Waarop letten bij een goede coaxkabel?

Een goede coaxkabel voor Ziggo heeft een aantal eigenschappen waar je op kunt letten.

 1. Dikte van de coaxkabel


  Aan de dikte van de coaxkabel is veelal te zien hoe goed een coaxkabel is. Een coaxkabel bestaat uit een kern, diëlectricum (kunststof tussen kern en afscherming), mantel en de buitenlaag. Om een coaxkabel dun en flexibel te maken worden de kern, diëlectricum en mantel dunner gemaakt. Dit brengt de nodige gevolgen met zich mee. Een dunnere kabel heeft een hogere demping (meer signaalverlies per meter), mindere afscherming (stoorsignalen als 4G en Digitenne kunnen makkelijker in de kabel komen) en is vaak ook van mindere kwaliteit materialen waardoor de kabel sneller beschadigd en breekt.

  Een goede coaxkabel is ongeveer 7 mm. dik. Deze heeft een kern van ongeveer 1 mm. en minimaal een dubbelvoudige maar vaak een 3 of 4 voudige afscherming. Een dikkere kern heeft een lagere demping en dus minder signaal verlies, deze kabels kunnen dan ook vele malen langer zijn dan dunnere lage kwaliteits coaxkabels. Door de 2 tot 4-voudige dichter gevlochten afscherming is de kabel dikker en stugger dan dunnere varianten.

 2. Afscherming van de coaxkabel


  De afscherming van een coaxkabel bestaat uit 2 delen: folie en vlechtwerk. Er bestaan enkel-, dubbel-, drie- en viervoudig afgeschermde coaxkabels. Vanaf een dubbele afscherming is een coaxkabel voldoende afgeschermd tegen instraling door signalen van buitenaf. De afscherming van coaxkabels is uit te drukken in dB. Hoe hoger het getal in dB hoe beter de afscherming van een coaxkabel. Vanaf 90dB afscherming is een coaxkabel voldoende afgeschermd tegen instraling. De moderne coaxkabels van Technetix en Hirschmann hebben een afscherming van 110dB en meer. Dit betekende dat deze een uitstekende afscherming bieden tegen stoorsignalen.

 3. De koperen kern van de coaxkabel


  Voor overdracht van signaal is een goede kwaliteit van de signaaldrager nodig. Bij een coaxkabel is de signaaldrager de kern van de kabel. De kwaliteit van de kern bepaald hoe goed het signaal door de kabel wordt gestuurd. Een slechte kwaliteit coaxkabel heeft andere dempingseigenschappen en is daarmee meer storingsgevoelig dan een goede kwaliteit kern.  Er zijn veel verschillende coaxkabels op de markt met een kern van CCA (Copper Clad Aluminium), CCS (Copper Clad Steal) of Copper.

  CCA of CCS kabels zijn kabels van aluminium of staal met een koper coating. Aluminium en staal zijn laten elektrische signalen slechter door dan puur koperen kabels. Daarnaast zijn kabels van gecoat aluminium of staal zeer breekbaar en geven deze vooral over langere afstanden problemen in de signaaldoorgifte. Daarom is het gebruik van coaxkabel met de eigenschap CCA of CCS sterk af te raden.

  Een goede coaxkabel heeft een kern van volledig koper. Koper is een zeer goede geleider van elektrische signalen, omdat signalen goed door koper geleid worden is koper zeer geschikt voor een coaxkabel. Koper breekt niet snel en is daarom in samen met de goede signaal doorlating zeer geschikt voor het gebruik voor grote afstanden. Met een goede coaxkabel kun je tot 250 meter¹ lengte overbruggen.

  (¹ Gebruik van een goede antenneversterker is nodig, wij adviseren bij het overbruggen van deze afstanden een expert in te schakelen.

 4. Kwaliteit van de connectoren


  Connectoren zijn het belangrijkste onderdeel van een coaxkabel. Het is belangrijk dat de connectoren stevig op de kabel zitten, maar ook goed afgeschermd zijn.

  Er zijn verschillende connectoren verkrijgbaar; IEC (opdruk connectoren voor radio en tv) en F-connectoren (Schroef connectoren voor antenneversterkers en modems). Beide connectoren laten het signaal goed door, hier zit is geen verschil waar te nemen. Voor de montage is een F-connector steviger, omdat deze verbinding vastgedraaid wordt.

  connector goed - foutConnectoren kunnen zowel zelf op de kabel gemonteerd worden als aan de kabel gegoten zijn. Bij gegoten connectoren zitten deze altijd op de juiste manier aan de kabel gemonteerd. Bij een connector die je zelf monteert is het belangrijk de coaxkabel op de juiste afmetingen te snijden en in de connector te monteren. Een slecht aangesloten connector kan zeer veel problemen opleveren.

  Ook is de afscherming van een connector zeer belangrijk. Een connector met plastic afdekkapjes, dunne materialen of kleine openingen aan de buitenkant zijn niet geschikt voor een Ziggo coaxkabel. Door de kern van een coaxkabel wordt het signaal verstuurd, de kern moet minimaal beschermd worden door een afschermende metalen mantel en mag niet direct vanuit de buitenkant bereikbaar zijn. Ook zeer kleine openingen kunnen het signaal in de kabel al beïnvloeden. Daarnaast moet de afscherming van voldoende kwaliteit zijn. Zo zijn vergulde connectoren van coaxkabels veel minder afschermend dan de zilverkleurig metalen connectoren. Er zijn dan ook geen coaxkabels met vergulde connectoren die Ziggo Geschikt of Kabel Keur zijn.

 5. Kabel Keur en Ziggo Geschikt


  Er zijn op de markt veel coaxkabels te krijgen. De zogenaamde High Quality, Premium of Professional kabels. Al deze termen zijn slechts commerciële niets zeggende termijn die niets over de kwaliteit van de coaxkabel zeggen. Het gaat om de materialen, afscherming en demping van de coaxkabel die belangrijk is bij een goede coaxkabel.

  Kabel Keur
  Kabel Keur LogoOm te bepalen of een coaxkabel van de juiste kwaliteit is er vanuit de kabelaanbieders het Kabel Keur keurmerk in het leven geroepen. De onafhankelijke instantie Het Keurmerkinstituut test de materialen van de producten die deze leveren op de zeer strenge kwaliteitseisen. Deze eisen omvatten onder andere frequentie bereik, demping, afscherming, kwaliteit materialen. Alleen producten die aan deze kwaliteitseisen voldoen krijgen het Kabel Keur keurmerk. Ziggo, Caiway en diverse leden van NLConnect bieden alleen ondersteuning bij het gebruik van deze materialen, omdat deze getest zijn op het kwaliteitsniveau nodig voor storingsvrije signaaldoorgifte.

  Ziggo Geschikt
  ziggo geschikt logoNaast alle producten met het Kabel Keur keurmerk zijn er ook producten met het Ziggo Geschikt logo. Ziggo vindt alle producten met het Kabel Keur logo geschikt voor zijn diensten. Daarnaast zijn er nog enkele producten door Ziggo zelf geschikt bevonden om te gebruiken bij Ziggo. Alle producten welke Ziggo geschikt vindt voor zijn diensten dragen het Ziggo Geschikt logo. Met deze producten heb je daarom altijd de garantie dat je de juiste producten hebt aangeschaft en gebruikt.

 6. Coaxkabels niet geschikt voor Ziggo


  Welke coaxkabel voor Ziggo - RG-59Er zijn veel coaxkabels op de markt dit niet geschikt zijn voor Ziggo. Dit betekend dat de diensten goed kunnen werken met een niet geschikte kabel, maar dat er geen enkele garantie gegeven kan worden dat bij wijzigingen op het kabel netwerk en/of in de ether deze kabels deze wijzigingen kunnen doorstaan.

  Coaxkabels van slechte kwaliteit zijn te herkennen aan de opdruk op de coaxkabel zelf of door een insnijding in de coaxkabel zelf te maken. Mist bij het insnijden van de kabel bijvoorbeeld de folie laag om het diëlectricum en/of een dicht gevlochten mantel dan is de kans op storingen aanzienlijk.

  De meeste voorkomende coaxkabels met de volgende opdrukken zijn niet voor Ziggo geschikt:
  RG 58
  RG 59
  3cv2

  Heb je last van storingen en staat bovenstaande opdruk op de kabel, vervang deze kabel voor een Kabel Keur of Ziggo Geschikt kabel.

Coaxkabel voor Ziggo Mediabox (XL) of CI+ module aan te sluiten


Hieronder staan alle coaxkabels geschikt voor Ziggo. Met deze coaxkabels sluit je een televisie of ontvanger aan met standaard opdruk stekkers (vrouwelijke connector voor de wandaansluiting, mannelijke connector voor de televisie of ontvanger ingang). Deze zijn zowel haaks als rechts verkrijgbaar, zie hiervoor de afbeelding van de coaxkabel. Deze coaxkabels zijn ook geschikt om een radio aan te sluiten. Let hierbij op dat de kabel andersom gebruikt wordt; de mannelijke connector gaat in de wandaansluiting, de vrouwelijke aansluiting wordt gebruikt voor de radio.

Coaxkabel voor Ziggo modem aan te sluiten


Hieronder staan alle aansluit coaxkabels geschikt voor Ziggo modems. Het modem heeft altijd een F-connector (schroef) aansluiting. Op het modem sluit je daarom altijd een F-connector aan. Aan de andere zijde vind je een F-connector (schroef) aansluiting of een IEC Male (mannelijke opdruk) aansluiting. Het is hierbij belangrijk altijd een passende connector op de kabel te kiezen.

Coaxkabel voor Ziggo antenne versterker aan te sluiten


Hieronder staan alle aansluit coaxkabels geschikt voor Ziggo antenneversterkers aan te sluiten. Een antenneversterker heeft meestal een F-connector (schroef) aansluiting als ingang en uitgang (Uitzondering hierin zijn Hirschmann ZVA 128 en Technetix BDA-02). Op de antenneversterker sluit je een F-connector aan. Voor het aansluiten van een antenneversterker op het AOP, een wandcontactdoos of een radio gebruik je een Female IEC connector (Hirschmann KOK 5 of KOKWI 5, Technetix RLA ++ modemaansluitkabel). Om een televisie aan te sluiten heb je een aansluitkabel met een Male IEC connector (Hirtschmann KOS 5 of KOSWI 5).

Coaxkabel om in de grond of vochtige kruipruimte te gebruiken


Een standaard coaxkabel is niet gemaakt om te gebruiken in vochtige grond en ruimtes. De PVC mantel is onvoldoende sterk om het vocht tegen te houden. Voor het gebruik raden wij hier een groene grondkabel aan. Dit type kabel heeft een dikkere PVC mantel en is steviger dan een binnenhuis kabel. Hierdoor is de kans op vocht in de kabel en de bijkomende storingen vele malen kleiner dan een standaard binnenhuis coaxkabel.

Vanaf:  2,45
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina