Wat is een IEC Connector?

Een IEC is een norm voor elektrische componenten en apparatuur. Door middel van gebruik van deze norm is het voor fabrikanten mogelijk producten te produceren welke compatibel met elkaar zijn.Voor televisie bekabeling is de zogenaamde IEC 61169-2 connector ontwikkeld. Deze IEC connector biedt de mogelijkheid om de kabel aan splitters, antenneversterkers, wandcontactdozen en ontvangers te koppelen. De IEC is een norm voor deze connectoren om op verschillende apparatuur te koppelen zijn.

De IEC norm schrijft slechts de wijze van verbinden voor. In de norm voor IEC connectoren is de afscherming van connectoren niet beschreven. Om deze reden zijn er dan ook op de markt volledig afgeschermde en onvoldoende tot niet afschermende connectoren te verkrijgen.

Hirschmann KOKWI 5 en KOSWI 5
IEC connectoren female & male van Hirschmann

Onvoldoende afgeschermde IEC connectoren

Een onvoldoende afgeschermde IEC connector schermt het signaal op de kabel niet af van signaal van buitenaf. Het gevolg hiervan is storing in het televisie signaal. Bij analoge televisie is dit te zien als ruis en streven in het beeld, bij digitale televisie is er sprake van blokken in het beeld en foutmeldingen E32 en E48.

In het voorbeeld hieronder is er sprake van een IEC connector met plastic kapje. Signalen die door de lucht verzonden wordt kunnen door alle materialen die niet van metaal zijn heen. Dit geldt hier ook bij het plastic kapje. Dit kapje heeft slechts als functie de connector er cosmetisch mooier uit te laten zien en biedt geen enkele bescherming.

Deze connectoren zijn dan ook niet geschikt om te gebruiken in analoge en digitale televisie installaties.


4G storing - onafgeschermde connectoren

Onvoldoende afgeschermde IEC connectoren male & female

Voldoende afgeschermde IEC connectoren

Een voldoende afgeschermde IEC connector sluit de antenne draad van de coaxkabel geheel af voor signaal van buitenaf. Omdat het signaal van buitenaf niet bij het analoge en digitale televisie signaal kan komen zal er ook geen storing optreden.

Voldoende afgeschermde IEC connectoren hebben een metalen behuizing rondom het aansluitpunt van de coaxkabel in de connector. Deze metalen behuizing werkt als schild voor signalen van buitenaf en laat geen signaal door. Er is dan ook sprake van voldoende afgeschermde connectoren.

 

Hirschmann KOKWI KOSWI 3S

Voldoende afgeschermde IEC connectoren female & male van Cablcon

Kwaliteit van connectoren

Goede connectoren zijn altijd te herkennen aan het Kabel Keur logo op de verpakking. Dit biedt altijd de garantie dan connectoren aan de hoge eisen voldoen om zonder storing analoge en digitale televisie te ontvangen.

Coax connectorVoorbeelden van onafgeschermde en afgeschermde connectoren.

Televes/Technetix IEC Male ConnectorDoorsnede goed afgeschermde connector van Televes. Hier is goed te zien dat de antenne geheel afgesloten is voor signaal van buitenaf door middel van de mantel van de connector en coaxkabel.

Logo Kabel KeurHet Kabel Keur logo staat op alle producten welke getest zijn op voldoende afscherming tegen signalen vanuit de lucht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *