1. Wat is een coaxkabel?
 2. Verschillende soorten kabels
 3. Help, ik heb storingen
 4. Waarom moet ik de kabel controleren bij storingen?
 5. Tips voor goede coaxkabels kopen
 6. Coaxkabels wegwerken

Coaxkabels zijn er in allerlei verschillende lengte, soorten, maten, dik, dun, etc. Door het grote aantal soorten kabels is het niet altijd duidelijk welke je er geschikt is en welke niet. In dit artikel gaan we uitleggen wat een coaxkabel is, kwaliteit, lengte, enkele oorzaken van storingen en waar je zelf op kunt letten.

1. Wat is een coaxkabel?


De kabel van onder andere Caiway, Delta en Ziggo waar internet, radio en televisie door het huis binnen komen is een zogenaamde coaxiale- of coaxkabel.
Een coaxkabel is een twee polige kabel voor de overdracht van beeld en geluid. Een twee polige kabel bestaat uit 2 geleiders; de binnen- en buitengeleider. Via de binnenste geleider worden de signalen verstuurt. Deze geleider is geïsoleerd van de buitenomgeving door de buitenste geleider. Coaxkabels zijn er in vele soorten, maten, afschermingen, dempingen, etc.

doorsnede coaxkabelEen coaxkabel is opgebouwd uit een koperen kern met daaromheen een isolator of diëlektricum. Bij goede coaxkabel is het diëlektricum omwikkeld door een verlijmde (aluminium) afschermfolie. Daaromheen weer een gevlochten - meestal koperen - mantel en een isolatiemantel. De kern en de gevlochten mantel zijn in een CAI-installatie de stroom voerende delen, de afschermfolie is voor de afscherming.Een dichter vlechtwerk in combinatie met een dubbele folie laag betekend een betere afscherming. Deze afscherming is belangrijk om storende signalen van buitenaf tegen te houden.

2. Verschillende soorten kabels

Hirschmann KOKA 9TS Coaxkabel

Er zijn veel verschillende soorten coaxkabels op de markt voor verschillende toepassingen. Zo laten dunne kabels een mindere afscherming en hebben een hogere demping. Dit bekend dat storende signalen gemakkelijker de kabel binnen kunnen treden en het signaal ook op kortere afstanden te snel zwakker wordt. Dikke kabels hebben als voordeel dat de afscherming van betere kwaliteit is en de demping van het signaal minder is. Hierdoor kunnen grote afstanden overbrugt worden voor het overbrengen van het signaal. Te dikke kabels zijn echter niet geschikt om in huis te gebruiken. Deze passen niet in de wachtbuizen en connectoren voor thuisgebruik passen niet op dit soort kabels.

De gangbare coaxkabels voor gebruik bij radio, analoge en digitale televisie of satellietontvangst hebben een buitendiameter van 7 mm, een impedantie van 75Ohm, demping van 9 of 12 dB per 100 op 230Mhz en een afscherming van 90dB of hoger. Dit zijn de technische specificaties van een coaxkabel en de eisen waar deze aan moet voldoen. Deze gegevens zijn terug te vinden in de technische specificaties van de kabel. Koop je een kabel met Kabel Keur of Ziggo geschikt dan zijn deze kabels hierop geselecteerd. De kabels met dit keurmerk en geschiktheid zijn altijd de juiste kabels.

3. Help, ik heb storingen

Om te begrijpen hoe storingen op een coaxkabel ontstaan is het belangrijk te weten hoe een coaxkabel werkt. Het televisie signaal is opgedeeld in zogenaamde transportstreams. Dit zijn, net als de analoge zenders, losse kanalen waarover informatie verstuurd wordt. Een transportstream kan tot 10 digitale zenders bevatten. Televisie provider gebruiken ongeveer 40 transportstreams om de televisie zenders bij je thuis af te leveren.

Signalen via de lucht zijn, net als op de coaxkabel, in verschillende kanalen verdeeld. Als je slechte bekabeling gebruikt is de kans op instraling van signalen uit de lucht zeer groot. Dit instralen via de lucht op de coaxkabel waarbij het televisie signaal en het signaal uit de lucht samen op de coaxkabel komen noemen we interferentie. Dit is op de televisie te zien als enkele zenders die slecht of niet werken terwijl de rest goed beeld geeft.

Voorbeeld interferentie door 4G

In het figuur hieronder ziet u wat er gebeurd bij interferentie van bijvoorbeeld 4G.

Omdat de afscherming van de binnenhuis installatie onvoldoende is kan het signaal 4G van in dit voorbeeld Tele2 en Vodafone mengen met het signaal van HBO 1 HD,  HBO 2 HD, HBO 3 HD, RTL 5 HD, 24Kitchen en MTV. De overige zenders hebben hier geen last van, omdat de installatie op die frequenties wel voldoende bescherming biedt.

4G storing - interferentie

Bij een voldoende afgeschermde installatie zoals hieronder wordt het signaal buiten de installatie gehouden. Er zal dan ook geen signaal van buitenaf met het signaal op uw coaxkabel mengen. De apparatuur welke dit signaal gebruiken zullen dan ook geen storingen vertonen op de zenders welke op het 4G frequenties ontvangen worden.

4G storing - geen interferentie

4. Waarom moet ik de kabel controleren bij storingen

Dit vraagt de helpdeskmedewerker van Caiway en Ziggo, omdat de coaxkabel van de klant in vrijwel de meeste gevallen de oorzaak is storingen. De provider is niet verantwoordelijk voor binnenhuis installatie tussen het abonnee overname punt van de provider en de ontvanger. Er zal je dan ook bij iedere storing gevraagd worden om de coaxkabel te controleren. Zelf kun je uitsluiten of de provider een storing heeft door een Kabel Keur coaxkabel direct tussen de hoofdaansluiting en de ontvanger te plaatsen. Als de storing dan niet aanwezig is is er een probleem met je binnenhuis installatie. Deze kun je zelf oplossen. Wil je hulp met je storing? Wij helpen je graag om de storing op te lossen.

Wat moet ik controleren?

1. Zitten alle connectoren goed in de ontvanger en aansluiting gedrukt.
2. Zijn de connectoren op juiste wijze aangesloten. Zie hiervoor de verpakking van de connectoren.
3. Zijn de juiste connectoren gebruikt?
4. Is de coaxkabel van de juiste kwaliteit?

5. Tips voor goede coaxkabels kopen

ziggo geschikt logoVoor het kopen van coaxkabels voor Ziggo is het Ziggo Geschikt label uitgebracht. Alle producten zoals connectoren, kabels, splitters en wandcontactdozen met het Ziggo Geschikt logo zijn te gebruiken bij digitale televisie van Ziggo. Deze producten worden door Ziggo ondersteund en geven de garantie dat de kans op storingen beperkt is.

Kabel Keur LogoIs je aanbieder Caiway, Delta, Ziggo of een andere lokale kabelaanbieder. Dan is er ook nog een ruime keuze aan Kabel Keur producten. Dit is een groter aanbod van producten welke voor elke kabelaanbieder geschikt zijn. Een product met Kabel Keur is aan het logo te herkennen. Kabel Keur producten zijn producten die in onafhankelijke tests geschikt zijn bevonden voor doorgifte van het signaal en hier ook een certificaat voor hebben ontvangen. Daarbij worden er regelmatig steekproeven genomen uit deze producten om de kwaliteit van de producten te waarborgen.

6. Coaxkabels wegwerken

Een binnenhuis coaxkabel kan slecht tegen langdurige inwerking van vocht. Bijvoorbeeld als een kabel in de kruipruimte in het water ligt. De kabel kan dan beschadigen door het vocht. In vaktermen heet dit een 'verzopen' kabel. Voor het weg werken van kabels in kruipruimten is een groene grondkabel noodzakelijk. Deze zijn wel bestand tegen langdurige inwerking van vocht en zullen hierdoor niet intern beschadigen. Groene grondkabels kunnen goed in natte omstandigheden gebruikt worden. Door de dikkere buitenmantel, welke van een ander materiaal is dan een reguliere coaxkabel, is deze beter tegen vocht bestand en kan daarom prima in natte omgevingen gebruikt worden.

Bij het afwerken van coaxkabel kunnen scherpe bochten de kabel beschadigen. Door de te scherpe bocht breekt de kabel intern met signaal verlies als gevolg. Door coaxkabel in een radius van minimaal 7 cm te buigen voorkom je schade aan de kabel.

Lengte van de coaxkabel

In de regel geldt dat je vanaf het AOP/SOP probleemloos 10 meter coaxkabel kunt toepassen zonder antenneversterker. Na een splitter wordt deze afstand beperkt tot max 5m.

Langere coaxkabels en/of meerdere splitters brengen het signaal in veel gevallen te ver naar beneden om voldoende bij de apparatuur over te houden.

Ons aanbod

 • Posted on 10 oktober 2014

Join the discussion

 • Pim Hoosemans
  Pim Hoosemans 4 december 2015 om 23:48

  De genoemde 7 mm moet zijn 7 cm !
  Zie "Waar op te letten etc."
  Groet, Pim

  Reageren
  • Coaxkabel Winkel
   Coaxkabel Winkel 5 december 2015 om 15:19

   Bedankt voor de verbetering.

   Reageren
  • Simon Bruin

   Ik denk dat de radius van 7 cm een diameter moet zijn. Een radius van 7cm is 14 cm in dia. Dit is extreem groot en praktisch niet of nauwelijks haalbaar bij het leggen van de kabel.

   Reageren
   • Coaxkabel Winkel
    Coaxkabel Winkel 28 december 2015 om 15:03

    Het is echt een radius van 7 cm en diameter van 14 cm. Deze ruime buiging maak je om de braiding en folie in de kabel niet te beschadigen. Ga je kleinere buigingen maken dan ontstaat er een groot risico dat de braiding en folies scheuren met het gevolg dat de kabel zijn signaaldichtheid verliest. Hierdoor loopt het signaalverlies sneller en is de kans op interferentie vele malen groter.

    Reageren
 • vandewoestijne nicole
  vandewoestijne nicole 16 februari 2017 om 01:07

  mag coaxkabel van 20mm in het water liggen

  Reageren
 • vandewoestijne nicole
  vandewoestijne nicole 16 februari 2017 om 01:10

  mag coaxkabel in een wachtbuis liggen waar mogelijks water in staat

  Reageren