Er zijn veel verschillende soorten coaxkabel verkrijgbaar op de markt. Hier lees je waar je op moet letten voor de beste kwaliteit coaxkabel.

Eigenschappen van een goede coaxkabel

Een goede coaxkabel brengt signalen over zonder dat deze gestoord of te snel verzwakt worden. Met goede kwaliteit coaxkabel kun je altijd zonder storing televisie kijken.

Een kwalitatief goede coaxkabel voldoet aan goede eigenschappen als hoog frequentie bereik, lage demping en goede afscherming.

Frequentie bereik

Coaxkabel van goede kwaliteit heeft een frequentie bereik van 5 Mhz tot 3000Mhz. Deze kabel is goed te gebruiken voor zowel analoge en digitale televisie als satelliet televisie. Dit betekend niet automatisch dat coaxkabel voor satelliet gebruik geschikt is voor analoge en digitale televisie. Let hier goed op bij de aanschaf van nieuwe kabel.

Het frequentie bereik van analoge en digitale televisie is op dit moment tussen 5 en 862Mhz. In de toekomst zal dit bereik aangepast worden aan tussen 5 en 1700Mhz. Deze uitbreiding van de frequenties is nodig om meer HD-kanalen, 4K-kanalen, 3D-televisie en hogere internet snelheden mogelijk te maken.

Lage demping

Goede coaxkabel heeft een lage demping. Dit betekend dat het signaal niet te snel verzwakt in de kabel.

Met goede coaxkabel met een lagere demping kunnen ook langere kabels gebruikt worden. Je kunt goede coaxkabel tot 15 meter gebruiken zonder dat er problemen ontstaan.

Goede afscherming

Een goede afscherming van een coaxkabel is belangrijk voor goede doorgifte van het signaal. De beste coaxkabels op dit moment verkrijgbaar zijn drievoudig afgeschermd. De afscherming van deze kabels is zo goed dat deze direct naast stoorzenders gelegd kunnen worden, zonder dat er storingen ontstaan in het signaal.

Beste kwaliteit coaxkabel herkennen

Kabel Keur LogoGoede coaxkabels zijn te herkennen aan het Kabel Keur keurmerk op de kabel en verpakking. Deze kabels zijn getest op veel verschillende vlakken en voldoen aan hoge eisen als het gaat om signaal doorgifte.

Op coaxkabels vind je ook de opdruk met het type kabel. Kijk naar de opdruk op deze kabel om te bepalen welk type kabel het is.

De volgende types coaxkabel voldoen aan de eisen:

Snel slechte coaxkabels opsporen

RG-59Slechte coaxkabels zijn direct te herkennen aan slechte afscherming. Als ze de kabel open snijdt en de folie en/of vlechtwerk ontbreekt? Dan is er direct sprake van een slechte coaxkabel en is deze niet geschikt voor doorgifte van analoge en digitale televisie.

Een slechte coaxkabel kun je zelf snel opsporen. Op de coaxkabel staan opdrukken met hierop gegevens over de coaxkabel. Waaronder fabrikant en/of type kabel. Het type kabel bepaald of het een goede of slechte coaxkabel is.

De volgende typen voldoen niet aan de eisen voor het doorgeven van digitale televisie:

  • RG-58, deze kabel heeft een zeer hoge demping en zorgt hierdoor voor zwak signaal.
  • RG-59, deze kabel is onvoldoende signaal dicht en heeft een hoog risico op interferentie, tevens is deze kabel niet geschikt voor signaal doorgifte op frequenties boven 450Mhz.

23 reacties op “Wat is de beste kwaliteit coaxkabel?

  1. De Smet Frank zegt:

    Goede middag,
    Kan u mij volgende info verstrekken over satelliet-tv op onze camper?
    Camper: Vrachtwagen (MAN)
    Schotel (Kathrein CAP 900) op de kantelcabine (schommelt behoorlijk tijdens het rijden)
    Digibox (Kathrein UFS940SW) en TV uiteraard in het (vast op het chassis gemonteerde woongedeelte)
    Bestaan er flexibele coaxkabels met de vereiste specificaties die bovendien ontkoppelbaar zijn (omwille van de kantelcabine) als verbinding tussen bestuurderscabine en woongedeelte.
    Concreet zou de kabel er als volgt uitzien:
    Vast geplaatste (coax)kabel Schotel – “flexibel gedeelte” 2,5m
    Flexibel gedeelte: +- 50cm
    Vast geplaatste kabel van Flexibel gedeelte naar ontvanger/digibox: 6à7m
    Heb ik het juist dat een (zwarte) goed geïsoleerde coaxkabel de schommelende kabineaansluiting niet overleeft ?
    Alvast dank voor jullie advies.
    Met vriendelijke groeten,

    • Coaxkabelwinkel zegt:

      hartelijk dank voor je vraag. De bewegingen van jullie camper kunnen inderdaad tot loszittende verbindingen leiden. De coaxkabel zelf is het probleem niet, wel de aan die kabel (1) gemonteerde connectoren en (2) de verbinding van de connectoren met hun contraconnector. Het is daarom aan te bevelen (voor zover uitvoerbaar) om de coaxkabel niet te onderbreken met koppelingen. Een end-to-end oplossing (coaxkabel niet door koppelingen en verlengkabels onderbroken) zou de beste zijn (dus van LNB in de schotelantenne naar de satelliet ontvanger met 1 lengte kabel).

      Wij monteren op verzoek van de klant de z.g. compressie F-male connectoren voor de aansluiting op de LNB. Een ‘compressie’connector is een type F-male connector die 360 graden rondom op de zwarte coaxkabel geperst wordt en een spatwaterdichte verbinding maakt. Daarmee he je punt (1) (goed gemonteerde connector) getackeld. De F-male connector wordt trillingsvrij op de LNB gemonteerd (goed aandraaien met een steeksleutel-11).

      Aan de andere zijde monteer je de coaxkabel direct op je satelliet ontvanger.

      Met deze verbinding het je een ‘end-to’end’ oplossing. Houd wel rekening met voldoende ‘over’lengte van je coaxkabel in verband met de bewegingen van je satellietschotel bij het uitrichten ervan.

  2. Jo Sanders zegt:

    goede morgen, hoe verbind ik de schotel met mijn Philips tv voor ontvangen van satelliet zenders.
    De tv heeft een f connector voor aansluiten satelliet tv welke coaxkabel heb ik nodig.

    • Coaxkabelwinkel zegt:

      Omdat een deel van de coaxkabel buiten ligt, adviseer ik de zwarte coaxkabel te nemen met twee losse F male connectoren.

      Desgewenst zetten voor jou een of twee F male compressie connectoren aan de kabel, deze zijn spatwaterdicht en sluiten rondom de kabel af. Deze toevoeging kun je kiezen bij het bestellen van de kabel.

  3. Rob Douma zegt:

    Goedendag, ik moet vanuit de meterkast voor, de kruipruimte in en dan achter weer omhoog de kamer in, en dan moet ik zo een 20 meter overbruggen onder het huis. Wat zou de beste optie voor een coax kabel zijn ? Ik zie zoveel verschillende en las net dat een RG59 niet goed is..

    • Jos Huizer zegt:

      Beste Rob, als je kruipruimte schoon en -bovenal- droog is, kun je een binnenhuiskabel (KOKA-9TS) gebruiken. Die is soepel en laat zich relatief eenvoudig in bochten leggen. Is je kruipruimte niet droog of vochtig kies dan voor de zwarte coaxkabel. Ook wel soepel maar beter bestand tegen vochtindringing via de buitenmantel. De beste kabel tegen vocht en die je zelfs nog onder de grond kun leggen is de groene grondkabel. Die laatste is wel wat stugger. Alle genoemde kabels zijn 6.8 -7 mm dik (Kabel Keur richtlijn) en daar passen de meeste connectoren op.

    • Coaxkabelwinkel zegt:

      Beste Ellen, als het een goed afgeschermde 75 ohm coaxkabel is van 7 mm dik dan kan dat wel (de dikte is enigszins maatgevend voor de demping van het televisiesignaal). De afscherming dient met name om instraling van 4G en 5G mobiele apparatuur zoveel mogelijk tegen te gaan om storing van je Ziggo televisiesignalen te voorkomen.

      Vaak is een goed afscherming te herkennen aan de hoeveelheid koper rondom het witte dielectricum van de kabel, en bij een Ziggo-goedgekeurde kabel vind je het woord ‘Kabelkeur’ terug als tekst op de kabel.

      Kort samengevat, is de kabel 7 mm dik dan kun je die voor televisie-ontvangst gebruiken maar als de afscherming te gering is, kun je last krijgen van instraling.

      Tenslotte nog een voetnoot v.w.b. de lengte. Houd er rekening mee dat de demping van de signalen toeneemt met de lengte van de kabel. Er kan een moment komen dat de lengte dusdanig is dat je een antenneversterker moet plaatsen.

      • internica_web zegt:

        Beste Jaap, omdat je schotel buiten staat, en vermits je niet onder de grond hoeft, kun het beste voor de zwarte Coax KOKA-799 kiezen. Moet je toch onder de grond, kies dan voor de C9 groene grondkabel.
        Aan de zijde van de LNB heb een F-connector nodig. Wij kunnen voor je een spatwaterdichte F-male compressie connectoren op de genoemde kabels monteren.

  4. Robert zegt:

    Ik heb coax kabels naar diverse plekken in huis liggen. Ze zijn 14 jaar oud.
    Zou ik deze met het oog op 4K en on demand allemaal moeten vervangen?
    Het type is: DELTAC KABEL coax-8 sat artikel 930 8712205009307
    Op de kabel zelf staan geen specificaties, alleen DELTAC SAT

  5. Frans Boute zegt:

    Ik heb een Hirschmann KOKA kabel getrokken van de meterkast door de kruipruimte naar de tv. Nu is het signaal in de winter van veel zenders slecht of afwezig. Kan de kabel tegen kou? Is een grondkabel beter bestand tegen kou in de kruipruimte? Is het verstandiger de kabel te trekken door een electriciteitsbuis? De kabel hangt nu vrij in de kruipruimte

    • Coaxkabel Winkel zegt:

      Een Hirschmann KOKA kabel kan prima in de kruipruimte gebruikt worden, als deze niet in vocht/water ligt. Dan is een Grondkabel geadviseerd. Ik denk dat je beter kunt kijken naar beschadigingen aan de kabel en/of een (slechte) connector die niet goed op de kabel gemonteerd is. Een slechte connector kan meer problemen opleveren dan een slechte kabel.

  6. Frank Laanen zegt:

    Waar kan ik de eigenschappen vinden van de blauwe, 2,5mm dikke coax kabel met het opschrift: ECA 915 3 81 41 (01) TC ?
    Ik ben vooral benieuwd naar de impedantie en het verband tussen frequentie/demping.

    • Coaxkabel Winkel zegt:

      Hier kunnen we geen antwoord op geven. Maar de verwachting is niet dat deze kabel geschikt is voor doorgifte van DVB-C en DOCSIS signalen.

      Regel is hoe dunner de kabel hoe hoger de demping en slechter de afscherming. Daarnaast loopt de demping op hogere frequenties enorm snel op bij dunne kabels.

  7. Rolf van Ingen zegt:

    Hirschmann KOKA 9 Eca coaxkabel
    Eigenschappen:
    * Opvolger van KOKA 9 TS
    * Geschikt voor 4K televisie
    * 4G (LTE) Proof | Class A++ afscherming (105 dB bij 1000 MHz) | Triple Shielded Protection
    * Lage demping
    * Meteraanduiding
    * Kabel Keur en Ziggo geschikt
    * Zeer soepel dus gemakkelijk door muren te trekken
    * Makkelijk te installeren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *