Hirschmann KOKA 799 Coaxkabel

Coaxkabels

De helpdesk medewerkers van kabelaanbieders Caiway en Ziggo vragen altijd bij storingen om de coaxkabels te controleren. Dit vragen de helpdesk medewerkers, omdat veruit de meeste storingen met analoge en digitale door slechte bekabeling van de klant ontstaat. Door de klant de connectoren, coaxkabels, splitters en antenneversterker te laten controleren wordt in de meeste gevallen de storing dan ook opgelost. Goede connectoren, coaxkabels, splitters en antenneversterker zijn geen bron van storingen. In deze blog gaan we dieper in op de werking van de coaxkabel.

Wat is een coaxkabel

De waar internet, radio en televisie door het huis binnen komen is een zogenaamde coaxiale- of coaxkabel. Deze twee polige kabel voor de overdracht van beeld en geluid bestaat uit 2 geleiders. Via de binnenste geleider worden de signalen verstuurt. Deze geleider is geïsoleerd van de buitenomgeving door de buitenste geleider. Gangbare coaxkabels hebben een buitendiameter van 2 tot 15 mm.

De coaxkabel kun je op meerdere wijzen kennen. Als de kabel van de kabel aanbieder, antennekabel van de satellietontvanger of als verbindingskabel tussen de wandcontactdoos en televisie.

Een coaxkabel is opgebouwd uit een koperen kern met daaromheen een isolator of diëlektricum. Bij goede coaxkabel is het diëlektricum omwikkeld door een verlijmde (aluminium) afschermfolie. Daaromheen weer een gevlochten – meestal koperen – mantel en een isolatiemantel. De kern en de gevlochten mantel zijn in een CAI-installatie de stroom voerende delen, de afschermfolie is voor de afscherming.

doorsnede coaxkabel

Een goede coaxkabel om zelf aan te sluiten is ongeveer 7 mm in diameter. Dunnere kabel om zelf aan te sluiten wordt afgeraden, omdat deze gemakkelijk storing oppikken van de omgeving. Vooraf geproduceerde kabels zijn echter in veel gevallen wel van de juiste kwaliteit om te gebruiken.

Waarom moet ik mijn coaxkabel controleren?

Dit vraagt de provider, omdat de coaxkabel van de klant in vrijwel de meeste gevallen de oorzaak is storingen. De provider is niet verantwoordelijk voor het netwerk tussen het abonnee overname punt van de provider en de ontvanger. Deze zal je dan ook bij iedere storing vragen om de coaxkabel te controleren. Zelf kun je uitsluiten of de provider een storing heeft door een Kabel Keur coaxkabel direct tussen de hoofdaansluiting en de ontvanger te plaatsen. Als de storing dan niet aanwezig is is er een probleem met je binnenhuis installatie. Deze moet je zelf oplossen of laten lossen. De provider biedt hier slechts zeer beperkte ondersteuning.

Wat moet ik controleren?

1. Zitten alle goed in de ontvanger en aansluiting gedrukt.
2. Zijn de connectoren op juiste wijze aangesloten. Zie hiervoor de verpakking van de connectoren.
3. Zijn de juiste connectoren gebruikt?
4. Is de coaxkabel van de juiste kwaliteit?

NLkabel en de kabel aanbieders hebben het initiatief genomen voor Kabel Keur. Het Kabel Keurmerk wordt afgegeven aan alle producten die geschikt zijn bevonden voor gebruik in binnenhuis installaties bij de bestaande kabel aanbieders. De producten die dit Kabel Keur merk dragen zijn te herkennen aan:

Logo Kabel Keur

 

Storing in coaxkabel

Om te begrijpen hoe storingen op een coaxkabel ontstaan is het belangrijk te weten hoe een coaxkabel werkt. Het televisie signaal is opgedeeld in zogenaamde transportstreams. Dit zijn, net als de analoge zenders, losse kanalen waarover informatie verstuurd wordt. Een transportstream kan tot 10 digitale zenders bevatten. Televisie provider gebruiken ongeveer 40 transportstreams om de televisie zenders bij je thuis af te leveren.

Signalen via de lucht zijn, net als op de coaxkabel, in verschillende kanalen verdeeld. Als je slechte bekabeling gebruikt is de kans op instraling van signalen uit de lucht zeer groot. Dit instralen via de lucht op de coaxkabel waarbij het televisie signaal en het signaal uit de lucht samen op de coaxkabel komen noemen we . Dit is op de televisie te zien als enkele zenders die slecht of niet werken terwijl de rest goed beeld geeft.

Voorbeeld interferentie door 4G

In het figuur hieronder ziet u wat er gebeurd bij interferentie van bijvoorbeeld 4G.

Omdat de afscherming van de binnenhuis installatie onvoldoende is kan het signaal 4G van in dit voorbeeld Tele2 en Vodafone mengen met het signaal van HBO 1 HD,  , HBO 3 HD, RTL 5 HD, 24Kitchen en MTV. De overige zenders hebben hier geen last van, omdat de installatie op die frequenties wel voldoende bescherming biedt.

4G storing - interferentie

Bij een voldoende afgeschermde installatie zoals hieronder wordt het signaal buiten de installatie gehouden. Er zal dan ook geen signaal van buitenaf met het signaal op uw coaxkabel mengen. De apparatuur welke dit signaal gebruiken zullen dan ook geen storingen vertonen op de zenders welke op het 4G frequenties ontvangen worden.

4G storing - geen interferentie

Zelf doen of kopen

Coaxkabel is compleet verkrijgbaar maar je kunt hem ook zelf samen stellen met kabel en connectoren.

Zelf coaxkabel aansluiten is goed te doen. Je kunt in onze webshop de juiste kwaliteit coaxkabel en connectoren aanschaffen. Bij de connectoren vind je een beschrijving hoe je de connector op de kabel monteert. Je kunt er ook voor kiezen om de coaxkabel op maat te laten maken inclusief de connectoren. Dan wordt de connectoren op de juiste professionele wijze voor je vooraf gemonteerd.

Bij het trekken van een coaxkabel is het goed gereedschap belangrijk. Bij het gebruik van de verkeerde gereedschappen kan de coaxkabel breken. Dit is niet te herstellen en de kabel is dan ook onbruikbaar.

Waar op te letten bij wegwerken coaxkabel

coaxkabel kan slecht tegen langdurige inwerking van vocht. Bijvoorbeeld als een kabel in de kruipruimte in het water ligt. De kabel kan dan beschadigen door het vocht. In vaktermen heet dit een ‘verzopen’ kabel. Voor het weg werken van kabels in kruipruimten is een grondkabel noodzakelijk. Deze zijn wel bestand tegen langdurige inwerking van vocht en zullen hierdoor niet intern beschadigen.

Bij het afwerken van coaxkabel kunnen scherpe bochten de kabel beschadigen. Door de te scherpe bocht breekt de kabel intern met signaal verlies als gevolg. Door coaxkabel in een radius van minimaal 7 cm te buigen voorkom je schade aan de kabel.

Lengte van de coaxkabel

In de regel geldt dat je vanaf het AOP/SOP probleemloos 10 meter coaxkabel kunt toepassen zonder antenneversterker. Na een splitter wordt deze afstand beperkt tot max 5m.

Langere coaxkabels en/of meerdere splitters brengen het signaal in veel gevallen te ver naar beneden om voldoende bij de apparatuur over te houden.

Type coaxkabel

Er zijn veel soorten en merken coaxkabel te verkrijgen op de markt. Kabel Keur coaxkabel is altijd goed afgeschermd. Met deze coaxkabel heb je de garantie dat interferentie niet optreed en dat deze het signaal op juiste wijze doorgeeft.

Geplaatst in Bekabeling in huis en getagd met .

Coaxkabel Winkel

6 reacties

    • Ik denk dat de radius van 7 cm een diameter moet zijn. Een radius van 7cm is 14 cm in dia. Dit is extreem groot en praktisch niet of nauwelijks haalbaar bij het leggen van de kabel.

      • Het is echt een radius van 7 cm en diameter van 14 cm. Deze ruime buiging maak je om de braiding en folie in de kabel niet te beschadigen. Ga je kleinere buigingen maken dan ontstaat er een groot risico dat de braiding en folies scheuren met het gevolg dat de kabel zijn signaaldichtheid verliest. Hierdoor loopt het signaalverlies sneller en is de kans op interferentie vele malen groter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *