hirschmann c9 grondkabel

  1. Welke coaxkabel is geschikt voor in de grond?
  2. Hoe verbind je coaxkabels in de grond aan elkaar?
  3. Hoe diep leg je de coaxkabel in de grond?
  4. Hoelang mag de coaxkabel maximaal zijn?
  5. Kan ik Radio, Televisie en Internet tegelijk via de coaxkabel sturen?
  6. Ons aanbod

Welke coaxkabel is geschikt voor in de grond?

De groene coax grondkabels zijn geschikt om in de grond te leggen. Het groene pvc van groene coax grondkabels is dikker en steviger dan de witte of zwarte afscherming van kabels, deze kabels zijn niet geschikt voor in de grond. Door de dikte en stevigheid van de kabel is deze beter bestand tegen vocht en beschadigingen. Een groene coaxkabel kan daarom een levensduur hebben tot wel 40 jaar. Een direct voordeel is tevens dat een groene coaxkabel direct in de grond gelegd worden. Er is dus geen buis nodig om deze kabel doorheen te leggen.

Witte of zwarte kabels zijn niet geschikt om direct in de grond te leggen. De buitenisolatie van deze kabels is van dunner en minder stevig materiaal. Met name de witte coaxkabels kunnen minder goed tegen vocht en raken sneller beschadigd. Vocht en beschadigingen verkorten de levensduur van de kabel en geven in veel gevallen signaal storingen. De zwarte coaxkabels hebben een betere bescherming tegen vocht (zoals regenwater).

Hoe verbind je coaxkabels in de grond aan elkaar?

Bij verbinden van coaxkabels in de grond moet je altijd rekening houden met de kabellengte en de koppeling.

Bij het verbinden van twee coaxkabels moet je altijd genoeg kabellengte overlaten om een lus te leggen. Dit is belangrijk, omdat de koppeling altijd een zwakke plek in de kabel blijft. Als de koppeling beschadigd raakt en vervangen moeten worden moet er altijd een stuk van de kabel gehaald worden om een nieuwe koppeling te plaatsen. Als je de kabel zonder extra lengte in de koppeling installeert, moet de hele kabel vervangen worden of er nog een extra koppeling in de kabel geïnstalleerd worden. Door de extra kabel lengte is er ook meer ruimte de kabel opnieuw te snijden en in de nieuwe koppeling te monteren.

Om een coaxkabel in de grond te verlengen heb je dus een goede koppeling nodig. Hiervoor zijn, zoals op de afbeelding links, speciale grondkoppelingen op de markt gebracht. Een goede grondkoppeling moet stevig en waterdicht zijn. Als er vocht in de kabel komt tast dit zowel de kern als de mantel van de kabel aan. Het gevolg hiervan is dat het signaal niet goed door de kabel gaat en er storingen ontstaan. Bij teveel vocht in de kabel moet zelfs de gehele kabel vervangen worden.

Een grondkoppeling moet ook stevig zijn om te voorkomen dat de koppeling breekt. Ook bij het breken van de koppeling kan er vocht in de kabel komen met de nare gevolgen van dien. Bij een grondkabel is het binnenwerk ontworpen om de coaxkabel vast te klemmen en de koppeling zelf waterdicht af te sluiten als je hem aandraait.

Om een goede grondkoppeling aan te schaffen is het belangrijk te weten welk type coaxkabels er gebruikt worden. Standaard gebruiken Caiway, Delta en Ziggo C9 of C12 kabels. Dit zijn de standaard 7 mm kabels en zijn zelf te verlengen met een C12-C12 (ook wel C9-C9 genoemd) koppeling met een ander stuk C9 of C12 kabel. Is de aanvoerende coaxkabel dikker dan 7 mm? Dan kan dit een zogenaamde C6 kabel zijn, hiervoor heb je een koppeling C6 – C12 nodig. Hier moet je goed opletten de juiste koppeling en snijformaten te gebruiken. Verkeerde aansluiten van een grondkoppeling verminderd ook de kwaliteit van het signaal.

Bescherming tegen vochtKrimpkous_grondkoppeling_C9 coaxkabel

In de grond kan het behoorlijk vochtig worden door regen van boven of grondwater van onderen. Ligt je koppeling in de grond en heb je mogelijk last van vocht, bescherm dan je koppeling tegen de effecten van vocht.  Door corrosie van je contacten in de koppeling zullen na enige tijd signaalproblemen ontstaan.

De oplossing is het goed intapen van je koppeling. De beste oplossing is de krimpkous van de fabrikant FiloForm. Deze bieden een komplete oplossing voor een hechte en waterdichte afdichting. 

Het pakket bestaat uit

  • schuurpapier
  • reinigingsdoekje
  • sealpass
  • krimpkous

Het enige wat je dan nog nodig hebt is slechts een föhn of gasbrander

Hoe diep leg je de coaxkabel in de grond?

Een coaxkabel moet op een diepte van 60 centimeter worden gelegd. Deze diepte voldoet aan de wet- en regelgeving voor kabels in de grond. Door deze diepte aan te houden is het risico op beschadiging van de kabels door graafwerkzaamheden minimaal, omdat aannemers rekening houden met verschillende kabels op verschillende dieptes.

Hoelang mag de coaxkabel maximaal zijn?

De maximale lengte van een groene coaxkabel hangt van de signaalsterkte aan het begin van de coaxkabel af. Bij het verplaatsen van de hoofdaansluiting is het niet aan te raden de kabel 10 meter langer te maken, terwijl de coaxkabel een extra aansluiting in een bijgebouw of de tuin bijvoorbeeld gemakkelijk 30 meter lang mag zijn.

Hoofdaansluiting verplaatsen

De hoofdaansluiting kun je zelf verplaatsen bij een kleinere afstanden kleiner dan 10 meter. De hoofdaansluiting verder verplaatsen kun je beter door je provider laten doen. Deze kunnen dit via een monteur voor je laten doen. Zo ben je er zeker van dat ook na de verplaatsing het signaal sterk genoeg is.

Extra aansluiting maken

Een extra aansluiting in de tuin of bijgebouw kun je prima zelf realiseren. Om een groene kabel te leggen heb je ook een antenneversterker nodig. Deze is nodig om grotere afstanden te overbruggen en bij meerdere aansluitingen in huis. Om eenvoudig te bepalen hoe lang de groene coaxkabel mag zijn bekijk je de technische gegevens van de antenneversterker. Hierop staat per uitgang een aantal dB versterking. Voor het overbruggen van 5 meter kabel heb je 1dB versterking nodig. Op de uitgang van een antenneversterker met een sterkte van 4dB kan bijvoorbeeld een kabel van maximaal 20 meter aan.

Kan ik Radio, Televisie en Internet tegelijk via de coaxkabel sturen?

Radio, Televisie en Internetsignalen zitten in verschillende frequentiebanden verstuurd en storen elkaar daardoor niet. Hoe komt dat? Vergelijk het met een autoweg met 3 rijbanen. Verkeer van type 1 rijdt rechts, van type 2 rijdt in het midden en van type 3 in de linkerrijbaan. Dit kan prima naast elkaar en zo zit het ook met radio, televisie en internetsignalen, bedenkt daarbij dat iedere frequentieband een ‘rijbaan’ is

Ons aanbod

Ga naar daarvoor onze pagina met coaxkabels