Benodigdheden 

De wandcontactdoos komt in 2 versies voor. De TV/R wandcontactdoos met 2 connectoren en de enkelvoudige wandcontactdoos met 1 connector. Voor de montage van de wandcontactdoos maakt het weinig uit en kun je gewoon verder lezen.

Om een wandcontactdoos aan te sluiten op de coaxkabel heb je de volgende gereedschappen en artikelen nodig:

 1. Kruiskop schroevendraaier
 2. Plattekop schroevendraaier
 3. Kniptang
 4. Coaxkabel Stripper of Stanley mesje
 5. Wandcontactdoos (+ opbouwrand)

een wandcontactdoos aansluiten - overzicht gereedschap

Coaxkabel snijden

Knip de coaxkabel recht af met de kniptang.

een wandcontactdoos aansluiten - coaxkabel recht afgeknipt

Stel de coaxkabel stripper in op de juiste afmetingen voor het aansluiten van een wandcontactdoos. Deze afmetingen zijn terug te vinden op de wandcontactdoos en bij de informatie bij de wandcontactdoos in onze webshop.

Plaats de coaxkabel stripper op de coaxkabel en draai deze rond.

een wandcontactdoos aansluiten - coaxkabel stripper op coaxkabel

Na het verwijderen van de coaxkabel stripper is dit het resultaat. Hier een overzicht van strippers inclusief die hierboven op de foto staat.

een wandcontactdoos aansluiten - coaxkabel na coaxkabel stripper

Verwijder nu de delen die je zojuist hebt los gesneden.

Let er goed op dat de buiten geleider voldoende bloot ligt. Snijd je deze te kort af, of heb je hem weggesneden dan is er een zeer grote kans op signaal verlies en storingen.

een wandcontactdoos aansluiten - coaxkabel gestript

Wandcontactdoos aansluiten

Plaats de coaxkabel nu in de wandcontactdoos. Het verschilt per wandcontactdoos of je de kern van de coaxkabel vast moet schroeven of dat je deze er in gedrukt wordt.

Belangrijk is de mantel welke geheel door moet lopen tot het einde, maar geen contact mag maken met de kern. De massa niet verwijderen, hierdoor ontstaat signaal verlies en bijkomende storingen.

een wandcontactdoos aansluiten - coaxkabel in wandcontactdoos

Sluit het afsluitklepje en schroef deze hand vast. Het is niet nodig om de schroef geheel aan te draaien, te vast draaien kan de kabel beschadigen.

een wandcontactdoos aansluiten - wandcontactdoos gesloten

Wandcontactdoos vastzetten met schroefjes

Nu kun je de wandcontactdoos in de opbouwrand en/of lasdoos in de muur vast zetten.

Aan beide zijde in de rand vind je kleine schroefjes, de wandcontactdoos “haak” je hier achterlangs. Zorg ervoor dat de wandcontactdoos recht in de rand valt om de afdekplaat goed te kunnen monteren.

een wandcontactdoos aansluiten - wandcontactdoos in opbouwrand

Nu plaats je de afdekplaat op de wandcontactdoos.

een wandcontactdoos aansluiten - wandcontactdoos geinstalleerd

Je bent nu klaar met het aansluiten van een wandcontactdoos

 

14 reacties op “Wandcontactdoos aansluiten

 1. John Sno zegt:

  Goeie uitleg. Er zit wel een foutje bij. De gebruikte wcd met aparte poort voor radio en tv wordt momenteel afgekeurd door Ziggo, omdat het bepaalde frequenties op tv-ingang mist. Momenteel wordt alleen de wcd met een enkele poort gebruikt.

  • Coaxkabelwinkel zegt:

   Dank je John, klopt! Ziggo is afgestapt van de ‘tweegats’doos (TV/R) en de Ziggo monteurs mogen die ook niet meer plaatsen. Daarvoor is de ‘eengats’doos gekomen. Dit als voorbereiding voor het aanpassen van het frequentieraster en oa.het ‘oprekken’ van de kabeltelevisieband van 5-862 MHz naar 5-1218 MHz.
   We hebben de tekst (bovenaan in de blog) een kleine beetje aangepast naar aanleiding van je terechte opmerking en komen binnenkort met een blog over de TV/R aansluitdoos en enkelvoudige aansluitdoos.

 2. Kees zegt:

  Heeft het zin, vooral omdat ik volgens Ziggo niet de allerbeste signaalkwaliteit heb, mijn minimaal 34 jaar oude wandcontactdoor te vervangen voor deze ?

 3. Harald zegt:

  Klopt het dat deze wcd niet meer geschikt zijn voor Ziggo per 1 januari 2019?
  Vandaag monteur van Ziggo over de vloer gehad. Gevraagd naar advies omtrent aansluiten van 3 slaapkamers + zolder voor tv via coax. Heb reeds 100m. Hirschmann Koka 9TS 4G kabel. Hij gaf aan dat per 1 januari 2019 het radio signaal weg gaat. Dat wist ik al maar hij gaf aan dat ik de wcd van Hirschmann met 1 coax aansluiting(uitgang) moest kopen. Alleen zie ik die nergens. Is de reden van de opeens lagere prijs van deze wcd dat deze niet perfect werkzaam meer is? Welke wcd inbouw plus wit afdekplaat adviseert u voor de Ziggo tv? Tevens wil meteen utp kabel trekken door dezelfde goten, tegelijk met coax. Welke utp adviseert u, zat zelf te denken aan minimaal cat6a. Graag ook hierover uw advies. Alvast dank.

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   De wandcontactdozen zijn voor radio en televisie doorgifte prima geschikt. Voor internet via DOCSIS 3.1 kan het in de toekomst een probleem zijn. Het is niet zo dat per een datum een product niet meer geschikt is. Wat wel is dat de Kabel Keur certificering van het product is vervallen. Dit betekend dat deze of niet verlengt is of dat het artikel niet voldoet aan de nieuwste normen.

   Het radiosignaal zal voorlopig bij Ziggo niet uitgeschakeld worden. Ziggo communiceert alleen dat het analoge tv signaal uitgeschakeld wordt voor meer internet bandbreedte.

   De opeens lagere prijs is bij ons niet bekend. Wij hanteren de marktconforme prijs. Voorlopig zal een 2-gats doos prima voldoen voor radio/tv.

   Bij het kabels trekken is het belangrijk dat het past en dus de kabels samen altijd kleiner zijn dan de diameter van de buizen of goten. Voor thuis gebruik is CAT5E en hoger prima.

 4. Hans zegt:

  Naast de ingebouwde coax aansluiting zit een niet-geaard stopcontact, 2 inbouwdozen naast elkaar.
  Kan ik hier een wandcontactdoos met randaarde van maken d.m.v een doorverbinding naar de mantel van de coax kabel?

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   Dit is niet aan te raden. Er zijn teveel situaties waarbij het dubbel galvanisch gescheiden is en de mantel niet geaard is met de aardpen in de meterkast. Bij spanning op de mantel komt deze spanning dan ook niet bij de aardpen uit maar op alle overige apparaten aangesloten op de coaxkabel waardoor deze defect kunnen raken. Daarbij is een mantel voor een coaxkabel niet bestemd voor het aarden van stopcontacten. Wij adviseren dan ook niet dit op deze wijze op te lossen.

  • Hans zegt:

   Dan bent u verkeerd geïnformeerd,alle hoofdaansluiting van Ziggo,zoals deze zijn gemonteerd blijven aanwezig en het signaal,blijft even goed werken.ook via de docsis 3.1

   Maakt geen verschil,ben internet particulieren en wat u nu zegt coaxkabel winkel klopt niet.
   Het is maar net wat men wil geloven.
   Maar wat u beweerd is niet waar.

   Anders zouden de bestaande wandcontactdozen vervangen dienen te worden.
   Nee dus,blijft gewoon werken.

 5. Martin zegt:

  Kan ik de rechterkant van de getoonde CAI doos gebruiken om een doorverbinding te maken naar een ander cai doos (2e aansluiting). Komt de signaal verbinding dan tot stand komt binnen in de eerste CAI doos?

  Indien deze CAI doos niet geschikt is zijn hier dan andere oplossingen voor. Er is namelijk bij mij in de kamer 2e CAI doos aansluitingen gemaakt waarbij 1 Cai doos de verbinding is gerealiseerd via de andere CAI doos maar deze is nu waarschijnlijk kapot.

  Hoor graag van u

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   Deze zogenaamde rijgdozen waar je om vraagt zijn niet geschikt voor Digitale Televisie doorgifte. De doorlus zorgt voor veel problemen en kent een hoge demping waardoor het signaal onvoldoende sterk is hier gebruik van te maken. Deze vorm van installaties worden door Ziggo en Caiway niet ondersteund en door de monteurs dan ook aangepast. Een goede installatie heeft een ster structuur.

   De enige oplossing is een splitter voor of na de wandcontactdoos te plaatsen om zo de doorlus de kunnen maken naar de 2e wandcontactdoos. De beste oplossing is een eigen kabel trekken naar iedere wandcontactdoos vanuit de hoofdaansluiting.

 6. Pingback: Wandcontactdoos voor radio en televisie - Coaxkabel Winkel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *