Storingen na fusie van UPC en Ziggo

overname ziggo door upc

Door de fusie van UPC en Ziggo zijn de netwerken van UPC en Ziggo samengevoegd. Sinds het samenvoegen van deze netwerken zijn er erg veel klachten over storingen die zijn ontstaan na het samenvoegen van de netwerken. We proberen je door middel van dit artikel wat duidelijkheid te scheppen en te helpen bij de volgende punten

  • De opbouw van het Ziggo netwerk
  • De veranderingen die Ziggo heeft doorgevoerd
  • Waardoor er storingen ontstaan
  • Hoe de storingen opgelost kunnen worden

De opbouw van het Ziggo netwerk

Het netwerk van UPC en Ziggo waren voor de fusie 2 gescheiden netwerken. Beide hadden een gelijke netwerk structuur om het signaal bij de klanten te krijgen. We gaan een kijkje nemen in het netwerk en proberen uit te leggen per niveau welke wijzigingen zijn gemaakt door Ziggo. De opbouw van de netwerken is hierbij als volgt: Uitleg netwerk Ziggo    

Headend

Ziggo Headends Een headend is een ontvangst station voor het televisie signaal. Voordat UPC Ziggo werd stond het hoofd ontvangststation in Amsterdam. Hier kwamen alle signalen over de hele wereld door middel van schotels en glasvezel. Bij dit headend wordt de indeling en beveiliging van het signaal op het netwerk bepaald. Dit houdt in dat er bepaald word welke zenders er in een zogenaamde transportstream zitten en hoe ze beveiligd zijn. Er wordt nog ruimte over gelaten voor regionale kanalen om deze in het regionale headend toe te voegen. Op het hoofd headend worden de frequenties nog niet bepaald. Vervolgens wordt het signaal via een glasvezelring verstuurd naar een aantal andere headends in het land. In iedere provincie of regio staat een gelijk headend als het hoofd headend. Deze bediend het gehele gebied wat aangesloten is achter het headend. Vaak is dit gebied zo groot als een provincie maar kan ook een deel hiervan zijn. Deze ontvangen het signaal via een glasvezel ring vanuit het hoofd headend in Amsterdam. Het signaal wat ontvangen wordt bevat dan al de indeling van de transportstreams en de beveiliging. De regionale headends dienen ook als ontvangststation voor lokale televisie zenders en voegen deze toe aan het aanbod in die provincie. In het headend wordt vervolgens bepaald op welke frequenties de transportstreams aan de klant worden gestuurd. Dit word ook weer via een glasvezel ring gedaan naar de diverse gemeenten en dorpen in de provincie.

Hub

Ziggo Hubs Na het headend zijn er een aantal glasvezel ringen naar de diverse gemeentes of dorpen in het verzorgingsgebied. Aan deze glasvezel ringen zijn de zogenaamde HUB’s gekoppeld. Een HUB is een serverruimte waar het televisie signaal, interactieve televisie en internet signaal samenkomen voor de eindgebruiker. Een HUB verzorgt dus de samenkomst van alle diensten op de kabel. Vanuit deze HUB gaat het signaal via een glasvezel ring naar een wijkcentrale ook wel node genoemd.

Wijkcentrale/node

Ziggo Wijk In een wijkcentrale wordt het optische signaal wat via Glasvezel aangeleverd wordt omgezet in een elektrisch signaal geschikt voor coaxkabel. Tot dit punt treedt er geen verlies op in het signaal wat de sterkte bij de abonnee thuis beïnvloed. Het signaal wat op de coaxkabel terecht komt wordt vervolgens verdeeld naar de diverse huizen toe. Iedere aansluiting ontvangt dus inhoudelijk het exact zelfde televisie signaal als uit het headend verzonden is. De sterkte van het signaal is per aansluiting wisselen. Hier hangt lengte van kabels van af. Technisch is dit zo opgevangen dat de gebruiker minimaal 2 apparaten moet kunnen aansluiten zonder versterker te moeten gebruiken. Vanaf 2 apparaten is het per situatie afhankelijk of een versterker uitkomst biedt.

De veranderingen die Ziggo heeft doorgevoerd

Ziggo heeft als verandering in het netwerk het provinciale headend van het Ziggo netwerk afgekoppeld en aan het netwerk van UPC gekoppeld. Het televisie signaal komt nu van het headend van UPC af in plaats van Ziggo. De indeling van zenders op het hoofd netwerk van UPC was anders dan dat van Ziggo. Dit was de reden dat er opnieuw naar zenders gezocht moest worden. Op de lagere niveaus is er geen aanpassing geweest. Er is dus geen aanpassing in sterkte en kwaliteit van het signaal tussen het headend en de aansluiting van klant. Slechts de inhoud van het signaal is aangepast door gebruik te maken van het UPC headen.

Waardoor er storingen ontstaan

4g storing Na de fusie van UPC en Ziggo heeft Ziggo zijn zenders ingedeeld volgens het hoofd headend van UPC. De meest bekeken zenders konden hierdoor op minder gevoelige frequenties worden doorgegeven. Het Ziggo netwerk had ook minder (HD) zenders dan UPC in het pakket. Ziggo kon dus efficiënter gebruik maken van de capaciteit en het signaal zo afstemmen dat de kans op storingen kleiner is. UPC geeft meer zenders door en gebruikt dan ook de capaciteit op de frequenties waar er een grotere kans is op storingen.

Hoe de storingen zelf op te lossen

Kabel Keur LogoDe storingen komen vrijwel nooit uit het netwerk van Ziggo. Als dit zo is dan heeft een grote groep klanten hier direct last van. Ziggo zal bij veel klanten uit een wijk dan ook zelf een onderzoek starten. Is het echter één klant met storingen dan heeft de Ziggo medewerker een overzicht met zenders die hij kan bekijken om de klant te helpen. Ziet de Ziggo medewerker op dit overzicht dat de zender makkelijk gestoord kan worden door signaal van buitenaf zal deze altijd vragen de ontvanger met een korte kabel direct op de hoofdaansluiting aan te sluiten. Hiermee kan bepaald worden of het netwerk van Ziggo de storing veroorzaakt of dat de storing bij de klant zelf in huis is. Het is voor Ziggo erg lastig om een storing in de installatie van de klant op te lossen. Vaak wordt er gezegd controleer uw kabels. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld, controleer of de kabels van de juiste kwaliteit zijn, dit is te herkennen aan het Kabel Keur keurmerk. Of alles goed is aangesloten en geïnstalleerd volgens de beschrijving.

3 reacties op “Storingen na fusie van UPC en Ziggo

  1. Sylvia Arts zegt:

    Ook ik heb sinds een week of 6 nogal wat storing op tv, nieuwe coax kabel met kabelkeur aangeschaft.
    Het gaat iets beter, maar soms nog steeds hinderlijke storing in beeld.
    Maar het ergste is de wifi verbinding!!! Die gaat aan, uit, aan, uit etc. Om gek van te worden, zit er aan te denken om over te stappen!
    Heb nu bijna 3 jaar Ziggo vanwege een verhuizing naar Brabant, maar nog nooit eerder storingen gehad. Maar sinds Ziggo samen is gegaan met UPC is het hommeles. Voor mij extra zuur, want door de verhuizing was ik al blij dat ik van UPC af was.

    • Huizinga zegt:

      Controleer eens de instellingen van je modem. Erg grote kans dat de keuze van je zogenaamde kanalen ingesteld staan oo AUTO. Geef je wifi een vast kanaal en dan is je probleem opgelost. Ligt niet zozeer aan Ziggo dus.

  2. g.vlug zegt:

    Sinds ca twee maanden valt het geluid van de televisie op alle zenders regelmatig uit ook in de straat hoor je daar klachten over.
    Een monteur die onlangs bij ons is geweest zegt dat het bij u bekend is en dat het wordt opgelost. Wanneer mag de dan wel wezen..irretant is het.
    Met vriendelijke groet,
    Gerrit Vlug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *