We zien vaak de vraag voorbij komen: “Wat is de maximale lengte van een coaxkabel?”  Om deze vraag te beantwoorden heb je een aantal gegevens nodig.

 • Signaalsterkte op het punt waar je de coaxkabel op aansluit.
 • De demping van de coaxkabel zelf.
 • De gewenste lengte van de coaxkabel.

Signaalsterkte op het aansluitpunt

De signaalsterkte op het aansluitpunt bepaalde de maximale lengte welke een kabel mag hebben. Deze signaalsterkte kun je meten met een CAI-signaal meter of spectrum analyser. Dit zijn dure gereedschappen welke gebruikt worden door CAI monteurs. Het is zonder deze specifieke meetinstrumenten onmogelijk om de signaalsterkte exact te bepalen. Aan een kabelaansluiting kun je minimaal zonder problemen te ervaren een 2-weg splitter en 10 meter coaxkabel aansluiten. Veelal zijn uitgebreidere splitters en langere kabels mogelijk.

Demping van een coaxkabel

De maximale lengte van een coaxkabel wordt ook bepaald door de demping demping, ook wel impedantie, van de coaxkabel. Er zijn een verschillende typen coaxkabels op de markt.

 • Coax 3 (Doorsnede 18mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)
 • Coax 6 (Doorsnede 10,2mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)
 • Coax 9 (Doorsnede 7mm, geschikt voor thuis gebruik.)
 • Coax 12 (Doorsnede 6.8mm, geschikt voor thuis gebruik.)
 • Coax 18 (Doorsnede 4.5 mm, niet geschikt voor gebruik in huis.)

Zoals je ziet zijn er verschillende typen coaxkabel. Het getal in de naam geeft het aantal dB verlies per 100 meter aan op de 230Mhz frequentie. Bij 800Mhz is dit getal bij benadering 2x zo hoog. Dus hoe lager het getal, hoe lager de demping van de coaxkabel.

Coax 3 en Coax 6 worden niet in binnenhuis installaties gebruikt. Deze kabels zijn bij kabelexploitanten in gebruik in het buitennetwerk om grotere afstanden te kunnen overbruggen. Zo kunnen ze met een Coax 3 kabel tot wel 700 meter overbruggen zonder het signaal opnieuw te versterken.

Coax 9, Coax 12 en Coax 18 kabels komen veel voor in de binnenhuis installaties. Coax 9 en Coax 12 zijn van elkaar te onderscheiden door de opdruk op de kabels zelf of door de kern te beoordelen. Een Coax 12 kabel heeft een dunnere kern dan een Coax 9 kabel. Zeer dun uitgevoerde kabels zijn zogenaamde Coax 18 kabels. Deze kabels hebben een hoge demping en een dunne kern. Deze kabels zijn als aansluitkabels goed te gebruiken. Het is afgeraden dit type kabel te gebruiken om grotere afstanden te overbruggen. Dit type kabel wordt dan ook niet meer verkocht als losse kabel.

Signaalverlies C9 coaxkabel

In de grafiek hierboven geven we weer van 0 tot 100 meter hoe hoog de demping is van een Coax 9 kabel. Zo zie je hoe langer de kabel is, hoe hoger de demping wordt in de hogere frequenties. Coax 9 coaxkabels wij onder andere de KOKA 799 en KOKA 9TS coaxkabels van Hirschmann.

De gewenste lengte van de coaxkabel

Nu je een indruk hebt gekregen over demping van een coaxkabel kun je bekijken of de lengte van de coaxkabel die jij wilt haalbaar is. Door de lengte van de coaxkabel te vermenigvuldigen met de demping van de coaxkabel kun je de demping berekenen van de lengte van je coaxkabel.

De maximale lengte van een coaxkabel

De maximale lengte wordt dus bepaalde door de signaalsterkte op het aansluitpunt en de demping van de kabel. Wil je een langere coaxkabel gebruiken dan moet de signaalsterkte op het aansluitpunt hoger zijn. Hiervoor gebruik je een antenneversterker. Vaak staat op de versterker zelf al de lengte van de aan te sluiten kabel. Staat dit niet op de antenneversterker dan sluit je de kabel aan op de uitgang met de versterking welke nagenoeg gelijk is aan de demping van de kabel. Op deze manier houdt je aan het einde van de kabel voldoende signaalsterkte over om een ontvanger aan te sluiten.

8 reacties op “Maximale lengte van een coaxkabel

 1. Marcel zegt:

  Hoe zit het met coax splinters qua verlies? Er staan op verschillende getallen op de splitter, is dat het verlies in dB? Dus de aansluiting met het laagste getal zou dan het sterkste signaal doorgeven? Of het het juist net andersom, het hoogste getal is het sterkste signaal?

  • internica_web zegt:

   Beste Marcel

   Signaalverliezen worden uitgedrukt in DeciBell (Db). Een DeciBell is geen absoluut getal, maar een verhouding tussen de ingaande en uitgaande signaalsterkte. Wat je op de splitter ziet staan als dB waarde is de hoeveelheid signaalverlies aan de uitgang van de splitter t.o.v. van de signaalsterkte op de ingang van de splitter. Hoe hoger het getal, hoe meer de splitter het signaal dempt (lees, hoe meer de signaalsterkte afneemt).

   Je hebt inderdaad gelijk, de aansluiting met het laagste getal geeft het laagste signaalverlies en, andersom geredeneerd, levert die uitgang een signaal met de hoogste signaalsterkte (t.o.v. de andere uitgangen).

  • Coaxkabel Winkel zegt:

   Maximaal het verschil tussen het inkomende signaal en minimale signaal niveau wat de ontvanger nodig heeft voor goede ontvangst.

   Dit valt dus niet te zeggen en is per situatie afhankelijk. Er is geen standaard antwoord hierop te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *