De betekenis van interferentie

Interferentie betekend letterlijk storing. Interferentie is de samen- of tegenwerking van verscheidende golven op dezelfde tijd en plaats.

De oorzaak van interferentie

Interferentie bij televisie bekabeling ontstaat door het tegenwerken van golven op de coaxkabel en golven door de lucht. Zijn de coaxkabels, connectoren, splitters en antenneversterker onvoldoende afgeschermd dan komen golven uit de lucht en de golven op de kabel bij elkaar. Dit levert uiteindelijk storing op in het beeld.

onafgeschermde coaxkabel interferentie door 4g Het 4G signaal tussen de antenne en de telefoon komt hier samen op de onvoldoende beschermde coaxkabel. Het gevolg hiervan is dat het televisie beeld wordt verstoord.

Deze golven kunnen zowel op de kabel als vanuit de lucht met meetapparatuur gemeten worden. De bovenste lijn geeft het golven op de kabel. De onderste gele lijn zijn de golven door de lucht ontvangen op de kabel. Hoe meer signaal uit de lucht op de kabel gemeten wordt, hoe slechter het signaal wordt.

InterferentieGeen Interferentie
In deze meting ontstaat er veel storing. De golven vanuit de lucht werken tegen de golven met het televisie signaal op de coaxkabel.In deze meting is er geen storing. De golven vanuit de lucht werken niet tegen de golven met het televisie signaal op de coaxkabel.

Het gevolg van interferentie is dat de televisie zenders minder goed of niet te ontvangen zijn. De televisie zal foutmeldingen als signaal verlies, E32 en E48 vertonen.

Waarom storen niet alle zenders?

Er gaan verschillende golven over de kabel en door de lucht. Dit zijn de zogenaamde frequenties. Er bevinden zich op de televisie kabel per frequentie ongeveer 5 televisie zenders. Als een van deze frequenties tegengewerkt wordt door de golven uit de lucht ontstaat de storing alleen op die frequentie. De zenders die op die frequentie worden ontvangen door de ontvanger zullen storing vertonen. De tegenwerking van de golven op de kabel door golven uit de lucht hoeft zich niet op alle frequenties voor te doen. Dit is afhankelijk van de sterkte van de golven door de lucht en de kwaliteit en type kabel die gebruikt is.

Interferentie zelf oplossen

Door gebruik te maken van goed afgeschermde coaxkabels, connectoren, splitters en antenneversterker wordt interferentie voorkomen. De afscherming zorgt ervoor dat signaal golven vanuit de lucht niet bij de signaal golven op de antenne van de coaxkabel kan komen. Hierdoor wordt het signaal niet gestoord en blijft het signaal van uitstekende kwaliteit.

afgeschermde kabel keur coaxkabel zonder interferentie door 4GHet 4G signaal tussen de antenne en de telefoon kan hier niet doordringen tot de coaxkabel. Het gevolg hiervan is dat het televisie beeld niet wordt verstoord.

Kabel Keur

Alle materialen met het Kabel Keur logo zijn getest op alle mogelijke vormen van storing die voor kunnen komen. Alleen goedgekeurde producten mogen dan ook het Kabel Keur logo dragen. Het Kabel Keur logo biedt dan ook de garantie dat het product geschikt is voor analoge en digitale televisie en er geen storingen kunnen optreden. Vaak staat het Kabel Keur logo of tekst ook op de materialen zelf check hiervoor de coaxkabel, connectoren, splitters en antenneversterker.

 4G Storing sport1 Storing op Sport1 door interferentie veroorzaak door een 4G netwerk

Logo Kabel KeurHet Kabel Keur logo staat op alle producten welke getest zijn op voldoende afscherming tegen signalen vanuit de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *