontactdozen, etc. dempen het signaal. Er bestaat geen component wat het signaal niet dempt. Bij het gebruik van lange kabels of teveel splitters kan het signaal teveel gedempt worden, met als resultaat dat er te weinig signaal is om goed televisie te kunnen kijken.  Je kunt niet kabels van onbeperkte lengte gebruiken en eenvoudig een grotere splitter plaatsen zonder gevolgen.

Een antenne versterker heeft meerdere functies:

 1. Een verdeler naar meerdere ontvangers.
 2. Versterkt het signaal voor het gebruik van langere coaxkabels.

Wat doet een antenne versterker niet?

Het idee dat een antenne versterker nodig is om storingen op te lossen klopt niet. Helaas is een antenne versterker niet de oplossing van veel storingen, omdat de storing niet komt door te zwak signaal maar door een storing ergens anders in de infrastructuur.

Een antenne versterker kan de volgende storingen niet verhelpen:

rood-kruisje Storingen door inferentie

rood-kruisje Storingen door slechte connectoren

rood-kruisje Signaal verlies door slechte coaxkabels

Heb je storing op een enkele zenders? Dan is investeren in een antenne versterker niet de juiste oplossing. Dit soort storingen ontstaan door slechte splitter, kabels en connectoren. Gebruik je de coaxkabels al enkele jaren en zijn de connectoren nog van plastic? Kies er dan eerst voor om de coaxkabels en connectoren te vervangen, voordat je een antenne versterker aanschaft. Dit is een goedkopere oplossing en heefte veelal meer resultaat.

Rekenmethode voor de juiste antenne versterker

Om een goede antenne versterker uit te kiezen kun je een berekening maken. Het signaal wordt uitgedrukt in dB's. Hiermee kun je berekenen wat het verlies van een kabel is en kun je de versterking bepalen.

Er is een eenvoudige rekensom om te bepalen hoe sterk de antenne versterker moet zijn. Per 5 meter kabel kun je een verlies van 1dB nemen. Dus je neemt de lengte van de kabel en per 5 meter tel je 1dB erbij op. Een kabel van 10 meter heeft dus 2dB versterking nodig.

Er zijn ook antenne versterkers verkrijgbaar met 1 of 2 uitgangen met tot wel 30 dB versterking. Dit zou betekend dat de kabel tot wel 150 meter lang moet zijn. Het inkomende signaal van de aanbieder is immers al sterk genoeg en dit hoeft niet sterker te worden. Daarom is het niet verstandig een dergelijk versterker te gebruiken.

Professionele versterkers hebben ook versterkingswaarden tot 30dB, echter wordt hier ook de installatie zo aangepast door de installateur dat bij de ontvanger het zelfde signaal over blijft als bij de hoofdaansluiting. Hier spreken we ook over grotere binnenhuis installaties met een verdeling naar 8 of meer ontvangers.

Kwaliteit antenne versterker is belangrijk

Er zijn erg veel verschillende antenne versterkers te verkrijgen op de markt. Gebruik je analoge en digitale televisie van Caiway, Delta of Ziggo dan is de kwaliteit van de antenne versterker zeer belangrijk.

Kabel Keur Logo

De kabel aanbieders hebben vanuit de branche vereniging NLkabel een keurmerk opgezet: Kabel Keur. Kabel Keur producten zijn makkelijk te herkennen aan het logo op de verpakking. Deze producten producten zijn onafhankelijk getest en worden door de kabel aanbieders ondersteund. De producten met Kabel Keur werken dan ook gegarandeerd met analoge en digitale televisie, radio en internet via de kabel. Producten met Kabel Keur zijn ook altijd geschikt voor de diensten van:

caiway logoziggo logodelta-klein

Fabeltjes over antenneversterkers

 1. Een antenneversterker maakt het signaal beter: Nee, het signaal zal alleen sterker worden. De kwaliteit van het signaal kan nooit beter worden bij de uitgang dan de ingang.
 2. Meer signaal is beter: Nee, een antenneversterker gebruik je om het verlies van de kabels en overige componenten te compenseren. Te sterk signaal heeft een negatieve invloed op de ontvangst in de vorm van storingen en kan op langere termijn zelfs de ontvanger defect maken. Hogere signaalsterkte betekend hogere spanning. Te hoge spanning kan tot defecten van de ontvanger leiden.
 3. Bij interferentie is een versterker de oplossing: Nee, de functie van een versterker mag nooit zijn om een storing "weg te drukken". Interferentie los je op door de oorzaak weg te nemen.

 Wij adviseren de volgende antenne versterkers

Er zijn veel antenne versterkers op de markt. Antenne versterkers met Kabel Keur en Ziggo Geschikt goedkeuring zijn 100% geschikt voor digitale televisie en voorbereid op de toekomst.

 

astro al5r Hirschmann HMV 41 Technetix BDA-02 antenneversterker Technetix FRA-722N Technetix FRA752N Onderzijde technetix fra 784 teleste ov-8420
Merk Astro Hirschmann Technetix Technetix Technetix Technetix Teleste
Type AL5R HMV 41 BDA-02 FRA-722N FRA-752N FRA-784 OV-8420
Kabel Keur Kabel Keur Logo rood-kruisje Kabel Keur Logo Kabel Keur Logo Kabel Keur Logo Kabel Keur Logo Kabel Keur Logo
Ziggo Geschikt ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo ziggo geschikt logo
Caiway Geschikt groen vinkje groen vinkje groen vinkje groen vinkje groen vinkje groen vinkje groen vinkje
 Prijs
€ 114,95
€ 89,95
€ 69,95
€ 79,95
€ 69,95
€ 74,95
€ 69,95
Eigenschappen
Type Ingang F-connector F-connector IEC Male & Female F-connector F-connector F-connector F-connector
Uitgangen 5 4 5 4 4 1 4
Uitgang 1
Type F-connector F-connector F-connector F-connector F-connector F-connector F-connector
Versterking  7 dB 5.5 dB 4 dB 4.5 dB 0 dB 11.5 dB 0.5 dB
Versterking retour 3 dB 1.5 dB 2 dB 2 dB 2 dB 6.5 dB 1 dB
Max Kabel Lengte 30 meter 25 meter 20 meter 25 meter 5 meter 50 meter 5 meter
Uitgang 2
Type F-connector F-connector IEC Male F-connector F-connector F-connector
Versterking  7 dB 5.5 dB 4 dB 4.5 dB 2 dB 2 dB
Versterking retour 3 dB 1.5 dB 2 dB 2 dB 2 dB 1 dB
Max Kabel Lengte 30 meter 25 meter 20 meter 25 meter 10 meter 10 meter
Uitgang 3
Type F-connector F-connector IEC Male F-connector F-connector F-connector
Versterking  7 dB 7 dB 4 dB 4.5 dB 4 dB 4 dB
Versterking retour 3 dB 2 dB 2 dB 2 dB 2 dB 1 dB
Max Kabel Lengte 30 meter 30 meter 20 meter 25 meter 15 meter 15 meter
Uitgang 4
Type F-connector F-connector IEC Male F-connector F-connector F-connector
Versterking  7 dB 8 dB 4 dB 4.5 dB 8 dB 8 dB
Versterking retour 3 dB 2 dB 2 dB 2 dB 2 dB 1 dB
Max Kabel Lengte 30 meter 35 meter 20 meter 25 meter 35 meter 35 meter
Uitgang 5
Type F-connector  IEC Female
Versterking  7 dB  4 dB
Versterking retour 3 dB  Geen retour
Max Kabel Lengte 30 meter  20 meter
 Prijs
€ 114,95
€ 89,95
€ 69,95
€ 79,95
€ 69,95
€ 74,95
€ 69,95