Wandcontactdoos voor radio en televisie

Wat kan er nou mis gaan met een wandcontactdoos? Eigenlijk niets zou je denken. Aan de buitenkant zijn ze tenslotte allemaal vrijwel het zelfde. Een wandcontactdoos verdeelt toch alleen het signaal over een televisie en radio uitgang? Dit is toch anders dan je zou denken. Er zijn veel verschillende wandcontactdozen met ieder een andere eigenschap.

Wat is een wandcontactdoos?

Wandcontactdozen hebben vele functies:

1. Stevige verbinding van kabels in de muur
2. Veiligheidsmaatregel tegen onveilige stromen
3. Filter Radio/TV signaal
4. Afsluiting tegen ongewenste signalen

1. Stevige verbinding van kabels in muur.

Connectoren aan uiteinden van bekabeling zijn zwakke delen. Wandcontactdozen zijn een vaste connectie tussen de kabel welke in de muur is weggewerkt en de apparatuur welke je wilt aansluiten. Omdat de wandcontactdozen vast zijn gemaakt in de muur is de kabel verbinding in de muur extra stevig. Hier is de kans dat deze beschadigd kan raken zeer klein. De kabel naar de ontvangende apparatuur wordt op de wandcontactdoos gekoppeld.

2. Veiligheidsmaatregel tegen onveilige stromen.

Bliksem inslag en onveilige stromen bij de buren kunnen ook bij jou tot schade leiden als er geen veiligheidsmaatregelen zijn genomen. Goede wandcontactdozen hebben veiligheidsmaatregelen ingebouwd om schade door onveilige stromen van buitenaf tegen te gaan. Zo loopt je weinig risico kapotte apparatuur te krijgen bij bijvoorbeeld blikseminslag bij buren.

3. Filter Radio/TV signaal

Wandcontactdoos zijn geen signaal splitters. Er zit een uitgang op voor internet, analoge en digitale televisie en aan de andere zijde radio. In de wandcontactdozen wordt het radio signaal naar de radio uitgang gefilterd. Het overige signaal wordt via de televisie uitgang naar buiten gefilterd. Je kunt dus alleen radio op de radio uitgang plaatsen en televisie/internet op de andere uitgang.

4. Afsluiting tegen ongewenste signalen

Wandcontactdozen welke niet goed afgeschermd zijn tegen signalen uit de lucht kan deze ontvangen waardoor deze op de kabel terug komen. Hierdoor kun je op andere aansluitingen in huis storingen ervaren. Goede wandcontactdozen is hier tegen beschermd en laten geen signaal door op de binnenhuis installatie en voorkomen storingen.

Type wandcontactdoos

Er is grofweg onderscheid te maken in 4 typen wandcontactdoos. Iedere wandcontactdoos kent andere eigenschappen en wijze van gebruik in televisie installaties.

1. Eind wandcontactdoos
2. Rijg wandcontactdoos
3. DSR wandcontactdoos
4. Satelliet wandcontactdoos

Eind wandcontactdoos

GUT15D-500x500 Een coax netwerk is ingericht als ster netwerk. Dit betekend dat ieder aansluiting zijn eigen kabel en wandcontactdoos heeft. Een eind wandcontactdoos is een wandcontactdoos welke je aan het einde van zo’n kabel aansluit. Dit om storingen in de binnenhuis installatie te voorkomen en de beste doorgifte te creëren voor de ontvangende apparatuur aangesloten op de wandcontactdoos.

De eind wandcontactdoos wordt ook door de kabel aanbieders zelf geïnstalleerd in woningen. Dit type is voor het gebruik van hun diensten door hun goedgekeurd. Bij het gebruik van een eind wandcontactdoos zul je dan ook geen storingen, als gevolg van de wandcontactdoos, ondervinden bij het gebruik van internet, radio en televisie.

Rijg wandcontactdoos

astro_cai_rijgdoos_-_gut63In de eerste kabel systemen werden rijg wandcontactdozen gebruikt. Dit was een goedkope manier om snel woningen van televisie signaal te voorzien. Toen de televisie netwerken in de jaren 90 gedigitaliseerd werden voor internet en digitale televisie zijn de rijg netwerken buiten gebruik gesteld als deze nog aanwezig waren. Een rijg systeem laat digitaal signaal slecht door en veroorzaakt veel storingen.

Rijg systemen kennen ook een hoge demping op het signaal. Het systeem vraagt dan ook een zeer zware versterker om het signaal goed te ontvangen. Retour diensten als internet en interactieve televisie werken niet op dit soort systemen. Dit type wandcontactdoos is niet geschikt om signaal terug te sturen naar de provider.

Een rijgdoos is makkelijk te herkennen aan de 2 aansluitingen voor kabels. Deze ingang en uitgang zijn om de kabel door te lussen. Wordt deze wandcontactdoos gebruikt als eind wandcontactdoos dan is de kans zeer groot dat er storing van buitenaf op de binnenhuis installatie ontstaat.

DSR wandcontactdoos

DSR staat bij deze wandcontactdozen voor Digitale Satelliet Radio. Er zijn ooit plannen geweest om digitale radio via de kabel aan te bieden. Hiervoor is de zogenaamde DSR wandcontactdoos ontwikkeld. Deze wandcontactdoos filtert, in plaats van de gebruikelijke 87Mhz tot 108Mhz, van 87Mhz tot 140Mhz op de Radio uitgang van de wandcontactdoos. Het gebied van 108Mhz tot 140Mhz wordt gebruikt voor doorgifte van digitale televisie.

Klanten van de kabel aanbieder UPC hebben veelal te maken met niet werkende zenders als gevolg van dit type wandcontactdoos. Het vervangen van dit type wandcontactdoos lost storingen door dit type wandcontactdoos direct op.

Je kunt zelf ook testen of de wandcontactdoos die je gebruikt de oorzaak van de problemen is. Koppel hiervoor de kabel naar de ontvanger met de juiste verloop koppeling in de radio ingang. Als de zenders die niet werkten wel werken en de andere zender niet. Dan heeft u te maken met een DSR wandcontactdoos en dient deze te vervangen te worden.

Satelliet wandcontactdoos

Deze wandcontactdozen zijn geschikt voor zowel televisie via de kabel als via satelliet. Echter is de opbouw van de filters in de wandcontactdoos anders opgebouwd dan een reguliere eind wandcontactdoos. Het is dan ook aan te raden deze wandcontact niet te gebruiken als u alleen kabel televisie gebruikt. Onjuiste installatie van deze wandcontactdoos kan onnodige storingen veroorzaken.

Wandcontactdoos aansluiten

Een handleiding om een radio/tv wandcontactdoos aan te sluiten.

een wandcontactdoos aansluiten - overzicht gereedschap

Wandcontactdozen ondersteund door kabel aanbieders

LogoKabelKeurKabel aanbieders gebruiken alleen wandcontactdozen met Kabel Keur. Producten met dit keurmerk zijn gecertificeerd door onafhankelijke instituten. Producten met Kabel Keur zijn van de hoogste kwaliteit en gegarandeerd storingsvrij. Door te kiezen voor Kabel Keur producten weet je zeker dan je de juiste producten hebt.

Geplaatst in Bekabeling in huis en getagd met .

MediaZoo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *