FJ6R4

Iedere klant van een kabelmaatschappij heeft wel eens last van storing met televisie. Dan wordt er altijd door de maatschappij aangegeven controleer uw kabels. Maar weet u waar u op moet letten en waar problemen kunnen ontstaan?

Waarom televisie kabels controleren?

Als u de enige bent die uit een bepaald gebied belt is er voor uw kabelaanbieder geen noodzaak om hier onderzoek naar te doen. Veelal ontstaan storingen bij mensen thuis door coaxkabels, pluggen, splitters en antenneversterkers van slechte kwaliteit. Dit is dan ook de reden dat er gevraagd wordt dit eerst goed te controleren. Net als bij uw energie leverancier bent u zelf verantwoordelijk voor de door uw gebruikte bekabeling.

Coaxkabel controleren

Bij coaxkabels is de kwaliteit van de kabel zeer belangrijk. Oudere kabels zijn vaak niet voldoende afgeschermd voor signaal van buitenaf (Digitenne, 4G). Hierdoor ontstaat er gestoord signaal op de kabel. Het gevolg hiervan is dat diverse zenders storing kunnen vertonen. Tegenwoordig zijn er veel kabels te koop met het kabel keur merk. Deze kabels bieden de beste afscherming en het minste verlies.

Bij het controleren van uw coaxkabel kunt u op de volgende punten letten:

● Is de kabel beschadigd, beschadigingen kunnen signaal verlies veroorzaken.
● De leeftijd van een kabel, oudere kabels bieden niet altijd de juiste afscherming van het signaal.
● Heeft de coaxkabel het Kabel Keur merk. Dit kunt u vinden op de verpakking van uw kabel.
● Lengte van de kabel. Bij kabels van langer dan 10 meter kan het verlies van het signaal te hoog worden.

Connectoren controleren

Bij de controle van uw connectoren is het belangrijk dat deze van de juiste kwaliteit zijn en goed aangedrukt zijn. Kabels die niet goed aangedrukt zijn kunnen signaal storing veroorzaken op het televisie signaal. Connectoren van slechte kwaliteit zijn vaak onvoldoende afgeschermd, hierdoor ontstaat gemakkelijk storing op het televisie signaal. Storingen in het televisie beeld zijn dan het gevolg.

coax-plug
Links een onafgeschermde connector, rechts een voldoende afgeschermde connector.

Bij het controleren van uw coaxkabel kunt u op de volgende punten letten:

● Is de connector voorzien van een metalen behuizing. Plastic beschermt niet tegen signalen van buitenaf. Metaal doet dit wel, kies daarom altijd voor metalen connectoren.
● Zijn de connectoren van juiste kwaliteit. Connectoren met Kabel Keur bieden gegarandeerd de juiste kwaliteit.
● Zijn de connectoren goed aangedrukt. Connectoren die niet voldoende zijn aangedrukt kunnen het signaal storen.
● Zijn de connectoren goed aan de kabel gemonteerd. Connectoren die niet goed op de kabel gemonteerd zijn zijn vaak een bron van storing van het televisie signaal.

hirschmann1
Fout gemonteerde connectoren leiden tot storingen.

Splitters controleren

Bij splitters is ook de afscherming belangrijk. Splitters in een plastic behuizing zijn niet beschermd tegen signaal van buiten af. Ook is het belangrijk om er goed op te letten welke splitter er wordt gebruikt en of deze ook gebruikt kan worden. MediaZoo kan hier goed in adviseren, het is namelijk situatie afhankelijk welke oplossing de beste oplossing is.

U kunt de splitters zelf controleren op de volgende punten:

● Is de splitter voorzien van een metalen behuizing. Plastic houdt signaal van buitenaf niet tegen. Er zijn splitters welke op het ook een plastic behuizing hebben. Door de splitter goed te bekijken is op te maken of het om een sier kapje gaat of plastic afscherming. Een kapje bedekt een deel van de splitter terwijl een plastic afscherming de gehele splitter bedekt.
● Het aantal uitgangen van de splitter. In veel gevallen kan een splitter met maximaal 3 uitgangen gebruikt worden, een splitter met meer uitgangen zonder versterking kan tot signaal verlies leiden.

antenne-splitter-voor-tvTechnetix PTS-02
Links een onafgeschermde splitter, rechts een volledig afgeschermde splitter.

Versterker controleren

Er wordt vaak gedacht dat bij signaal verlies een versterker nodig is. Toch blijkt vaak dat dit niet nodig is, omdat er andere delen van de bekabeling tot storing leiden. Een versterker is alleen nodig als het inkomende signaal verdeelt wordt naar meerdere apparaten waarbij ieder apparaat een goed signaal niveau nodig heeft.

Een versterker die het signaal teveel versterkt kan tot problemen leiden. De apparatuur heeft een onder en boven grens voor de sterkte van het signaal om goed te functioneren. Bij zowel hoog als laag signaal zullen beide apparaten blokkend beeld en signaal verlies vertonen. Bij teveel signaal bestaat echter ook het risico dat uw het apparaat zelf beschadigd. Een te hoog signaal kan niet door de elektronica in het apparaat verwerkt worden.

Onvoldoende afgeschermde versterker. Net als bij coaxkabels, connectoren en splitters speelt bij versterkers ook de afscherming een grote rol. Een onvoldoende afgeschermde versterker kan ook storing in het signaal versterken. Let hierbij ook weer op de plastic of metalen behuizing van de versterker.

Bij storingen van ondemand en internet is het verstandig om op het type versterker te letten. Hierbij is het belangrijk om erop te letten dat er gebruik gemaakt wordt van een retour geschikte antenneversterker. Het retour signaal dient hierbij voor het sturen van informatie naar uw provider. Een versterker die niet retour geschikt is kan geen signaal naar de provider door laten. Het gevolg hiervan is dat uw diensten niet volledig functioneren.

Antenneversterkers met Kabel Keur zijn standaard voorzien van retour versterking. U kunt dus modems, mediaboxxen en decoders achter deze versterkers plaatsen om het signaal te verbeteren.

03-1015_9 Technetix BDA-02
Links een niet retourgeschikte onafgeschermde versterker.
Rechts een retourgeschikte geheel afgeschermde versterker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *