Ruis speelt geen rol bij digitale televisie is een fabeltje. Het signaal is immer digitaal en is goed of fout. Dus je hebt beeld of geen beeld en ruis speelt daar geen rol. Niet helemaal, ruis en digitale televisie gaan vaak hand in hand zonder dat je het merkt.

Wat is ruis

Om te snappen wat ruis en digitale televisie met elkaar te maken geven we eerst wat basis uitleg over signaal.

Signaal kun je vergelijken met 2 mensen die 1 op 1 met elkaar praten. Zolang er geen geluiden, denk aan auto’s, boormachines, stofzuigers, andere gesprekken, in het gesprek gemengd worden heb je als persoon zuiver ontvangst. Alle andere geluiden die niet in het gesprek thuis horen noemen we ruis. Ook afstand speelt hier een rol. Hoe verder je van je gesprekspartner staat hoe slechter de persoon te verstaan is. Het signaal wordt immers zwakker.

Vaak kun je een gesprek met achtergrondgeluiden prima volgen. Je hoort deze ruis wel, maar je hersenen filteren dit weg. Hierdoor kun je het gesprek alsnog goed volgen tot het moment dat je niet meer het gesprek van de ruis kunt onderscheiden.

Dit werkt bij televisie signaal precies hetzelfde. Het signaal komt goed bij de ontvanger aan tenzij het te laag is of er een stoorzender het signaal verstoord.

Analoge televisie

Bij analoge televisie kun je de ruis eenvoudig zelf zien. Omdat een televisie deze ruis niet kan filteren zie je dit ook direct in het televisie beeld terug.

ruis analoge televisie
Ruis door een stoorzender bij analoge televisie

De enige oplossing hiervoor is de kern van de coaxkabel beter te beschermen voor deze ruis. Dit doe je door goede kabels, splitters en connectoren te gebruiken.

Digitale televisie

Bij digitale televisie bestaat het signaal uit 1 of 0. Deze reeks van getallen moet op de juiste volgorde door de ontvanger ontvangen worden om het beeld goed weer te kunnen geven. Het is daarom belangrijk dat het signaal sterk genoeg is en zonder fouten door de ontvanger wordt ontvangen.

4G Storing bij kabeltelevisie oorzaak en oplossing
Ruis met blokvorming door een 4G netwerk

Fouten

Als er te weinig bits ontvangen worden door de ontvanger ontstaan er fouten in het beeld. Bij de ontwikkeling van digitale televisie is er ook rekening mee gehouden dat ruis het digitale signaal kan verstoren. Het digitale televisie signaal heeft daarom de mogelijkheid om zichzelf te gecorrigeerd te worden door de ontvanger. Dit betekend dat de fouten die in het signaal zijn ontstaan hersteld worden en de kwaliteit van het beeld gehandhaafd blijft. Ontstaan er teveel fouten in het signaal dan zal het beeld stoppen, blokken en wegvallen. De ontvanger ontvangt op dat moment te weinig bits om er een goed beeld van te maken. Je zult dan ook in deze situaties de foutmeldingen: E49, E52 of Signaalverlies zien.

Ruis voorkomen

Bij televisie signaal kun je echter voorkomen dat er fouten ontstaan in het signaal. Door het gebruik van goede kabels, connectoren, splitters en versterkers kan de stoorzender van buitenaf niet in de kabel komen. Goede materialen hebben daarbij ook de eigenschap dat ze zelf een minimale hoeveelheid ruis veroorzaken. Daarbij wordt er bij moderne versterkers en splitters op ruis gefilterd. Deze filters zorgen ervoor dat er geen onnodige verslechtering van het signaal plaats vind.

Ruis door slecht aangesloten connector
Ruis door slecht aangesloten connector

Het gebruik van slechte kabels, connectoren, splitters en versterkers heeft als effect dat de ruis toeneemt. Analoge antenneversterkers zonder Kabel Keur zijn vaak niet geschikt voor digitale televisie. Ze versterken zowel de stoorzender als het televisie signaal. Waarbij soms de stoorzender dermate versterkt wordt dat het televisie signaal niet meer te gebruiken is door de ontvanger.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *