Ruis en sneeuw met analoge televisie

287925

Analoge televisie is in tegenstelling tot digitale televisie minder gevoelig voor signaal verlies. Toch kan het verlies bij analoge televisie te hoog oplopen waardoor er sneeuw, ruis en strepen in het analoge beeld ontstaan.

Er zijn 2 oorzaken aan te wijzen waardoor de kwaliteit van het beeld slechter wordt. Zwak signaal of instraling op de coaxkabels.

Zwak signaal

Televisie signaal kun je niet onbeperkt verdelen. Hierbij moet rekening gehouden worden met de hoeveelheid signaal beschikbaar op de kabel. Dit is op geen enkele aansluiting gelijk. Het signaal is alleen te meten met professionele meetapparatuur. Aan de hand van deze signaalmeting kan bepaald worden of en hoeveel het signaal verdeelt kan worden over de binnenhuis installatie. Met gebruik van een goede antenneversterker is het signaal op een goed niveau voor alle apparaten te brengen.

Een ander veelvuldig voorkomend probleem is het gebruik van ondeugdelijke materialen. Door gebruik van onjuiste connectoren, wandcontactdozen en coaxkabels kan het verlies in het signaal te hoog worden. Het gevolg hiervan is dat uiteindelijk sneeuw en ruis te zien zijn op elk televisie kanaal. Door de aanschaf en montage van juiste connectoren, wandcontactdoos en coaxkabels is het signaal te verbeteren.

Instraling op de coaxkabels

Instraling op coaxkabels komt veel voor bij binnenhuis installaties met onvoldoende afgeschermde connectoren, splitters en coaxkabels. Hierdoor komt signaal dat via de ether gezonden wordt in aanraking met het signaal op de kabel. Het gevolg hiervan is dat het signaal zich vermengd en er hierdoor storing op de televisie waar te nemen is. Deze storing is zichtbaar als strepen in het beeld of ruis op enkele zenders. De meeste zenders zullen in dit geval goed beeld weergeven. Controleer bij strepen en ruis op enkele zenders altijd of u de juiste connectoren, wandcontactdoos en coaxkabels gebruikt.