Sinds 2013 zijn KPN, Vodafone, T-mobile en Tele2 begonnen met de opbouw van netwerken voor snel mobiel internet. Deze netwerken zijn bekend onder de namen LTE en 4G. Deze netwerken kunnen sneller mobiel internet leveren dan de huidige mobiele netwerken.

De mobiele aanbieders maken gebruik  van frequenties welke weinig hinder ondervinden van obstakels als dikke muren en plafonds. Zo wordt snel mobiel internet in gebouwen mogelijk.

De frequenties die in de lucht gebruikt worden voor deze vorm van mobiele communicatie worden door de kabel aanbieders op de coaxkabel gebruikt om het televisie signaal door te geven. Als het signaal wat door de lucht gestuurd word ook door de coaxkabel opgepikt wordt ontstaat er 4G storing op de televisie.

Wat is 4G storing bij kabeltelevisie

4G Storing bij kabeltelevisie is het samenkomen van het 4G signaal en televisie signaal op de coaxkabel. Dit komt, omdat de afscherming van de coaxkabels, connectoren, splitters of antenneversterker onvoldoende is. De antenne draad van de coaxkabel moet goed afgeschermd zijn. Dit voorkomt dat signaal wat door de lucht gaat ook ontvangen wordt op de coaxkabel.

Het gevolg van ontvangen van signaal uit de lucht door de coaxkabel is dat de televisie of digitale ontvanger het gemengde signaal ontvangt. Deze moet dit gemengde signaal omzetten naar beeld en geluid, omdat niet alleen het televisie signaal maar ook het 4G signaal bij het ontvanger aankomt kan het apparaat hier niet goed mee overweg. Bij analoge televisie is dit te zien als gestoord beeld (Strepen in beeld) bij digitaal signaal zijn blokjes te zien of ontstaat er de melding E48, E52 of signaal verlies.

storing 4g analoog storing 4g digitaal
4G Storing bij kabeltelevisie: Links analoge televisie / Rechts digitale televisie

Waardoor ontstaat 4G Storing bij kabeltelevisie

Kabeltelevisie exploitanten als Caiway en Ziggo verzetten veel werk om 4G Storing tegen te gaan. Ze gebruiken materialen die aan de hoogste vereisten voldoen voor de afscherming van het televisie signaal. Door het gebruik van deze materialen de kans gering dat er 4G storing ontstaat in het televisie netwerk van de kabel aanbieder. U kunt er dan ook vanuit gaan dat het signaal wat u ontvangt vrij van storingen is.

Bij gebruik van binnenhuis bekabeling ligt dit geheel anders. Door gebruik van slecht afgeschermde materialen is de kans op 4G storing zeer groot. Hierbij gaat het niet alleen om de coaxkabels maar ook om connectoren, splitters of antenneversterker. Als deze onvoldoende of geen metalen afscherming hebben kan het 4G signaal vrij bij het televisie signaal op de coaxkabel komen.

4G storing - onafgeschermde connectoren 4G storing - onafgeschermde splitter 4G storing -Onafgeschermde versterker
Enkele voorbeelden van slecht afgeschermde materialen

Wat er gebeurd bij onvoldoende bescherming

Het televisie is opgedeeld in zogenaamde transportstreams. Een transportstream kan tot 10 digitale zenders bevatten. Televisie aanbieder gebruiken ongeveer 40 transportstreams om de televisie zenders naar jou huis te versturen.

In het figuur hieronder zie je wat er gebeurd bij interferentie van 4G.

Omdat de afscherming van de binnenhuis installatie onvoldoende is kan het signaal 4G van in dit voorbeeld Tele2 en Vodafone mengen met het signaal van HBO 1 HD,  HBO 2 HD, HBO 3 HD, RTL 5 HD, 24Kitchen en MTV. De overige zenders hebben hier geen last van, omdat de installatie op die frequenties wel voldoende bescherming biedt.

4G storing - interferentie

Bij een voldoende afgeschermde installatie zoals hieronder wordt het signaal uit de lucht buiten de installatie gehouden. Er zal dan ook geen signaal van buitenaf met het signaal op de coaxkabel mengen. De apparatuur welke dit signaal gebruiken zal dan ook geen storingen vertonen op de zenders welke op het 4G frequenties ontvangen worden.

4G storing - geen interferentie

Hoe 4G Storing bij kabeltelevisie te voorkomen

4G Storing kan je zelf voorkomen door het gebruik van de juiste materialen. Door hierbij op het Kabel Keur logo te letten heb je altijd de juiste materialen in huis. Kabel Keur materialen zijn hoogwaardige materialen gecertificeerd voor het gebruik in analoge en digitale televisie netwerken. Zo ben je er altijd zeker van dat je ongestoord televisie kunt kijken.

Logo Kabel Keur

8 reacties op “4G Storing bij kabeltelevisie oorzaak en oplossing

 1. Carla Uljee zegt:

  Hier al 5 jaar problemen met de tv. Heb ziggo en kpn gehad bij beide veel storingen. In deze 5 jaar 10 nieuwe tv’s gehad en op iedere tv veel interferentie, zoals bewegende daken en hekken strepen door het beeld. Heb nu lg oled en precies weer hetzelfde. Als je de tv bij iemand anders zet werkt alles perfect. Zelfs de telefoon en tablet hebben deze verschijnselen. Zou dit ook 5g of 4g storing kunnen zijn.

 2. Chris zegt:

  Wat mij verbaasd is dat die verstoring van beeld bij digitale televisie optreedt ca 5-10 minuten na opstarten van de tv. Door even over te schakelen naar een ander kanaal verdwijnt die storing en blijft ook weg. Het komt dan vreemd over dat er dan geen invloed meer is van 4g of 5g

 3. Rob Ossewaarde zegt:

  Wij hebben precies dit beeld zoals in de afbeelding boven. Maar hoe kan je zien of je kabel 4G afgeschermd is? De installateur heeft bij ons witte kabel zonder opdruk oid. gebruikt. En volgens hem is uiteraard alles goed.

  • Coaxkabelwinkel zegt:

   Als het probleem door 4G of 5G instraling ontstaat, dan komt dat vaak door onvoldoende afscherming van je binnenhuis coaxnetwerk. Ook montage van connectoren is een aandachtspunt, zeker als het binnenhuisnetwerk niet ge-aard is. Vermijdt bijvoorbeeld dat de koperen afscherming van je coaxkabel zichtbaar buiten de connector zit.

   Gebruik zoveel mogelijk Kabel Keur gecertifieerde- en ZiggoGeschikt materialen, dat zijn goede indicaties voor geschikt installatiemateriaal.

   Instraling ontstaat in de meeste gevallen als de woning dicht bij een 4G/5G antennemast staat en/of mobiele apparaten met een 4G/5G mogelijkheid te dicht bij een coaxproduct komen.

   Hopelijk helpen deze tips bij het vinden van de oorzaak

 4. Piet zegt:

  De aanbieder van tv signalen heeft m.i. de plicht om te zorgen voor goed beeld.
  Dat kan door eventueel de frequentie waar nodig aan te passen. Best vervelend.
  Kost ook wat natuurlijk en daar zit het probleem. Nu moet de klant voor 90% zijn kabels splitters, etc. vervangen, die in 98% van de gevallen geen enkel probleem geven.
  De content aanbieder maakt van zijn probleem zo het probleem van de klant.

 5. Bert zegt:

  Het irritante van goed spul in huis, zoals goede kabels, cai versterker Is dat het beeld opgewaardeerd wordt waardoor uitzending oneffenheden meer naar voren komen en ben je weer terug bij af eigenlijk.

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   Signaal wordt door goede kabels en/of een cai versterker niet opgewaardeerd. Het oneffenheden verhaal bij digitaal signaal is onmogelijk. Digitaal is 1 of 0 en als daar iets in mis gaat zal het beeld verstoren, de andere kant op is onmogelijk. Het is eerder de TV die het beeld opwaardeert om HD beeld op een 4K scherm weer te geven. Hierdoor zie je elke afwijking snel terug in het beeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *