Sommige zenders werken niet en anderen werken prima. U denkt dat uw provider een storing heeft, maar deze geeft aan dat u uw kabels moet controleren. Dat klinkt raar maar is het niet.

Waarom uw kabels controleren

Aan de buiten kant is het aan uw kabels niet altijd zichtbaar of deze goed zijn of niet. Om uit te sluiten dat de kabel provider een storing heeft wordt er altijd aan u gevraagd of u met een Kabel Keur kabel uw televisie direct aan uw hoofdaansluiting kunt aansluiten. Een Kabel Keur coaxkabel is altijd op de juiste wijze afgeschermd en zorgt ervoor dat alle televisie zenders goed ontvangen worden.

Slecht afgeschermde kabels

Kabels met slechte of geen afscherming laten signalen van buitenaf door. In het voorbeeld hieronder ziet u wat er gebeurd met een onvoldoende afgeschermde kabel.

interferentie
Voorbeeld van een onvoldoende afgeschermde kabel (Zenders en frequenties kunnen afwijken)
Storing, geen signaal en foutcode E48, E52: HBO 1 HD, HBO 2 HD, HBO 3 HD, RTL 5 HD, 24Kitchen en MTV

Ieder blok op de coaxkabel stelt een kanaal voor. Ieder kanaal bevat 4 tot 7 televisie zenders. De kabel heeft een deels onderbroken afscherming. Op de frequenties tussen 791Mhz en 806 Mhz kan het signaal door de afscherming heen bij het signaal van de coaxkabel komen. Het gevolg is dat het signaal gemengd worden en de zenders in de kanalen niet meer op de juiste wijze door de ontvanger ontvangen worden. Deze kanalen werken niet meer, terwijl de overige kanalen waar geen signaal gemengd wordt goed werken.

In een situatie met een goed afgeschermde kabel zoals hieronder kunnen de signalen niet met elkaar gemengd worden en kunnen goed ontvangen worden.

interferentie2
Situatie met een goed afgeschermde Kabel Keur coaxkabel

Nu worden de kanalen van de kabel en uit de ether door de goede afscherming van de kabel van elkaar gescheiden en kunnen niet meer gemengd worden met elkaar. Er is hierdoor geen mogelijkheid meer tot storing.

Niet alleen kabels

Het vermengen van 2 signalen door elkaar gebeurd niet alleen bij de kabels maar op connectoren, splitters en antenneversterkers. Doordat de afscherming van signalen van buitenaf onvoldoende is kunnen de signalen ook bij deze componenten op de zelfde wijze met elkaar gemengd raken. Ook dan kan de ontvanger het ontvangen signaal niet goed verwerken en heeft u niet alle zenders beschikbaar.

Componenten en kabels vervangen

Als u uw kabels gaat vervangen dient u erop te letten dat is de juiste kabel neemt maar ook dat u kabels in bijvoorbeeld muren ook goed controleert.

 

18 reacties op “Sommige zenders werken niet anderen wel

 1. H.van der Kamp zegt:

  Heb kabeltelevisie van Ziggo.
  Sinds een aantal weken storingen op de Samsung TV met CI+ module voor de zenders nederland 1, 2 en 3. Dit lijkt zich voor te doen bij snelle beeldwisselingen. De overige zenders geven totaal geen probleem.
  Indien een Philips TV met CI+ module in plaats van de Samsung TV wordt aangesloten, heeft geen enkele zender een probleem.
  Heb de oude coax-kabel en splitter reeds vervangen door nieuwe , beide voor Ziggo geschikt.

  Het onderwerp waarop wordt ‘ingezoomed’ tijdens de beeldwisseling wordt vervormd weergegeven (blokjes en strepen: druipkaars-effect).

 2. Will Hoekman zegt:

  Heb Canaaldigitaal abbonnement. Sinds kort geen NPO1, NPO3, Veronica, Net5, VRT1, VRT Canvas en nog een paar. Allemaal Transponder 12187 Horizontaal. Andere zenders goede ontvangst.

  • Coaxkabelwinkel zegt:

   Beste Annie, mogelijk heb je last van storing door je kabelmodem. Zet je kabelmodem uit (let op, je internetverbindingen vallen dan uit) en kijk dan nog eens of je de blokjes kwijt bent. Zo ja, monteer dan een z.g. retourbandfilter aan je coaxkabel die naar de mediabox of televisie gaat. Je vind een retourbandfilter in webshop.

   Zo nee, dat is de kans groot dat het signaal (1) gestoord wordt door bv. los zittende connectoren of (2) door dempingen die ontstaan door bv. lange coaxkabels en/of verdelers.
   Stuur ons een schets hoe je binnenhuisnetwerk er ongeveer uitziet dan kunnen we even kijken of daar een oplossing in te vinden is.

   • Brigitte Van den Broek zegt:

    Ik luister naar een normale losse radio waarop ik etherzenders en digitaal kan luisteren. Deze radio is dus niet met het modum verbonden en kan ik dus overal in huis neer zetten.
    Wat mij echter bevreemdt is dat zenders die ik digitaal veel en graag beluister na een aantal weken ineens niet meer te ontvangen zijn.
    Met de radio heb je mooi en vol geluid. Nu moet ik echter steeds via internet luisteren.
    Hoe is dit mogelijk?
    Een zender dat mijn favoriet is, is helaas niet in de ether maar enkel digitaal.

 3. Hanneke van de Ven zegt:

  Ik heb via coax televisie aangesloten in mijn bijgebouw. Nu hebben ned 1 perfect en voor de rest niets. Weten jullie hoe dit komt?

  • Coaxkabelwinkel zegt:

   Beste Hanneke, maak je gebruik van een mediabox of digitale TV ontvanger? Mogelijk ontvang je het NPO1 signaal omdat het ongecodeerd verstuurd wordt en komen de digitale kanalen niet door.

 4. Eric de bruin zegt:

  Hallo mijn vriendin heeft in de woonkamer wel rtlz en boven in de slaapkamer niet wat zou dit kunnen zijn? Gr. Eric

  • Coaxkabelwinkel zegt:

   Als je beide kabels op de verdeler verwisseld, krijg je nu in de woonkamer geen RTLZ en wel in de slaapkamer? Of blijft het probleem in de slaapkamer (geen RTLZ) en blijft je televisie in de woonkamer goed (wel RTLZ)?

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   Een coaxkabel kan het dan ook zijn. Als een storingsbron niet actief is zal je geen storing ervaren. Is je kabel onvoldoende afgeschermd maar de storingsbron alleen op bepaalde momenten actief zijn zal je alleen op die momenten storingen ervaren.

   • P zegt:

    Ik kan in Duitsland de staatszenders goed ontvangen. Sinds kort kan ik een aantal (Commerciële)digitale tv (RTL Duitsland bijv.) en radiozenders slecht ontvangen. Als ik de coax kabel verwissel voor een exemplaar dat in NL probleemloos werkt versterkt het probleem zich.
    Tips?

  • remmers zegt:

   Hallo
   Wij zijn er sinds kort(bij toeval) achter dat onze coaxkabel een aantal keren zat opgerold in de doos in de muur.
   Nadat we deze weer netjes uitgerold hadden was alles opgelost.

 5. Coaxkabel Winkel zegt:

  Ja dit kan. Als ze coaxkabel zelf niet goed is kan deze alsnog goed werken op de ene tv en toch heel veel storingen hebt op een andere tv.

  Dit komt veel voor bij RG58/59 kabels welke je simpel bij de bouwmarkt koopt. Heeft de kabel geen Kabel Keur dan zou ik deze direct vervangen.

  • A. Dooms zegt:

   Mijne heren. Mijn signaal 100 procent , kan alle zenders krijgen behalve alle Duitse zenders , ik ben wel verhuist maar 17 km verder en daar had ik alle zenders met snelle ongeachst . Wat is de oor zaak

 6. Matthijs zegt:

  Hallo,

  Kan het ook zijn dat ik een coaxkabel van andere tv in mijn tv doet en daar niet alle zenders en af en toe slecht beeld krijg. Dat ik dan een andere coaxkabel moet hebben?

  Op de andere tv doet ie het wel goed.

  Groetjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *