Dunne coaxkabel is niet geschikt om de gebruiken voor doorgifte van televisie en internet signalen. Daarom adviseren Ziggo en Caiway gebruik te maken van coaxkabels met 7mm dikte. Dunne en dikke coaxkabels verschillen op veel vlakken zeer van elkaar.

Verschillen tussen een dikke en dunne coaxkabel

Dikte van de coaxkabel

Een dunne coaxkabel is in verschillende dikten te verkrijgen. Het voordeel van een dunne coaxkabel dat deze zeer flexibel is en makkelijk weg te werken. Een dunne coaxkabel is ook zeer zwak door de dikte van de gebruikte materialen. Om de coaxkabel dunner te maken zijn materialen zeer dun uitgevoerd en kunnen zeer makkelijk brengen en beschadigen waardoor er vrij eenvoudig stoorsignalen van buitenaf in de kabel kunnen komen.

Een standaard dikke coaxkabel (Coax 9 of Coax 12) is 7mm dik. Deze kabels zijn stugger dan dunnere coaxkabels en daarmee ook lastiger weg te werken. Een dikke coaxkabel is daarmee vele malen steviger dan een dunne coaxkabel en zal minder snel beschadigd raken. Door de dikte van de materialen is de coaxkabel steviger en zal weinig tot geen stoorsignalen van buitenaf doorlaten.

Afscherming van de coaxkabel

Een dunne coaxkabel heeft een mindere afscherming dan een dikke coaxkabel. Om de coaxkabel dunner te maken worden en delen van de noodzakelijke afscherming dunner uitgevoerd of weggelaten. Hierdoor neem de afschermende werking van de coaxkabel af en kunnen er eenvoudig stoorsignalen van buitenaf in de kabel komen wat storingen veroorzaakt.

Een goede dikke coaxkabel heeft veelal 2 of meer zeer dicht uitgevoerde afschermingslagen. Omdat de afschermende mantel van een goede coaxkabel rondom de kern dicht gevlochten is wordt de kabel dikker en stugger. Mede hierdoor wordt de kabel zo goed afgeschermd dat er geen stoorsignalen van buitenaf in de kabel kunnen doordringen. Storingen door stoorsignalen zijn hierdoor niet mogelijk.

Demping en lengte van de coaxkabel

Demping van een coaxkabel houdt de vermindering van de sterkte van het signaal in. Dit betekend dat het signaal zwakker wordt naar mate deze een grotere afstand moet afleggen op een coaxkabel. Er bestaan geen coaxkabels waar het signaal niet zwakker wordt. Een dunnere kabel laat signaal slechter door dan een dikkere coaxkabel. Voor lange coaxkabels gebruik je daarom dikke coaxkabel van 7mm.

Een dunne coaxkabel heeft een zeer sterke verzwakking van het signaal. Dit betekend dat een dunne coaxkabel alleen voor zeer korte afstanden gebruikt kan worden, mits deze voldoende afgeschermd is. Bij langere afstanden kunnen eenvoudig problemen ontstaan als gevolg van instraling door storingsbronnen van buitenaf.

Dikke coaxkabels kennen een lagere demping. Dit betekend dat deze het signaal minder verzwakken en grotere afstanden overbrugt kunnen worden. Een dikke coaxkabel kan eenvoudig tot wel 40 meter overbruggen zonder dat hier storingen ontstaan.

Dunne coaxkabel kopen

Er zijn wel kant en klare coaxkabels te koop om apparaten aan te sluiten. Niet elke coaxkabel is geschikt om digitale televisie of internet signaal door te geven. Een goede coaxkabel is te herkennen aan het Kabel Keur of Ziggo Geschikt logo.

ziggo geschikt logoKabel Keur Logo

Welke coaxkabel heb ik nodig?

Vanaf:  1,50
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Vanaf:  2,45
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Vanaf:  0,86
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina
Vanaf:  1,23
Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *