Een retourgeschikte antenneversteker wordt tegenwoordig door iedere kabel aanbieder aangeraden. In dit artikel gaan we in op wat een retourgeschikte antenneversteker is en wat hij doet, hoe je deze kunt herkennen en welke de beste koop is.
Ontstaan retourgeschikte netwerken?
In de begin dagen van de kabelnetwerken was de opzet van zo’n netwerk vrij eenvoudig. Er wordt signaal verzonden door de zender van de kabelmaatschappij en de ontvanger van de klant zet dit signaal om in beeld en geluid. Als klant zijnde was het niet mogelijk om signaal terug te sturen naar de kabelmaatschappij. Er was dan ook sprake van éénrichtingsverkeer richting de klant.
Midden jaren ’90 werd het internet steeds gebruiksvriendelijker voor de gewone consument. Deze wilde dan ook snellere verbindingen waarbij niet ingebeld hoefde te worden. Wat via een telefoonlijn destijds technisch nog niet mogelijk was.
Aan het einde van de jaren ’90 boden de kabelnetwerken boden uitkomst. Deze hadden grote capaciteit en konden eenvoudig verbindingen opbouwen en in stand houden zonder in te bellen. De kabelnetwerken waren echter nog éénrichtingsverkeer en hierdoor niet geschikt voor het versturen van data van de klant naar de provider. In die periode zijn de kabelnetwerken geschikt gemaakt voor retoursignaal. Dit hield in dat het signaal tussen 85Mhz en 862Mhz gebruikt werd om signaal vanaf de zender naar de ontvanger van de klant te sturen. De frequentie band tussen 5Mhz en 65Mhz werd gebruikt om signaal vanaf de klant naar de provider te kunnen sturen. Zo kon een kabelmodem gegevens ontvangen op de frequenties van de reguliere tv zenders en gegevens versturen in een eigen gereserveerde band.
Wat is een retourgeschikte antenneversterker?
Antenneversterkers zijn al sinds het begin van de kabelnetwerken te verkrijgen. Deze versterkers zijn er echter alleen op ontwikkeld om het signaal tussen 85Mhz en 862Mhz te versterken. Deze versterkers zijn geschikt om analoge televisie en radio signaal sterker te maken als deze te zwak word. In retourgeschikte installaties hebben deze versterker geen mogelijkheid om de frequente band 5-65Mhz door te laten of te versterken. Dit betekend dat een apparaat dat gegevens naar de provider wil versturen dit niet kan.
Retourgeschikte antenneversterkers bieden hier maar ook op andere vlakken oplossingen. Retourgeschikte versterkers versterken het signaal tussen 85Mhz en 862Mhz. Deze versterkers zijn niet alleen geschikt om het analoge radio/tv signaal te versterken maar bieden ook de mogelijkheid om digitaal televisie signaal en internet signaal te versterken. Retourgeschikte antenneversterkers bieden ook de mogelijkheid om de band 5-65Mhz door te laten en te versterken. Hierdoor kunnen apparaten die gegevens versturen en ontvangen via de coaxkabel contact maken met de provider.
Hoe herken je een retourgeschikte antenneversterker?
Een antenneversterker welke het Kabel Keur logo draagt is retourgeschikt. Een onderdeel van het Kabel Keur keurmerk is de retourgeschiktheid van het component.
Op een antenneversterker is ook een opdruk te vinden van het frequentiebereik van de antenneversterker. Hierbij is het belangrijk dat de antenneversterker duidelijk de opdruk return: 5-65Mhz heeft. Hiermee wordt aangegeven dat de antenneversterker retourgeschikt is.
Antenneversterkers met de opdruk 40-862Mhz, 45-862Mhz zijn niet retourgeschikt. Het frequentiebereik wat op deze antenneversterkers wordt genoemd is de versterking van het inkomende signaal. De versterking van het inkomende en retour signaal wordt altijd apart van elkaar benoemd.
Wanneer gebruik je een retourgeschikte antenneversterker?
Een retourgeschikte antenneversterker gebruik je om digitaal signaal te versterken en meerdere ontvangers aan te sluiten welke retoursignaal vereisen.
Ontvangers welke retoursignaal gebruiken om goed te functioneren:
Ziggo ontvangers:
- Horizon Mediabox
- UPC PACE DCR7111
- UPC Cisco DVR 8485
- UPC Cisco DVR 8685
Cisco ontvangers:
- Cisco DVR 8485DVB
- Cisco DVR 8455DVB
Kabelmodems:
- Alle kabelmodems