In een televisie netwerk wordt gewerkt met elektronische signalen. Deze signalen zijn golf bewegingen welke elektronisch over de kabel gezonden worden.

uitleg frequentieIedere golfbeweging heeft de eigenschap zich te herhalen, iedere herhaling wordt een periode genoemd. Deze perioden kunnen we ook uitdrukken in tijd.

Het aantal perioden per seconde wordt herhalingsfrequentie genoemd, uitgedrukt in hertz (Hz). Bij een herhalingsfrequentie van 1000Hz kun je dus zeggen dat het signaal zich 1000 keer binnen seconde herhaalt.

Signalen kunnen allerlei frequenties hebben:

50HzNetspanning 230V
20-20.000HzMenselijk gehoor, geluid en muziek
5-1006MhzCAI-signalen, draadloze communicatie
1-20 GHzSatellietsignalen

Frequentie gebruik CAI-netwerk

Op CAI-netwerken worden 5 signalen verzonden. Internet Upstream, FM, Analoge en Digitale televisie & Internet Downstream signalen. Iedere vorm van signaal heeft zijn eigen kenmerken.

Internet Upstream

Hiervoor zijn de frequenties 5-65MHz gereserveerd. Via deze frequenties kunnen modems en mediaboxxen contact leggen met het netwerk van de aanbieder en gegevens versturen. Deze frequenties worden de retourfrequenties genoemd.

FM

Om analoge radio te ontvangen worden de frequenties 87,5-108Mhz gebruikt. Deze zijn gelijk aan de frequenties gebruikt in de ether. Daarom is het mogelijk om een draagbare radio op de kabel aan te sluiten en een antenne aan een vaste radio te koppelen.

Analoge, Digitale Televisie en Internet Downstream

Voor het doorgeven van deze diensten wordt de frequenties 118-862MHz gebruikt. Voor ieder kanaal die een dienst gebruikt wordt er 8Mhz frequentiebreedte gebruikt. De frequentie die een kanaal heeft is de zogenaamde centerfrequentie.

Voorbeeld: Een dienst op kanaal 248MHz wordt doorgegeven. Dit betekend dat het werkelijk gebruik 244-252MHz is. De overige ruimte is vrij of wordt gebruikt door andere diensten.

Analoge Televisie

De dienst analoge televisie gebruikt een bandbreedte van 8MHz waarvan de inhoud beeld en geluid bevat. Bij analoge televisie wordt het er 25 beelden met geluid naar de ontvanger gezonden. Hierbij bevat het signaal de gegevens om 25x per minuut het beeld opnieuw op te bouwen en het geluid weer te geven.De ruimte van 8MHz is dat ook in de periode van de analoge televisie ontstaan, omdat er 8MHz nodig was om de beelden en het geluid over te brengen.

Digitale Televisie

Digitale televisie kent daarin een geheel andere manier van signaal doorgifte. Bij digitaal signaal spreken me niet over zenders maar Transport Streams. Een Transport Stream neemt net als bij analoge televisie 8MHz aan bandbreedte in. Digitaal signaal bestaat geheel uit 1’en en 0’en. Hierdoor is het mogelijk om veel grotere hoeveelheden gegevens naar de ontvanger te zenden dan met analoge televisie. Een Transport Stream kan bij digitale televisie tot wel 8 televisie zenders bevatten.

Door het gebruik van moderne modulatie technieken kunnen er grote hoeveelheden gegevens de kabel gezonden worden. De wijze van moduleren bepaald dan ook de hoeveelheid gegevens dit over een kabel verzonden kunnen worden. De meeste gebruikte modulaties voor digitale televisie zijn 64QAM en 256QAM. Hoe hoger de modulatie is hoe meer gegevens er verzonden kunnen worden.

Hogere modulaties zijn ook storingsgevoeliger. Door het gebruik van goede materialen neemt de kans op storing sterk terug.

Internet Downstream

Voor de internet downstream wordt dezelfde techniek gebruikt als de doorgifte van digitale televisie. Alleen bevat de Transport Stream geen gegevens voor een televisie ontvanger maar voor een modem. Een televisie ontvanger zal dan ook niets met deze gegevens doen. Voor de bandbreedte en storingsgevoeligheid zijn dezelfde voorwaarden van toepassing.

Waarom storen niet alle zenders?

Het menselijk gehoor kan frequenties tussen 20 en 20.000Hz waarnemen. Dit betekend dat wij alles horen wat zich binnen dat frequentie bereik afspeelt. Zijn er meerdere zenders en ontvangers welke zich in het zelfde gebied bevinden en elkaar kunnen beïnvloeden dan is er sprake van interferentie.

Voorbeeld: Je zit in een ruimte waarin 2 gesprekken gevoerd worden door 4 personen. Beide gesprekken gaan over een ander onderwerp. Dan is het moeilijk beide gesprekken goed te kunnen volgen. Worden de gesprekken in ieder een aparte ruimte gehouden, dan zijn de gesprekken goed te volgen en storen ze elkaar niet.

In een CAI-netwerk is er per kanaal een aantal MHz in gebruik. Deze kanalen worden uitgezonden via een coaxkabel. Een goed afgeschermde coaxkabel zorgt ervoor dat signaal op dezelfde frequentie buiten de kabel niet kan storen op het signaal in de kabel en andersom. Via de lucht wordt immers dezelfde techniek gebruikt om gegevens en geluid draadloos over te dragen. Bij slechte afscherming komen de gegevens van de 2 frequenties door elkaar en kan de ontvanger hier geen bruikbare informatie meer uithalen.

Veel voorkomend zijn storingen door Digitenne en 4G

Kunnen kabelaanbieders dan geen andere frequenties gebruiken?

Nee, dit is voor een kabelaanbieder haast onmogelijk.

 

2 reacties op “Wat is een frequentie?

 1. Coaxkabelwinkel zegt:

  Beste klant

  Je kunt via de coaxkabel NPO-1, 2 en 3 ontvangen. Voor de ontvangst van de overige zenders heb je een (losse) mediabox of (achter in je televisie) CI+ module nodig. Heb je al een mediabox voor aansluiting op andere televisie? Dan heb je ook voor je 2e televisie een mediabox nodig.

 2. C.antonissen zegt:

  Heb een 2e tv aangesloten met een coaxkabel.
  Perfect beeld en geluid, alleen kan geen com.zenders actief krijgen.
  Graag hiervoor een oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *