- Wat is een coaxkabel?
- Verschillende soorten kabels
- Help, ik heb storingen
- Waarom moet ik de kabel controleren bij storingen?
- Tips voor goede coaxkabels kopen
- Coaxkabels wegwerken
Coaxkabels zijn er in allerlei verschillende lengte, soorten, maten, dik, dun, etc. Door het grote aantal soorten kabels is het niet altijd duidelijk welke je er geschikt is en welke niet. In dit artikel gaan we uitleggen wat een coaxkabel is, kwaliteit, lengte, enkele oorzaken van storingen en waar je zelf op kunt letten.
1. Wat is een coaxkabel?
De kabel van onder andere Caiway, Delta en Ziggo waar internet, radio en televisie door het huis binnen komen is een zogenaamde coaxiale- of coaxkabel.
Een coaxkabel is een twee polige kabel voor de overdracht van beeld en geluid. Een twee polige kabel bestaat uit 2 geleiders; de binnen- en buitengeleider. Via de binnenste geleider worden de signalen verstuurt. Deze geleider is geïsoleerd van de buitenomgeving door de buitenste geleider. Coaxkabels zijn er in vele soorten, maten, afschermingen, dempingen, etc.
Een coaxkabel is opgebouwd uit een koperen kern met daaromheen een isolator of diëlektricum. Bij goede coaxkabel is het diëlektricum omwikkeld door een verlijmde (aluminium) afschermfolie. Daaromheen weer een gevlochten – meestal koperen – mantel en een isolatiemantel. De kern en de gevlochten mantel zijn in een CAI-installatie de stroom voerende delen, de afschermfolie is voor de afscherming.Een dichter vlechtwerk in combinatie met een dubbele folie laag betekend een betere afscherming. Deze afscherming is belangrijk om storende signalen van buitenaf tegen te houden.
2. Verschillende soorten kabels
Er zijn veel verschillende soorten coaxkabels op de markt voor verschillende toepassingen. Zo laten dunne kabels een mindere afscherming en hebben een hogere demping. Dit bekend dat storende signalen gemakkelijker de kabel binnen kunnen treden en het signaal ook op kortere afstanden te snel zwakker wordt. Dikke kabels hebben als voordeel dat de afscherming van betere kwaliteit is en de demping van het signaal minder is. Hierdoor kunnen grote afstanden overbrugt worden voor het overbrengen van het signaal. Te dikke kabels zijn echter niet geschikt om in huis te gebruiken. Deze passen niet in de wachtbuizen en connectoren voor thuisgebruik passen niet op dit soort kabels.
De gangbare coaxkabels voor gebruik bij radio, analoge en digitale televisie of satellietontvangst hebben een buitendiameter van 7 mm, een impedantie van 75Ohm, demping van 9 of 12 dB per 100 op 230Mhz en een afscherming van 90dB of hoger. Dit zijn de technische specificaties van een coaxkabel en de eisen waar deze aan moet voldoen. Deze gegevens zijn terug te vinden in de technische specificaties van de kabel. Koop je een kabel met Kabel Keur of Ziggo geschikt dan zijn deze kabels hierop geselecteerd. De kabels met dit keurmerk en geschiktheid zijn altijd de juiste kabels.
3. Help, ik heb storingen
Om te begrijpen hoe storingen op een coaxkabel ontstaan is het belangrijk te weten hoe een coaxkabel werkt. Het televisie signaal is opgedeeld in zogenaamde transportstreams. Dit zijn, net als de analoge zenders, losse kanalen waarover informatie verstuurd wordt. Een transportstream kan tot 10 digitale zenders bevatten. Televisie provider gebruiken ongeveer 40 transportstreams om de televisie zenders bij je thuis af te leveren.
Signalen via de lucht zijn, net als op de coaxkabel, in verschillende kanalen verdeeld. Als je slechte bekabeling gebruikt is de kans op instraling van signalen uit de lucht zeer groot. Dit instralen via de lucht op de coaxkabel waarbij het televisie signaal en het signaal uit de lucht samen op de coaxkabel komen noemen we interferentie. Dit is op de televisie te zien als enkele zenders die slecht of niet werken terwijl de rest goed beeld geeft.
Voorbeeld interferentie door 4G
In het figuur hieronder ziet u wat er gebeurd bij interferentie van bijvoorbeeld 4G.
Omdat de afscherming van de binnenhuis installatie onvoldoende is kan het signaal 4G van in dit voorbeeld Tele2 en Vodafone mengen met het signaal van HBO 1 HD, HBO 2 HD, HBO 3 HD, RTL 5 HD, 24Kitchen en MTV. De overige zenders hebben hier geen last van, omdat de installatie op die frequenties wel voldoende bescherming biedt.
Bij een voldoende afgeschermde installatie zoals hieronder wordt het signaal buiten de installatie gehouden. Er zal dan ook geen signaal van buitenaf met het signaal op uw coaxkabel mengen. De apparatuur welke dit signaal gebruiken zullen dan ook geen storingen vertonen op de zenders welke op het 4G frequenties ontvangen worden.
4. Waarom moet ik de kabel controleren bij storingen
Dit vraagt de helpdeskmedewerker van Caiway en Ziggo, omdat de coaxkabel van de klant in vrijwel de meeste gevallen de oorzaak is storingen. De provider is niet verantwoordelijk voor binnenhuis installatie tussen het abonnee overname punt van de provider en de ontvanger. Er zal je dan ook bij iedere storing gevraagd worden om de coaxkabel te controleren. Zelf kun je uitsluiten of de provider een storing heeft door een Kabel Keur coaxkabel direct tussen de hoofdaansluiting en de ontvanger te plaatsen. Als de storing dan niet aanwezig is is er een probleem met je binnenhuis installatie. Deze kun je zelf oplossen. Wil je hulp met je storing? Wij helpen je graag om de storing op te lossen.
Wat moet ik controleren?
1. Zitten alle connectoren goed in de ontvanger en aansluiting gedrukt.
2. Zijn de connectoren op juiste wijze aangesloten. Zie hiervoor de verpakking van de connectoren.
3. Zijn de juiste connectoren gebruikt?
4. Is de coaxkabel van de juiste kwaliteit?
5. Tips voor goede coaxkabels kopen
Voor het kopen van coaxkabels voor Ziggo is het Ziggo Geschikt label uitgebracht. Alle producten zoals connectoren, kabels, splitters en wandcontactdozen met het Ziggo Geschikt logo zijn te gebruiken bij digitale televisie van Ziggo. Deze producten worden door Ziggo ondersteund en geven de garantie dat de kans op storingen beperkt is.
Is je aanbieder Caiway, Delta, Ziggo of een andere lokale kabelaanbieder. Dan is er ook nog een ruime keuze aan Kabel Keur producten. Dit is een groter aanbod van producten welke voor elke kabelaanbieder geschikt zijn. Een product met Kabel Keur is aan het logo te herkennen. Kabel Keur producten zijn producten die in onafhankelijke tests geschikt zijn bevonden voor doorgifte van het signaal en hier ook een certificaat voor hebben ontvangen. Daarbij worden er regelmatig steekproeven genomen uit deze producten om de kwaliteit van de producten te waarborgen.
6. Coaxkabels wegwerken
Een binnenhuis coaxkabel kan slecht tegen langdurige inwerking van vocht. Bijvoorbeeld als een kabel in de kruipruimte in het water ligt. De kabel kan dan beschadigen door het vocht. In vaktermen heet dit een ‘verzopen’ kabel. Voor het weg werken van kabels in kruipruimten is een groene grondkabel noodzakelijk. Deze zijn wel bestand tegen langdurige inwerking van vocht en zullen hierdoor niet intern beschadigen. Groene grondkabels kunnen goed in natte omstandigheden gebruikt worden. Door de dikkere buitenmantel, welke van een ander materiaal is dan een reguliere coaxkabel, is deze beter tegen vocht bestand en kan daarom prima in natte omgevingen gebruikt worden.
Bij het afwerken van coaxkabel kunnen scherpe bochten de kabel beschadigen. Door de te scherpe bocht breekt de kabel intern met signaal verlies als gevolg. Door coaxkabel in een radius van minimaal 7 cm te buigen voorkom je schade aan de kabel.
Lengte van de coaxkabel
In de regel geldt dat je vanaf het AOP/SOP probleemloos 10 meter coaxkabel kunt toepassen zonder antenneversterker. Na een splitter wordt deze afstand beperkt tot max 5m.
Langere coaxkabels en/of meerdere splitters brengen het signaal in veel gevallen te ver naar beneden om voldoende bij de apparatuur over te houden.
Beste Coaxkabel Winkel-medewerker.
Volgens de Ziggo Community-gemeenschap (online forum voor Ziggo-abonnees) is het raadzaam voor de Mediabox Next van Ziggo een UTP-kabel te gebruiken omdat ik met alleen COAX geen opnames, replay tv of de apps zou kunnen bekijken. Vind ik allemaal vreemd, want ’t werkt allemaal goed, zelfs met alleen een COAX kabel aangesloten,
Ah, mét dat ik dit stukje schrijf bedenk ik me dat ’t zou kunnen dat m’n Next-doosje in m’n Wifi-netwerk hangt. Is dat dan de reden dat ’t allemaal (opnames, replay tv en apps) gewoon werkt, of heb ik een ‘high end’ COAX-kabel (volgens de monteur, die ‘m 10 jaar geleden en zwart heeft aangelegd, zou ’t een van de betere kabels zijn…) Dus, kletst ie maar een beetje, of heb ik inderdaad een goede COAX-kabel?
Alvast bedankt voor je reactie.
Groet,
Luc Richter
Beste Luc
Het lijkt er inderdaad op dat je een internetverbinding met je Mediabox Next maakt via je WiFi netwerk. De Mediabox Next heeft namelijk inderdaad een coaxverbinding en een netwerkverbinding nodig. Je kunt mogelijk het IP adres van de Mediabox Next in je routerlijst terugvinden met het zeker te weten.
Als alles goed werkt raad ik je aan “niet iets te repareren wat niet defect is”. Met andere woorden kom pas in actie als je WiFi netwerk niet meer betrouwbaar lijkt voor de verbinding. Aan je huidige coaxkabel lijkt niets mis te zijn.
Wat is het verschil tussen de KOKA 799 en KOKA 9TS, behalve de prijs ?
Ik heb een vraag.
Er komt een modem in met meter kast. Er dient een kabel worden getrokken van de Modem naar mijn digitale Box.
De digitale box is ten behoeve van mijn TV. Is de Hischmann grondkabel eveneens een UTP / Internet Kabel?
Of moet ik een andere kabel aanschaffen.
Ik kijk uit naar uw advies en antwoord.
Ik ben bang dat je hier een aantal zaken door elkaar haalt.
Er hoeft tussen een modem en mediabox geen kabel getrokken te worden om tv te kunnen kijken op de mediabox. De mediabox moet aangesloten worden op een coaxkabel en via een splitter/versterker aan de hoofdaansluiting.
Een coaxkabel is geen UTP / Internet kabel. Een UTP kabel is een 8 aderige kabel voor netwerk verkeer. Een coaxkabel is voor RF signaal in de vorm van radio/televisie/internet doorgifte.
Een advies is hier niet te geven. De vraag is erg onduidelijk.
Als ik de coax kabel verwijder doet de tv het prima,betekent het dan dat ik analoog kijk ipv digitaal
Deze vraag is zo niet te beantwoorden. Je geeft te weinig informatie om deze vraag te beantwoorden.