Regelmatig krijgen wij de de vraag hoeveel televisies er maximaal aangesloten kunnen worden op een kabel aansluiting. Het antwoord op deze vraag is: Onbeperkt. Eenvoudig gezegd is er geen beperking op het maximaal aan te sluiten televisies op een coaxkabel.

Opbouw coax-netwerk

Een coaxnetwerk is een zogenaamd broadcast netwerk. In een broadcast netwerk is er 1 zender en een x aantal aansluitingen. Deze aansluitingen ontvangen wat de zender uitzend. Alle aansluitingen binnen het broadcast netwerk ontvangen dus het zelfde signaal. Het broadcast netwerk is een stervormig netwerk. Ieder huis heeft een hoofdaansluiting en dus aftakking van het hoofdnetwerk.

opbouw HFC Netwerk

Na de hoofdaansluiting begin je in de woning ook weer met een sternetwerk. Je sluit vanaf de hoofd aansluiting een kabelmodem aan met een eigen kabel op een splitter en een ontvanger met zijn eigen kabel. Zo kun je tegelijk internetten en televisie kijken via de zelfde hoofdaansluiting.

Meerdere televisies aansluiten

Het inkomende signaal vanaf de hoofdaansluiting kun je niet eenvoudig splitsen om meer aansluitingen te creëren. Iedere splitsing in een coax installatie verzwakt het signaal een beetje. Doorgaans levert Caiway, Zeelandnet en Ziggo voldoende signaal om dit te splitsen naar 2 of 3 apparaten (1 modem en 1 tot 2 televisies). Ga je naar meer ontvangers splitsen dan zwakt het signaal te sterk af. Hierdoor krijgen de ontvangers te zwak signaal en kunnen dit niet verwerken.

De splitters, multitaps en lengte van de coaxkabel binnen een installatie bepalen hoeveel het signaal verzwakt wordt naar de ontvanger. Om deze verzwakking te overbruggen plaats je een versterker tussen de hoofdaansluiting en de splitsing van het signaal. De antenneversterker zorgt er dus voor dat het signaal sterk genoeg wordt om niet teveel verzwakt te worden.

Voor thuis gebruik zijn er eenvoudige antenneversterkers met 4 á 5 aansluitingen om 4 á 5 ontvangers te installeren. Maar ook voor grote installaties tot een onbeperkt aantal aansluitingen zijn er antenneversterkers verkrijgbaar. Hier sluit je een zogenaamde multitap op aan om meer aansluitingen te creëren. Wij van Coaxkabel Winkel adviseren echter wel voor grotere installaties professionele hulp in te roepen. Dit om te voorkomen dat de installatie niet goed functioneert, omdat deze verkeerd is geïnstalleerd.

Zender pakketten per ontvanger

Als een installatie goed is aangesloten zal de ontvanger altijd het vrije basis pakket van de aanbieder doorgeven. Hiervoor hoeft geen aparte ontvanger, CI+ module en smartcard gebruikt te worden. Wil je gebruik maken van het complete zenderpakket, dan is het wel nodig om een ontvanger of CI+ module met smartcard te gebruiken. Echter hebben de verschillende aanbieders hier wel hun beperkingen in.

Caiway

Particulier: Maximaal 3 smartcards
Zakelijk: Er worden geen zakelijke klanten bediend.

Ziggo

Particulier: Maximaal 5 smartcards
Zakelijk: Groepsabonnement met aantal gewenste smartcards.

Hoeveel televisies maximaal aansluiten

Tot 2 televisies

Je gebruikt een 2-weg splitter en sluit hier te coaxkabels naar de televisies op aan.

Tot 5 televisies

Gebruik een huis antenneversterker. Goede antenneversterkers dragen het Kabel Keur keurmerk en zijn eenvoudig te installeren en in gebruik. Op de versterker staat ook duidelijk aangegeven welke aansluiting voor welke kabel bedoeld is.

Meer dan 5 televisies

Bij grotere installaties is maatwerk het verstandigste. Zo neem je niet het risico op te sterk of te zwak signaal in de installatie. Daarbij kan de monteur meten wat de beste configuratie voor de installatie is. Hierdoor zullen de gebruikers veel minder storing en meer plezier ervaren.

2 reacties op “Hoeveel televisies kan ik maximaal aansluiten?

 1. Kris storms zegt:

  Geachte,
  Ik heb reeds één versterker van telenet staan aan mijn bureau ik kan nog 2 uitgnagen (2TV’s) aansluiten. On splan is om een bijgebouw te plaatsen met drie kamers waar we op elke kamer een TV aansluiting willen voorzien.
  Mijn vraag: Kan ik van mijn bestaande versterker (1 van die twee uitgangen) 1 coax-kabel trekken naar de nieuwe ruimte en daar een tweede versterker plaatsten? Dan kan ik daar, op die tweede versterker, verder de aftakkingen maken, of is dit niet mogelijk? graag een gepast antwoord aub!
  Vriendelijke groeten.

  • Petersen zegt:

   Heb van caiway 1 televisie aangesloten maar krijg nu ineens na 2 jaar geen bereik van NPO 123 op de 2e tv.
   Erg raar dat dat ineens niet meer gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *